0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Kan man ta bort tandsten själv? Allt du behöver veta om tandstensborttagning

  Lästid: 7 Min

  Regelbundna tandläkarbesök och frekvent tandborstning är två viktiga åtgärder som hjälper oss hålla våra tänder rena och friska. Problemet är bara att tandsten bildas fort – och även om din tandläkare tar bort plack och tandsten är det viktigt att du själv gör vad du kan för att motverka tandsten mellan tandläkarbesöken.

   

  Med en noggrann munhygien kan du ta bort plack själv och därmed förebygga tandsten. I denna text går vi bland annat igenom hur du kan ta bort plack och ger dig svaret på frågan kan man ta bort tandsten själv?

  En brett leende kvinna visar en rad pärlvita tänder.

  Vad är tandsten och hur bildas den?

   

  Innan vi tar en titt på hur du kan ta bort tandsten själv är det viktigt att veta hur tandsten uppstår:

   

  • Plack kan beskrivas som en klibbig hinna som bildas ovanpå emaljen på dina tänder.
  • Denna beläggning består av ett lager av bakterier.
  • Plack bildas konstant och snabbt.
  • Bakterierna i plack reagerar med mat och dryck och producerar syror som påverkar dina tänders yta vilket i sin tur kan ge upphov till hål och karies.1

  Ta bort plack i tre enkla steg

   

  Plack och tandsten innehåller bakterier och måste tas bort regelbundet för att hålla ditt tandkött och dina tänder friska på lång sikt och för att motverka tandsten. Om plack inte tas bort gynnas utvecklingen av tandsjukdomar som karies och parodontit.1 De goda nyheterna är att det finns saker du kan göra för att motverka tandsten genom att ta bort plack:

   

  1. Borsta tänderna regelbundet. Borsta tänderna noggrant två gånger om dagen. Se till att göra det med rätt teknik under två minuter. Byt även tandborste minst varannan till var tredje månad.3

   Tips: Använd en modern eltandborste för att borsta tänderna då den snabbt och enkelt kan rengöra bättre än en traditionell manuell tandborste. En sonisk tandborste som Philips Sonicare DiamondClean med ett speciellt anti-plackborsthuvud  rengör dina tänder på djupet och tar bort plack även på de mest svåråtkomliga ställena.

  2. Använd tandtråd. Eftersom plack huvudsakligen uppstår mellan tänderna4 är det viktigt att du rengör detta utrymme minst en gång om dagen med tandtråd eller interdentalborstar.

   Tips: Inte ett fan av tandtråd? Inga problem. Med hjälp av Philips Power Flosser rengör du snabbt och skonsamt mellan tänderna på några få minuter.

  3. Använd munskölj. En antibakteriell munskölj når alla områden i munnen och kompletterar din dagliga munvård.5 Tänk bara på att ge din tandkräm tid att verka efter att du borstat tänderna innan du använder din munskölj.2

  Vad är tandsten?

   

  Ett första viktigt steg till att motverka tandsten är att veta vad det är och hur det bildas:

   

  • Tandsten är en fast avlagring på tänderna. Till skillnad från plack kan du inte ta bort tandsten själv genom att bara borsta tänderna, hur noggrant du än försöker.
  • Tandsten är helt enkelt förkalkat plack. Då tandsten är fasta avlagringar på tänderna kan dessa inte avlägsnas genom noggrann borstning. Tandsten bildas när de oorganiska ämnena i din saliv omvandlar matrester till plack. Om plack inte tas bort så mineraliseras det för att så småningom bilda tandsten.1
  • Tandsten är en missfärgad, härdad avlagring. När plack lämnas obehandlad gör förkalkningsprocessen att den mjuka, klibbiga placken hårdnar och mörknar i färgen.
  • Om tandsten lämnas obehandlad kan den leda till tandsjukdomar. Utan tandstensborttagning kan tandstenen bland annat leda till skador och sjukdomar som tandköttsinflammation.6 Eftersom du inte kan ta bort tandsten själv är det därför viktigt att du bokar in en tid hos din tandläkare för tandstensborttagning.

  Så vet du om du har tandsten

   

  Du kan enkelt upptäcka om du har tandsten genom att dra tungan mot tändernas baksida. Om det känns extra skrovligt kan detta vara ett tecken på tandsten. Du kan även se tandsten i en fickspegel i rätt vinkel då den kan anta en mörkare färg beroende på maten du äter.

   

  Om du ofta blöder när du borstar tänderna kan det bero på en mängd orsaker, men en vanlig anledning kan vara att du borstar för hårt, eller på fel sätt, men det kan även vara ett första tecken på tandsten under tandköttet.

  Hur får man bort tandsten?

   

  Även om du kan själv kan ta bort plack är det bäst att överlämna tandstensbortagning åt experterna då det finns en risk att du skadar dig om du försöker få bort tandsten själv.

   

  • Det är din tandläkares eller tandhygienists uppgift att få bort tandsten.
  • Din tandläkare har speciella verktyg för att ta bort tandsten.
  • Efter tandstensborttagningen poleras och fluorideras dina tänder för att göra dem starkare.

   

  Även om tandstensborttagning kan kännas obehagligt är det värt det då du kommer kunna njuta av friskare, renare och vitare tänder när att det är klart och förebygga tandproblem.

  Motverka tandsten

   

  Hur mycket tandsten som bildas och hur fort det går skiljer sig från person till person. Medan vissa får tandsten efter bara någon vecka upplever andra knappt några problem överhuvudtaget.

   

  Hur fort det går beror helt på vilken kost man äter och hur man sköter om sina tänder, men det kan också bero på hur saliven är sammansatt. Mer mineralsalter och kalcium- och fosfatjoner i saliven resulterar oftast i mer tandsten.

   

  Förutom att hålla en god munhygien finns det en rad saker du kan göra för att motverka tandsten. Med det sagt finns det några ytterligare saker du kan göra för att förhindra plack och onödigt många tandläkarbesök för tandstensborttagning:

   

  • Ät mindre socker och stärkelse. Plack bildas efter konsumtion av livsmedel som vitt bröd, godis och pastaprodukter. Tänk därför på att borsta tänderna ungefär en halvtimme efter att du har ätit något av detta för att motverka tandsten.
  • Drick mycket vatten. Att dricka mycket vatten under och efter dina måltider kan förhindra utvecklingen av plack och tandsten.
   Tips: Med en eltandborste från Philips kan du utrusta dig med rätt verktyg för att förebygga uppbyggnaden av tandsten. Philips eltandborstar tar bort upp till 10x mer plack och ger dig 100% friskare tandkött jämfört med en manuell tandborste.
   

  Med bara några enkla steg blir det enklare för dig att ta hand om dina tänder, ta bort tandsten och förhindra plack på dina tänder. Med dessa knep som en del av din dagliga rutin kommer du inte bara kunna få starkare och friskare tänder, utan även ett vitare leende.

   

  Källor:

  1 Tandsten, 1177
  2
  Gum disease, NHS
  3 Brushing your teeth, NHS Kent Community Health
  4 Worthington et al., Home use of interdental cleaning devices, in addition to toothbrushing, for preventing and controlling periodontal diseases and dental caries, Cochrane Database of Systematic Reviews 2019(4).
  5 Sharda et al., Effectiveness of desensitizing dentifrice and mouthwash on dentin hypersensitivity and tooth remineralization, Contemporary Clinical Dentistry 9(3), 415–420.

  Vad du behöver

  You are about to visit a Philips global content page

  Continue

  Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.