0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Allt du behöver veta för att få ett friskt tandkött

  Lästid: 9 Min

  Ett vackert, vitt leende är så mycket mer än bara friska tänder – ett friskt tandkött spelar en lika stor roll när det kommer till vår munhälsa. Kanske har du redan en rad starka vita tänder, men vet du egentligen hur ditt tandkött mår?

   

  I den här texten tar vi en titt på vad som menas med inflammerat tandkött, behandling av detta och hur du skonsamt kan borsta tandköttet och hålla det starkt och friskt, bland annat genom:

   

  • Regelbunden tandborstning
  • Rengöring mellan tänderna
  • Att äta mat som är bra för tandköttet
  • Regelbundet besöka tandläkaren
  • Dricka mycket vatten
  • Dra ner på, eller sluta röka

   

  Läs vidare för att ta del av vår enkla guide till ett friskt tandkött och en hälsosam mun.

  Varför är det så viktigt att ha ett friskt tandkött?

   

  Innan vi går in på detaljerna kring ett hälsosamt tandkött tar vi en titt på varför det är så viktigt med ett friskt tandkött.1

   

  • Tandköttet omger våra tänder. Det ser till att alla tänderna sitter stadigt och fungerar som de ska.

  • Bristande munhygien kan leda till infektioner och tandköttssjukdomar. Otillräcklig tandborstning, tandköttsinflammation utan behandling och plack som inte tas bort från dina tänder irriterar tandköttet, vilket i slutändan kan orsaka tandköttssjukdomar.

  • Att försumma tandköttet kan utgöra ett direkt hot mot tänderna. Ett inflammerat och uppsvullet tandkött kan ge infektion i tandfästena, vilket i sin tur kan leda till tandlossning.

  • Ett friskt tandkött är en förutsättning för friska tänder och en frisk kropp. Bristande munhygien kan även orsaka tandköttssjukdomar som inflammerat tandkött (gingivit) och parodontit.

   

  Tips: Ett mjukt tandkött och ett pulserande tandkött som blöder kan vara tecken på inflammation och vi rekommenderar att du besöker din tandläkare som kan ge dig rekommendationer på de bästa metoderna för att läka ditt tandkött.

  Även vissa mediciner, stress, rökning och brist på vitaminer kan bidra till en dålig munhälsa. Det är inte bara viktigt att ta hand om munnen för tändernas skull – studier har visat att tandköttssjukdomar även kan orsaka hjärtsjukdomar.9,10

  Munvård och hjärtsjukdomar: betydelsen av ett friskt tandkött

   

  Philips inledde 2023 samarbetet ”Borsta för hjärtat” med Hjärt-Lungfonden för att öka medvetenheten om sambandet mellan munhygien och hjärthälsa. Kampanjen lyfter fram det faktum att de som tar väl hand om sin mun oftare har friskare hjärtan än de som försummar sina tänder och sitt tandkött.9,10

  Växande konsensus om kopplingen mellan munhälsa och hjärthälsa

   

  Studier visar att personer med parodontit, eller tandköttsinflammation, löper större risk att drabbas av hjärtsjukdomar och andra hjärtproblem. Även om ytterligare forskning behövs för att fullt förstå sambandet mellan munhälsa och hjärthälsa, finns det en växande konsensus om kopplingen.11 Det saknas dock en allmän kunskap om sambandet, och över 60 % är omedvetna om sambandet mellan munhälsa och hjärtsjukdomar.12

  Kopplingen mellan ett friskt tandkött och hjärthälsa

   

  Dålig munhälsovård, som otillräcklig tandborstning, kan leda till uppbyggnad av plack och skadliga bakterier i munnen, vilket i sin tur kan orsaka tandköttssjukdomar.1 Men tror nu att dessa bakterier även kan ta sig in i blodomloppet och potentiellt orsaka problem i andra delar av kroppen, bland annat i hjärtat, magen och tårna.13

  Vikten av ett friskt tandkött

   

  För att få ett friskt tandkött och minska risken för hjärtsjukdomar är det viktigt att prioritera munhygienen och ett hälsosamt tandkött – bland annat genom regelbunden tandborstning och användning av tandtråd och munskölj. Elektriska tandborstar, bland annat de som erbjuds av Philips Sonicare, kan ta bort upp till 10 gånger mer plack än manuella tandborstar. Över 70 % av tillfrågade konsumenter anser att Philips Sonicare kan hjälpa dem att förbättra sin munhälsa, och över 75 % sa att de skulle byta till en elektrisk tandborste.12

  De bästa tipsen för ett inflammerat tandkött: behandling och förebyggande

   

  Genom att följa ett par enkla steg och hålla en god munhygien kan du minska risken för tandköttssjukdomar och få ett friskt tandkött: Borsta tänderna två gånger om dagen med fluortandkräm, använd tandtråd regelbundet undvik att röka. Utöver detta kan regelbundna tandkontroller och professionell rengöring hjälpa till att förebygga och behandla tandköttssjukdomar.

  Vilka är symptomen på ett ohälsosamt tandkött?

