0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Få friskare tandemalj: Så kan du motverka frätskador på tänderna och stärka din emalj

  Lästid: 7 Min

  Tandemalj, det yttre lagret på våra tänder, är mycket robust och skyddar våra tänder mot yttre påverkan. Trots att emaljen är stark så händer det tyvärr att den tar stryk ibland, exempelvis i form av frätskador. Tänder kan bland annat bli lidande när vi äter och dricker något syrligt eller sött då dessa livsmedel innehåller ämnen som löser upp mineralämnena i emaljen och förstör dess skyddande lager.1 Denna så kallade avmineralisering kan leda till en tunn emalj, vilket med tiden kan resultera i tanderosion och genomskinliga tänder. 

   

  I den här artikeln ger vi dig användbara tips på hur du kan reparera emalj och tänder för en generellt bättre tandhälsa. Vi kommer bland annat att undersöka ämnen som:

   

  • Vad är tandemalj?
  • Vilka är symtomen på en skadad emalj
  • Tio vanliga orsaker till emaljerosion
  • Sex tips för att skydda din munhälsa, stärka tandemaljen och undvika tanderosion

   

  Så läs vidare för att ta del av vår omfattande guide och påbörja din resa mot friskare tänder.

  Vad är tandemalj?

   

  Emalj är den hårda yttre ytan på din tandkrona1 som utgörs av mineraler som kalcium och fosfor samt vatten och proteiner.2 Din tandemalj fungerar som en barriär för hela tanden, pulpan, blodkärlen och nerverna. Dess huvuduppgift är att skydda dina tänder från yttre påverkan och skadliga ämnen.

  Tecken på tänder med frätskador & tänder med emaljdefekter

   

  Emaljnedbrytning är en långsam process som först inte kan ses med blotta ögat.3 Detta är en av många anledningar till att du regelbundet bör gå till tandläkaren för att reparera emalj, tänder och hålla rent i munnen. Visste du förresten att felaktig tandborstning, precis som syrlig mat kan leda till skador på din tandemalj? Tänk därför på att inte borsta för hårt och att alltid använda en bra tandborste.

   

  Här är några av de främsta tecknen på att din tandemalj tagit skada:

   

  • Genomskinliga tänder 
  • Tunn emalj, framtänder som är extra känsliga och liknande symptom för munnens resterande tänder.
  • Missfärgade tänder
  • Sprickor i tandytan
  • Förändrar form på dina tänder
  • Ömmande eller känsliga tänder

   

  Tips: Det är viktigt att du och din familj regelbundet går till tandläkaren för att tidigt upptäcka emaljerosion. Vi rekommenderar att du bokar tid minst en gång om året,4 eller tidigare om du anar att du lider av tandproblem.

  Vad orsakar tunn emalj?

   

  Nu när du vet vilka symtom du ska hålla utkik efter undrar du förmodligen vad som orsakar frätskador på tänderna till att börja med. Några av de främsta anledningarna till emaljerosion är: 5,6

   

  1. Sur och söt dryck som juice
  2. Sur och söt mat som syrligt godis och frukt 
  3. Dålig munhygien
  4. Muntorrhet
  5. Sura uppstötningar och halsbränna
  6. Mediciner som antihistaminer och aspirin
  7. Alkoholintag
  8. Ätstörningar som involverar kräkningar
  9. Stress
  10. Genetik

   

  Tips: Ett rejält steg på vägen mot en bättre munhälsa är att borsta på rätt sätt för att förhindra frätskador på tänderna! Vår enkla guide visar dig hur du borstar ordentligt med både en manuell och elektrisk tandborste.

  Kan man reparera en skadad tandemalj?

   

  När emaljen väl försvunnit är den tyvärr borta föralltid.7 Men bara för att du inte kan få tillbaka din tandemalj8 behöver det inte betyda att dina tänder inte kan hålla sig friska.

   

  1. Mindre emaljförluster kan "fixas" genom tandbindning. Detta är en kosmetisk tandvårdsprocess som samtidigt hjälper till att skydda tanden från ytterligare skador.

  2. En stor emaljförlust kräver tandkronor eller tandfasader där tanden täcks för att förhindra ytterligare emaljerosion.

  Dessa två alternativ kan hjälpa dig om du redan har genomskinliga tänder och skador på emaljen. Det bästa du kan göra är dock självklart att undvika skador från första början. Fortsätt läsa för att ta del av vår guide till hur du kan stärka emaljen och undvika frätskador på tänderna.

  En hand som håller en vit Philips Sonicare eltandborste framför ett handfat med tummen på knappen.

  Så här kan du stärka emaljen

   

  Låt oss ta en titt på frätskador, tänder och behandling och vad du kan göra för att stärka tänderna med våra bästa tips för att få en stark emalj. Tandhygien är inte helt oväntat en av de allra viktigaste faktorerna:

   

  1. God tandhygien: Daglig och noggrann tandborstning minst två gånger om dagen är den bästa försiktighetsåtgärden mot emaljerosion. 

   Tips: Var noggrann när du väljer din tandborste – en modern eltandborste, som Philips Sonicare ProtectiveClean, hjälper dig rengöra dina tänder effektivt och skonsamt. Dess integrerade trycksensor varnar dig när du trycker för hårt och hjälper på så vis dig skydda emaljen. 

  2. Tandvänlig kost: Mjölk och mjölkprodukter innehåller kalcium och är bra för dina tänder och emalj då deras proteiner neutraliserar förhöjda syrevärden. Utöver detta är det lämpligt att äta en fiberrik kost med fullkornsprodukter. 

   Tips: Försök även att undvika att äta och dricka godis, chips och läsk för ofta för att skydda dina tänder från frätskador.9 Bakterierna i din mun älskar socker precis som du, och om de får härja fritt leder det till plackansamlingr10 som kan skada tänderna.

  3.  Tandvårdsprodukter kan hjälpa dig stärka emaljen och komplettera din dagliga munhygien. Om du är osäker på vilka produkter du ska köpa kan du alltid rådfråga din tandläkare.
  4. Drick mycket vatten. Genom att regelbundet dricka vatten ökar du salivproduktionen som hjälper till att spola bort de plackframkallande bakterierna från din mun. Du kan även passa på att skölja munnen efter att du ätit eller druckit något sött eller surt.11
  5.  Tugga sockerfritt tuggummi med xylitol då detta triggar salivutsöndringen vilket naturligt skyddar våra tänder och förhindrar att bakterier fastnar på dina tänder.12
  6.  Grönt te är fullt av nyttiga ämnen. Det innehåller även fluorider som kan stärka emaljen.13 

   

  Tips: Tänk bara på att borsta tänderna efter att du druckit grönt te då det finns ämnen i drycken som kan leda till missfärgning av tänderna. Med en god tandhygien och regelbundna tandläkarbesök kan du alltså förebygga tandköttsinflammation, gingivit och tanderosion. Med den här guiden vet du exakt hur du ska ta hand om dina tänder så att du kan ta han dom din mun samt njuta av ett friskt och vackert leende!

  Vad du behöver

  You are about to visit a Philips global content page

  Continue

  Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.