0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Hur kan man bli av med bruna fläckar på tänderna?

  Lästid: 8 Min

  Drar du dig från att visa upp ditt största och bästa leende på grund av bruna fläckar på tänderna? En missfärgad beläggning på tänderna kan minst sagt vara irriterande, men misströsta ej! I denna artikel förklarar vi hur dessa fläckar uppstår, bland annat genom:

   

  • Dålig munhygien
  • Dieter
  • Rökning
  • Hål i tänderna
  • Tandplack och tandsten

   

  Vi tar även en titt på hur du kan undvika missfärgningar och vad du kan göra för att bli av med beläggning på tänderna.

  Anledningarna till missfärgningar och bruna fläckar på tänderna

   

  Ingen vill ha bruna prickar på tänderna. Barn som vuxna kan dock uppleva en oönskad brun beläggning på tänderna som kan vara svår att bli av med. Eftersom vår tandemalj är lätt porös orsakas missfärgningar och brunt mellan tänderna främst av yttre faktorer som exempelvis regelbunden konsumtion av färgande livsmedel. De främsta bovarna är:

   

  • Tandplack.1 När bakterierna i vår mun interagerar med mat och dryck uppstår plack som om den inte tas bort kan den stelna och leda till avlagringar av brun och svart tandsten.  Har du en brun tand, beläggning på tänder eller bruna fläckar på tänderna eller runt tandköttet kan det med andra ord bero på en ansamling av tandsten.
  • Dålig munhygien.2 Felaktig eller otillräcklig tandborstning är en vanlig orsak till bruna fläckar på tänderna. Barn är speciellt belägna att ha bristande munhygien, men även vuxna kan vara slarviga.
  • Mat och dryck.3 Kaffe, te, rött vin, läsk och kryddor som gurkmeja och saffran kan orsaka en brun beläggning på tänderna och vara några av de främsta orsakerna till missfärgningar.
  • Tobaksprodukter.4 Oavsett om du röker cigarrer, cigaretter eller pipor gör sammansättningen av de kemiska ingredienserna som nikotin och tjära att både emaljen och tandköttet angrips vilket kan leda till svart tandsten på tänderna.
  • Hål i tänderna.5 De ser ofta ut som små mörka fläckar inuti dina tänder, särskilt på kindtänderna, och kan orsaka både ilningar och obehag. Bruna prickar i tänderna hos barn kan därför vara hål som orsakats av otillräcklig tandborstning.

   

  Missfärgningarna och bruna fläckar på tänderna kan också komma inifrån och vara relaterade till olika tillstånd eller mediciner:6

   

  • Hälsotillstånd som celiaki
  • Läkemedel som antibiotika
  • Genetik
  • Döda tandrötter
  • Trauma som leder till nervskador

  Hur kan man ta bort bruna fläckar på tänderna?

   

  Mildare bruna fläckar på tänderna på barn och vuxna kopplade till yttre faktorer kan ibland vara relativt enkla att bli kvitt. Här är några av våra bästa tips för att ta bort missfärgningar på tänderna – men tänk på att dessa endast fungerar för yttre orsaker:

   

  • Använd tandpulver.7 Detta har använts i århundraden och fungerar på ett liknande sätt som tandkräm för att hjälpa till att minska plack, förebygga tandköttssjukdomar och ta bort bruna fläckar på tänderna.
  • Rengör dina tänder noggrant. Ju tidigare du upptäcker tandfläckar, desto enklare kan det vara att rengöra dina tänder för att ta bort plack och bakterier som orsakar missfärgad beläggning på tänderna.

   

  Tips: Elektriska roterande och soniska tandborstar kan hjälpa till att ta bort mildare fläckar på dina tänder.8 Philips Sonicare DiamondClean i kombination med ett Philips Sonicare C3 Premium Plaque Defense borsthuvud ger dig en djuprengöring och tar bort upp till 10 gånger mer plack än en vanlig tandborste.

   

  • Prova hemblekningsmetoder. I händelse av mild, yttre färgning, kan hemblekningsmetoder fungera för att ta bort en ful beläggning på tänderna. Tandblekningskit för hemanvändning kan dock medföra risker, så prata med din tandläkare innan du använder dem.9

   

  Om din tandmissfärgning kommer inifrån, eller om dina mörka och bruna fläckar på tänderna är kraftigt utbredda är det viktigt att du boka in en undersökning med din tandläkare som kommer kunna ge dig råd om åtgärder.

