0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  En kvinna som grimaserar av tandvärk och håller sig för kinden.

  Tandvärk: Så kan du lindra tandvärk och därför uppstår den

  Lästid: 3 Min

   

  Den som någon gång råkat ut för tandvärk kan vittna om att det inte bara gör ont utan att det dessutom kan vara väldigt obehagligt. En ömmande tand kan få vem som helst på dåligt humör då det kan vara svårt att äta, dricka och fokusera på något annat än tandvärken.

   

  Varför får man tandvärk? Anledningarna till att man får tandvärk kan variera. I många fall beror den obehagliga värken på att en eller flera av dina tänder av någon anledning har skadats. Själva värken kan även komma från tandnerven om tanden i fråga är inflammerad eller infekterad.

   

  Som tur är finns det saker du kan göra för att stoppa tandvärk och lindra smärtan. I vissa fall kan det räcka med en huskur mot tandvärk, även om vi alltid rekommenderar ett tandläkarbesök vid tandsmärtor.

   

  Fortsätt läsa för att ta del av våra tips på vad du kan göra för att förebygga och lindra din tandvärk.

  Varför får man tandvärk?

   

  Om du känner av att du har ont i tänderna eller att det ömmar i munnen kan det bero på flera olika anledningar. Ofta kan en av orsakerna vara att tandnerven är inflammerad eller infekterad på grund av ett kariesangrepp, det vill säga hål i tanden. Andra anledningar till att du får tandvärk kan vara trilskande visdomständer, en spricka i tanden eller blottade tandhalsar som resultat av ett nedåtgående tandkött.

   

  Om du upplever tandvärk är det viktigt att gå till tandläkaren för att åtgärda problemet. Värken kan göra dig trött och irriterad, och förutom att påverka din förmåga att äta och sova kan den även göra det svårt för dig att borsta tänderna och hålla rent i munnen, speciellt kring det drabbade området.

  Vad hjälper mot tandvärk?

   

  Hur lindrar man tandvärk? Först och främst måste du ta reda på varför du har tandvärk. Ibland kan det vara svårt att känna exakt var det gör ont eftersom smärtan kan stråla ut till andra delar av munnen. Din tandläkare eller tandhygienist kommer kunna hjälpa dig att hitta källan till tandvärken så att du kan gå till botten med problemet.

   

  Är skadan redan skedd hjälper det inte att prova en huskur. Tandvärk som uppstår till följd av en skadad tand kan endast åtgärdas med en professionell tandlagning. Vi rekommenderar därför att du bokar in en tandläkartid så fort som möjligt.

  3 tips för att lindra tandvärk

   

  Medan du väntar på din akuta tandläkartid finns det ett par knep du kan prova hemma mot tandvärk för att lindra den värsta smärtan.

   

  1. Receptfria värktabletter

   Att använda receptfria värktabletter är ingen långvarig lösning men kan på kort sikt lindra tillfällig tandvärk. Tänk på att alltid noggrant läsa igenom bipacksedeln, rådfråga din tandläkare och sök vård om tandvärken inte går över inom kort.

  2. Tandvärk: huskur med krossad vitlök

   Krossa en vitlöksklyfta och placera den över tanden som gör ont. Vitlök innehåller ett bakterie- och virusdödande ämne, allicin, som påminner om antibiotika som sägs lindra smärtan.

  3. Tandvärk: huskur med kalla livsmedel

   Det kan vara skönt att äta eller dricka något kallt vid tandvärk då kylan tenderar att lindra smärtan. Var dock försiktig då kylan kan bidra till obehagliga ilningar i tänderna.

  Förebygg tandvärk med korrekt rengöring och tandborstning

   

  Den absolut bästa rekommendationen mot tandvärk är dock att ta hand om tänderna så bra som möjligt med en noggrann, daglig tandborstning för att undvika att problemen uppstår från första början.

   

  • Investera i en bra eltandborste som kommer åt överallt och som även gör rent mellan tänderna.
  • Använd fluortandkräm och borsta tänderna minst två gånger om dagen i två minuter per tillfälle.
  • Använd tandtråd eller en produkt som PowerFlosser för att komma åt och rengöra noggrant även mellan tänderna.

   

  Tandvärk är aldrig roligt och upplever du smärta i tänderna är det A och O att gå till tandläkaren för att ta reda på var problemet kommer ifrån. I den här texten hittar du några enkla tips och råd på hur du kan lindra smärtan i väntan på din tandläkartid.

  Vad du behöver

  Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.