0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Mellanrumsborste eller tandtråd? Så gör du rent mellan tänderna

  Lästid: 6 Min

  Många tror att det räcker med att borsta tänderna två gånger om dagen för att hålla munnen ren och frisk. Det är dock viktigt att också hålla rent mellan tänderna med hjälp av en mellanrumsborste eller tandtråd för att bli kvitt matrester och förhindra spridningen av bakterier.1

   

  I den här artikeln tar vi en närmre titt på frågor du kan tänkas ha om att göra rent mellan tänderna, bland annat:

   

  • Varför är det viktigt att göra rent mellan tänderna?
  • Hur ofta bör man göra det?
  • Hur rengör man bäst mellan tänderna?
  • Är det bäst att använda mellanrumsborstar eller tandtråd?

   

  Läs vidare för att ta del av vår utförliga guide till hur du bäst håller rent mellan tänderna oavsett om du använder mellanrumsborste eller tandtråd.

  Varför ska man använda mellanrumsborste och tandtråd mellan tänderna?

   

  Det finns flera skäl till att det är viktigt att hålla rent i munnen, inte bara med tandborsten utan även med mellanrumsborstar eller tandtråd. Här är några av de viktigaste anledningarna:

   

  • När matrester som fastnar mellan tänderna inte tas bort samlas bakterier och plack bildas.
  • Detta gör i sin tur att karies och tandköttssjukdomar som gingivit2 kan uppstå.
  • Utöver detta kan bakterier, plack och matavlagringar leda till dålig andedräkt.3

   

  Tips: För att få en så välmående mun som möjligt och för att förebygga tand- och tandköttssjukdomar är det därför viktigt att hålla rent och rensa mellan tänderna och att använda en mellanrumsborste eller tandtråd. Även barn i skolåldern bör regelbundet använda tandtråd, särskilt om de har ont om plats mellan tänderna och svårt att komma åt överallt med tandborsten.1

  En tandhygienist visar den interdentala tandborsten Philips Sonicare AirFloss för sin patient.

  Din guide till rengöring mellan tänderna

   

  Det är relativt enkelt att rengöra ytan på tänderna med hjälp av vanlig tandborstning. Att göra rent mellan tänderna kan däremot vara svårare om du inte tar hjälp av andra verktyg, som en mellanrumsborste eller tandtråd. Här är några tips på hur du tar bort plack mellan tänderna så enkelt som möjligt:

   

  • Investera i en elektrisk sonisk tandborste. Tack vare den distinkta formen och längden på borsthuvudet kan dessa borstar hjälpa till att göra rent mellan tänderna under tiden som du borstar. Även om detta inte är ett substitut för tandtråd är det ett steg i rätt riktning.
   

  Tips: Med Philips Sonicares soniska teknik flyttas borsthuvudet med upp till 62 000 rörelser per minut – detta är mer än vad en manuell tandborste borstar under en hel månad! De snabba rörelserna skapar ett vätskeflöde som i kombination med borsthuvudet C3 Premium Plaque Defense når in även på svåråtkomliga platser. Även om det inte ersätter rengöring mellan tänderna hjälper det dig att ta bort plack som fastnat i trånga utrymmen.

   

  • Använd interdentalprodukter. Inte ens den bästa elektriska tandborsten kan rengöra 100 % av de svåråtkomliga områdena i din mun. För att rengöra mellan tänderna är det därför bäst att dagligen använda en mellanrumstandborste eller tandtråd.

  • Gå till tandläkaren. Genom regelbundna kontroller och professionella tandrengöringar kan du se till att hålla dina tänder rena och friska.

  Vad är bäst: mellanrumsborste eller tandtråd?

   

  Vilken teknik är egentligen för att hålla rent i utrymmena mellan tänderna? Det är faktiskt mindre viktigt om du använder interdentalborstar, tandtråd eller mellanrumsborste, så länge rengöringen av interdentalutrymmet blir en del av din dagliga rutin framför badrumsspegeln. Här kommer en snabb jämförelse av de olika metoderna:

   

  • Att göra rent mellan tänderna med tandtråd

   

  Du har en rad valmöjligheter när det kommer till tandtråd. Här är några fakta om de tillgängliga alternativen tillsammans med deras för- och nackdelar:

   

  • Vaxad eller ovaxad tandtråd: Även om vissa föredrar ovaxad tandtråd eftersom den inte lämnar efter sig några vaxartade rester kan en vaxad tandtråd lättare glida in mellan tänderna och är lämplig för personer som har trånga mellanrum eller känsligt tandkött.

  • Tandtråd på rulle eller stickor: En klassisk tandtråd kommer antingen på rulle eller som stickor. Båda kan hjälpa dig göra rent mellan tänderna och den enda skillnaden är att du skär av en önskad längd från rullen och lindar tråden runt fingrarna. En del tandtråd har dessutom tillsatt fluor eller pepparmintsmak. Det kan dock vara enklare och roligare för barn att använda stickor då de även kan köpas i färgglada färger.

   

  När du väl har bestämt dig för ett alternativ är det bara att följa vår enkla guide till hur du bäst använder tandtråd.

   

  • Att göra rent mellan tänderna med mellanrumsborste
   

  En mellanrumsborste, också kallad interdentalborste, är en liten mellanrumstandborste som visuellt påminner om en liten piprensare. Att använda mellanrumsborste kan vara bra när utrymmena mellan dina tänder är lite större.

   

  • Mellanrumsborstar och interdentalborstar finns i olika storlekar så att du kan välja rätt storlek för olika mellanrum. Du kanske upptäcker att du behöver använda några mellanrumsborstar i olika storlekar i din dagliga rutin.
  • En interdentalborste kan användas med lite vatten eller en rengöringsgelé.
  • Skjut in borsten i mellanrummen och flytta den fram och tillbaka för att rensa mellan tänderna.

   

  Vårt tips: Om du inte vill använda tandtråd eller mellanrumsborstar för att göra rent mellan tänderna kan Philips Power Flosser vara lösningen för dig. Detta verktyg gör enkelt rent i de interdentala utrymmena och tar skonsamt bort plack med en kombination av olika vattenströmmar.

   

  En vanlig fråga är om man ska använda mellanrumsborste före eller efter tandborstning. För bästa resultat är det viktigt att du rengör mellan tänderna innan du borstar dem för att bli av med smuts och bakterier som kommer upp till ytan.4

   

  För att lära dig mer om hur du bäst tar hand om din mun, hur länge du ska borsta tänderna och hur ofta du ska byta tandborste kan du ta en titt på den här artikeln.

   

  Källor:

  1 Rowińska et al., Impact of the diet on the formation of oxidative stress and inflammation induced by bacterial biofilm in the oral cavity, Materials 14(6), 1372.
  2 Tooth plaque, NHS Great Ormond Street.
  3 Tungare et al., Halitosis, StatPearls.
  4 How to keep your teeth clean, NHS.

  Vad du behöver

  You are about to visit a Philips global content page

  Continue

  Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.