   

  Tips: Se till att även kontakta din tandläkare om du märker av missfärgningar på ditt barns tänder då det kan vara ett tecken på att tänderna inte utvecklas som de ska.

  Så förhindrar du svarta och bruna fläckar på tänderna

   

  Även om det finns saker du kan göra hemma för att ta bort fläckar på tänderna är den bästa lösningen alltid att prata med din tandläkare för en mer omfattande rengöring. Här är några av våra bästa tips som hjälper dig att förhindra orsakerna till missfärgning och bruna fläckar på tänderna:

   

  • Ändra dina matvanor. Ett grundläggande alternativ är att konsumera mindre mat och dryck som orsakar missfärgningar, samt se till att du borstar tänderna en timme efter att du har ätit något som kan leda till missfärgningar. Ett enkelt knep för att minska risken för kaffe- eller tefläckar är att tillsätta mjölk till din kopp.10

  • Sluta eller dra ner på rökningen.11 Att sluta röka är inte bara bra för din allmänna hälsa utan kan även förhindra uppbyggnaden av plack och tandsten.

  • Ta hand om munnen. Se till att inte slarva med tandborstningen inte borstar då mörk tandsten som får fäste snabbt kan förstöra ditt vita leende. Kom ihåg att borsta tänderna två gånger om dagen i minst två minuter.

   

  Tips: Använd en mjuk tandborste som Philips Sonicare ExpertClean som tack vare sin soniska teknologi gör att du kan bli av med tandplack även på svåråtkomliga ställen.

   

  • Använd tandtråd dagligen. Genom att hålla rent mellan tänderna kan du förebygga uppkomsten av plack och bakterier som kan orsaka hål, tandköttssjukdomar12 och dålig andedräkt.13

  • Drick mycket vatten.14 Att använda vatten för att skölja munnen efter att du har ätit söt eller sur mat kan hjälpa dig att undvika hål, missfärgningar och andra problem.

  • Regelbundna tandläkarbesök. Boka in en kontroll minst vartannat år15 eller oftare om du lider av problem eller upptäcker missfärgningar. Förutom att hjälpa dig bli av med bruna fläckar på tänderna förebygger dessa rutinkontroller uppkomsten av hål och karies.

   

  Bruna fläckar på tänderna är inte bara visuellt irriterande utan kan även vara ett tecken på att du måste ta hand om din mun bättre genom en mer noggrann tandborstning och ändrade matvanor. Tveka därför inte med att boka in ett besök hos din tandläkare om du har frågor eller vill ha råd och tips på hur du kan förbättra din munhygien och bli av med beläggning på tänder.

   

  Texten i denna artikel ges endast som information och utgör ingen medicinsk rådgivning. Rådgör alltid med din tandläkare eller vårdpersonal så snabbt som möjligt om du upplever munproblem då de kan ge dig rätt diagnos och behandling.

   

  Källor:

  1 Ortiz-López et al., Risk factors for the presence of dental black plaque, Scientific Reports 8, 16752.
  2 Tooth plaque, NHS Great Ormond Street.
  3 Nogueira et al., Does consumption of staining drinks compromise the result of tooth whitening?, Journal of Clinical and Experimental Dentistry 11(11), e1012–e1017.
  4 Alhhatib et al., Smoking and tooth discolouration: findings from a national cross-sectional study, BMC Public Health 5, 27.
  5 Żyła et al., Black stain and dental caries: a review of the literature, BioMed Research International 2015(6), 1–6.
  6 Jackson and Taylor, Sudden onset of tooth discoloration, Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology 12(10), 12–13.
  7 Khan et al., Extrinsic stain removal with a toothpowder: a randomized controlled trial, International Journal of Health Sciences 8(3), 269–274.
  8 Haruyama et al., Combined effects of electric toothbrushing and dentifrice on artificial stain removal: an in vitro study, Journal of Clinical and Experimental Dentistry 10(3), e200–e205.
  9 Teeth whitening, NHS.
  10 Lee et al., Prevention of tea-induced extrinsic tooth stain, International Journal of Dental Hygiene 12(4), 267–272.
  11 The effect that smoking has on your oral health, NHS Queen Victoria Hospital.
  12 Why should I use interdental brushes?, NHS.
  13 Tungare et al., Halitosis, StatPearls.
  14 Barnes et al., Comparison of irrigation to floss as an adjunct to tooth brushing: effect on bleeding, gingivitis, and supragingival plaque, Journal of Clinical Dentistry 16(3), 71–77
  15 Dental check-ups, NHS.

  Vad du behöver

  You are about to visit a Philips global content page

  Continue

  Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.