   

  Nu har vi gått igenom varför det är viktigt med god tandhygien och ett friskt tandkött, men hur vet man egentligen om man har ett ohälsosamt tandkött? Följande symtom kan vara ett tecken på att du behöver gå till tandläkaren för att få hjälp att läka tandköttet:

   

   

  Förebyggande åtgärder är extremt viktiga för att bibehålla ett friskt tandkött då det inte alltid är möjligt att återställa skador på tandköttet när de väl uppstått. Om du lider av något av ovanstående symtom är det därför viktigt att du kontaktar din tandläkare för behandling och råd om hur du kan ta hand om ditt tandkött.

  En person sätter tillbaka det avtagbara borsthuvudet på en vit elektrisk tandborste.

  Sex förebyggande åtgärder som är bra för tandköttet

   

  För att garantera dina tänders hälsa är det viktigt att du och din familj inte bara tar hand om era tänder utan även tandköttet. Här kommer våra bästa tips för ett hälsosamt tandkött och en välmående mun:

   

  • Se till att du borstar tandköttet lika noggrant som du borstar tänderna. Det mest grundläggande du kan göra är att borsta tänderna två gånger om dagen för att skapa så bra förutsättningarna som möjligt för ett friskt tandkött. Tänk på att använda rätt typ av tandborste och korrekt borstningsteknik. Om borsthuvudet är för hårt riskerar du att skada tandköttet vilket kan leda till gingivit.

   Tips: En modern sonisk tandborste, som Philips Sonicare ProtectiveClean, har utvecklats speciellt för att ta bort plack så skonsamt som möjligt. De mjuka sidorna på borsthuvudet anpassar sig efter tandköttets konturer, förhindrar överdrivet tryck och hjälper dig hålla tandköttet friskt.

  • Gör rent mellan tänderna minst en gång om dagen. Att regelbundet rengöra mellan tänderna är lika viktigt som tandborstningen då bakterier som kan orsaka inflammationer gärna samlas i dessa mellanrum.2 Använd tandtråd, en interdentalborste eller ett verktyg som Philips Power Flosser i samband med borstningen.

  • Ät hälsosamt. Vi vet alla att det är bra för vår fysiska och mentala hälsa3 att äta och dricka nyttigt4 – men det är också bra för munhälsan. En balanserad kost med låg sockerhalt, färsk frukt och grönsaker, fullkorn och magra mjölkprodukter är ett viktigt steg för att naturligt stärka tandköttet.5

  • Professionell tandrengöring. Det är visserligen A och O att göra rent tänderna varje dag, men det är även viktigt att regelbundet gå till tandläkare för att få dina tänder professionellt rengjorda. Din tandläkare kan också upptäcka om du lider av tandköttsproblem i god tid, långt innan du själv märker det.

  • Stimulera salivproduktionen. Vår saliv förhindrar bakterier från att få fäste i vår mun och är oumbärlig för vår munhälsa, inklusive vårt tandkött.7 Du kan exempelvis stimulera salivutsöndringen genom att dricka mycket vatten, äta långsamt och tugga ett sockerfritt tuggummi som innehåller xylitol.6

  • Undvik rökning. Rökning är inte bara dåligt för din allmänna hälsa, det försvagar väven vårt immunförsvar och främjar utvecklingen av tandköttssjukdomar.8 Rökning torkar ut munnen vilket i sin tur kan leda till utvecklingen av tandköttssjukdomar. Att sluta röka kommer inte bara stärka ditt tandkött utan hela din allmänna hälsa.

   

   
  Ett friskt tandkött är med andra ord en av nycklarna till en god hälsa. Med hjälp av våra tips och tricks ovan kan du och hela din familj njuta av alla fördelarna som kommer med en grundlig, daglig munhygien.

   

  Källor:

  1 Tandlossning, 1177
  2 Hål i tänderna, Folktandvården
  3 Bra mat och dryck för tänderna, 1177
  4 Firth et al., Food and mood: how do diet and nutrition affect mental wellbeing?, British Medical Journal 2020, 369, m2382.
  5 The best foods for a healthy smile and whole body, University of Illinois College of Dentistry.
  6 Söderling and Pienihäkkinen, Effects of xylitol chewing gum and candies on the accumulation of dental plaque: a systematic review, Clinical Oral Investigations 26(1), 119–129.
  7 Vila et al., The power of saliva: antimicrobial and beyond, PLOS Pathogens 15(11), e1008058.
  8 The effect that smoking has on your oral health, NHS Queen Victoria Hospital.

  9 Dietrich T, Garcia RI. Associations between periodontal disease and systemic disease: Evaluating the strength of the evidence. J. Periodontol 2005;76:2175-2184
  10 Barnett ML. The oral-systemic disease connection. An update for the practicing dentist. J AM Dent Assoc 2006: 137 (suppl): 5S-6S
  11 J Clin Periodontol. 2020;47:268–288
  12 Based on a survey of 500 Swedish consumers between 1-6 January 2023
  13 Han YW, Wang X. Mobile microbiome: Oral bacteria in extra-oral infections and inflammation. J Dent Res 2013; 92: 485-49

  Vad du behöver

  You are about to visit a Philips global content page

  Continue

  Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.