0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Borsta tänderna: Bebis och tandborstning

  Lästid: 4 Min

  Oavsett ålder är det viktigt att borsta tänderna. Bebiständer och de första mjölktänderna behöver också tandvård, även om det kan vara lite knepigt i början. Här går vi igenom hur du bäst borstar ditt barns tänder och ger dig värdefulla tips på hur du kan göra aktiviteten så smidig och rolig som möjligt.

  När börjar man borsta tänderna på bebisar?

   

  Så när ska man börja borsta tänderna på en bebis? Svaret är att din bebis bör vänja sig vid en daglig munvårdsrutin så snart den första mjölktanden visar sig. Åldern för detta varierar från barn till barn, men ofta dyker de första små tänderna upp vid runt sex till sju månaders ålder.

   

  Mjölktänder har extra mjuk emalj och är därför särskilt benägna att utsättas för karies. Då de även fungerar som platshållare för de efterföljande tänderna spelar de också en viktig roll för en sund utveckling av käken1. Med detta i åtanke är det viktigt att även barn borstar tänderna två gånger om dagen, helst vid fasta tider, så att de kan vänja sig vid den viktiga rutinen så tidigt som möjligt.

   

  Börja borsta tänderna på din bebis med en fingertandborste för bebisar eller en speciell barntandborste med extra litet huvud, mjuka borst och ett stort handtag. Detta gör det enklare för dig att hålla i tandborsten när du borstar ditt barns tänder. Fram till 2 års ålder bör du borsta tänderna på ditt barn två gånger om dagen med en klick fluortandkräm ungefär lika stor som en ärta2.

  Tips: Borsta tänderna på bebisar

   

  Fram till cirka tre till fyra års ålder bör du som förälder ta hand om ditt barns tandborstning. Börja borsta tuggytorna innan du fortsätter vidare till de yttre och inre ytorna. Det viktigaste är att du börjar med tuggytorna då trycket vanligtvis är högre när man börjar borsta, vilket gör att du senare undviker att skada barnets känsliga tandkött. Precis som med vuxna gäller det att borsta från rött till vitt, d.v.s. från tandköttet till tänderna.

   

  Från tre till fyra års åldern kan barnen själv borsta tänderna. Men eftersom små barn ännu inte kan ta ordentligt hand om sin tandhygien bör du också borsta deras tänder när de är klara. Från denna ålder och uppåt är de även tillräckligt gamla för att börja använda en elektrisk tandborste. Detta kan ibland hjälpa för barn som inte borstar tänderna ordentligt med en manuell tandborste. En sonisk tandborste är exempelvis mycket effektiv och hjälper till att förebygga plack och tandköttsproblem.

  En ung flicka och hennes mamma borstar sina vita tänder med elektriska tandborstar.

  Så kan du göra tandborstning på bebis och barn enklare

   

  Det kan vara lite av ett projekt att borsta tänderna på små barn då de lätt blir uttråkade och inte förstår varför det är så viktigt. Ditt jobb är därför att göra den dagliga tandborstningen så enkel och rolig som möjligt. Här är våra tips:

   

  • Inför rutiner. Barn behöver fasta rutiner och tandborstning bör vara en av dem. Med fasta tandborstningstider från en ung ålder kommer ditt barn förhoppningsvis anamma en hälsosam tandvårdsrutin. Hur ofta ska man borsta tänderna på sin bebis? Det är samma svar som med vuxna, två gånger om dagen.
  • Behåll lugnet. Små barn reagerar på icke-verbala signaler och känner direkt av när deras föräldrar är stressade eller nervösa. Om ditt barn trilskas och spjärnar emot gör du med andra ord bäst i att slappna av och hålla dig lugn. Du kan även prova att sjunga en liten sång eller spela lugn musik för att få ditt barn att slappna av.
  • Motivera ditt barn. Barn tar ofta till sig ny information bättre om den förknippas med nöje och lek. Philips Sonicare for Kids soniska tandborste kan kopplas samman med en rolig app som hjälper lite äldre barn att lära sig rätt borstningsteknik i en tidig ålder. Ditt barn får små belöningar vid rätt tandborstning vilket gör rutinen roligare.

   

  Sist men inte minst gäller det att du föregår med gott exempel. Kanske kan du borsta tänderna på dina små barn samtidigt som du borstar dina egna för att göra det till ett gemensamt, skojigt projekt!

   

  1 https://www.1177.se/barn--gravid/sa-vaxer-och-utvecklas-barn/kroppen/tandernas-utveckling/#:~:text=Bakom%20de%20sista%20mj%C3%B6lkt%C3%A4nderna%20i,det%20kan%20snabbt%20bli%20karies.

  2 https://www.folktandvardensormland.se/rad--tips/barns-tander/tandborstning-pa-barn/#:~:text=Anv%C3%A4nd%20d%C3%A4rf%C3%B6r%20alltid%20fluortandkr%C3%A4m.,spotta%20ska%20barnet%20anv%C3%A4nda%20vuxentandkr%C3%A4m.

  Vad du behöver

  You are about to visit a Philips global content page

  Continue

  Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.