0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Så håller du munnen ren när du har tandställning

  Lästid: 5 Min

  Om du har tandställning vet du att det är extra viktigt med en god munhygien. För att se till att dina tänder håller sig friska och starka gäller det inte bara att borsta tänderna på rätt sätt, utan även att hålla rent och snyggt kring din tandställning. Då matrester lätt fastnar i fästena och vajrarna kan det snabbt bildas plack i dessa områden vilket gör det extra viktigt att hålla rent kring din tandställning. Vuxna som barn kan därför behöva borsta lite extra med exempelvis en tandborste för tandställning.

   

  I den här artikeln går vi igenom några enkla steg för att borsta tänderna med fasta tandställningar:

   

  • Lägg 5-10 minuter på att rengöra dina tänder och din tandställning 
  • Skölj munnen med vatten
  • Använd tandborsten i en 45 graders vinkel och borsta med cirkulära rörelser
  • Borsta och håll rent på tuggytorna, de inre ytorna och mellanrummen mellan tänderna
  • Skölj återigen munnen med vatten och en antibakteriell munskölj

   

  Vi ger dig även en steg-för-steg-guide till hur du rengör din avtagbara tandställning så att du kan behålla en god munhälsa och njuta av ett bländande leende.

  Att rengöra tänderna med fast tandställning

   

  Om du har gjort en tandreglering med en fast tandställning kan du med fördel använda en eltandborste för tandställning – de kan till och med vara mer effektiva än en vanlig, manuell tandborste.1


  Här listar vi sju enkla steg för rengöring av fasta tandställningar:

  1. Precis som för vanlig tandborstning rekommenderas borstning två gånger om dagen för tänder med tandställning, men i stället för att borsta i två minuter får du räkna med cirka fem till tio minuter för bästa resultat.
  2. Börja med att skölja munnen. Använd rent vatten och skölj noggrant för att ta bort eventuella matrester.
  3. Placera tandborsten i en 45 gradig vinkel mot dina tänder. Detta gör att borsten kan nå in bakom vajrarna.

   Vårt tips: I stället för att använda en vanlig manuell tandborste kan du prova en effektiv eltandborste för tandställning. Den soniska Philips Sonicare ProtectiveClean tar till exempel bort plack på ett effektivt och skonsamt sätt och hjälper dig att förbättra din munhälsa.

  4. Borsta därefter varje tand separat med en medelhård tandborste och fluortandkräm. Borsta runt varje tand i cirkulära rörelser.
  5. Du kan rengöra tuggytorna och innerytorna som vanligt. Detta gör du genom att borsta fram och tillbaka, med start från det övre bakre hörnet, tills du rengjort alla tänderna.
  6. Rengör områdena bakom din tandställning och mellan tänderna. För detta kan du använda små interdentalborstar och välja bredd utifrån området du rengör.1 Du kan också ta bort mat som har fastnat mellan dina tänder och i vajrarna med hjälp av tandtråd.2

   Vårt tips: Om du inte är ett fan av tandtråd finns det andra alternativ efter att du borstat rent med din tandborste. Tandställning, vajrar och mellanrum kan exempelvis rengöras snabbt och effektivt med Philips Sonicare AirFloss Pro. 

  7. Avsluta rengöringen av dina tänder och tandställning med att skölja munnen med vatten och en antibakteriell munskölj.

  En ung kvinna tittar på sin reflektion i spegeln medan hon borstar tänderna med en elektrisk tandborste.

  Så rengör du bäst din avtagbara tandställning

   

  Det är generellt sett mycket enklare att hålla en god munhygienen med uttagbara tandställningar även om det finns ett par saker att tänka på:

   

  • Din uttagbara tandställning måste rengöras efter varje måltid, minst tre gånger om dagen.
  • Du behöver också två separata tandborstar – en för tandställningen och en för dina tänder.


  Så här rengöra du bäst din avtagbara tandställning:3

   

  1.  Ta ut tandställningen från munnen och borsta tänderna noga. Tänk på att också rengör tandköttet och tungan.
  2. Håll tandställningen under rinnande vatten och borsta den därefter med cirkulära rörelser. Du kan använda en tandborste med mjuka borst och en mild tvål för detta.


  Förutom att rengöra din tandställning efter varje måltid finns det andra viktiga steg du kan ta för att hålla rent och snyggt kring din tandställning: 

   

  • Använd rengöringstabletter. Detta behöver bara göras en eller två gånger i veckan för att rengöra din tandställning.
  • Se även till att regelbundet rengöra boxen du förvarar din tandställning i för att förhindra utvecklingen av mögel och bakterier. 
  • Drick vatten. Att konsumera vatten under dagen hjälper till att förhindra överskott av bakterier och plackproduktion.

  Få en god munhälsa med tandställning

   

  Med denna enkla guide till att hålla rent i munnen med tandställning kommer du kunna ta hand om din mun på bästa möjliga sätt, även om det är lite mer tidskrävande. Med tandställning – avtagbar såväl som fast – kan saliven inte hålla rent runt tänderna4 lika effektivt som i en mun utan tandställning. För att förhindra problem med tandköttet och dålig andedräkt  kan det därför vara bra att investera i tandtråd för tandställning och en eltandborste för tandställning. Här kommer några ytterligare råd på hur du kan hålla rent i munnen med tandställning:

   

  • Ät mindre socker för att minska risken för karies. Undvik även för hård och svårtuggad mat då det kan skada din tandställning. 
  • Undvik sega livsmedel som godis eftersom dessa kan vara svåra att ta bort från tandställningar.
  • Sätt ihop ett kit med tandtråd, antibakteriell munskölj och andra nödvändigheter så att du kan rengöra munnen även när du inte är hemma.


  Det kan låta omständligt, men så fort du kommer in i rutinen kan du snabbt och enkelt rengöra din tandställning för att få en så frisk och ren mun som möjligt!

   

  Oavsett om du använder en vanlig tandborste eller en elektrisk tandborste för tandställning hoppas vi att vår guide varit till hjälp. I takt med att rengöringen blir en del av din dagliga rutin kommer du få en ren och fräsch mun på nolltid med friska, rena och – så fort din tandställning är ute – raka tänder!

   

  Källor:

  1 Munhygien vid tandreglering. https://www.folktandvardensormland.se/tandvard/specialisttandvard/tandreglering-ortodonti/munhygien-vid-tandreglering/#:~:text=Avtagbar%20apparatur,ocks%C3%A5%20g%C3%A4rna%20anv%C3%A4nda%20lite%20tandkr%C3%A4m
  2 Orthodontic emergencies during the COVID outbreak, NHS Manchester University. https://mft.nhs.uk/app/uploads/2020/03/Orthodontic-Emergencies-during-the-COVID-outbreak.pdf 
  3 Övriga tandställningar. Skötselråd. https://folktandvarden.vgregion.se/fakta-och-munhalsorad/tandreglering/ovriga-tandstallningar/
  4 Dallel et al., Influence of orthodontic appliance type on salivary parameters during treatment, The Angle Orthodontist 90(4), 532–538. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8028469/

  Vad du behöver

  You are about to visit a Philips global content page

  Continue

  Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.