0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Gula tänder? Så slipper du missfärgningar på tänderna

  Lästid: 8 Min

  Gula tänder, bruna fläckar och svart beläggning på tänderna är i första hand ett kosmetiskt problem och säger lite om vår allmänna tandhälsa. Med detta sagt föredrar nog de flesta av oss ett vitt och friskt leende fritt från missfärgningar på tänderna.

   

  I denna text utforskar vi de viktigaste orsakerna bakom missfärgade tänder och ger dig ett par enkla råd om hur du kan hålla dina tänder rena och fina:

   

  • Noggrann tandborstning
  • Rengöring av tungan
  • Användning av tandtråd
  • Användning av munskölj
  • Ändrade kostvanor
  • Dricka vatten
  • Vänta en timme efter att du har ätit med att borsta tänderna
  • Sluta röka
   

  Vi går också igenom vad du själv kan göra för att motverka missfärgade och svarta tänder, både hemma och professionellt, så att du kan njuta av ett strålande vitt leende.

  De fem främsta anledningarna till missfärgade och gula tänder

   

  Så varför får man missfärgade och gula tänder? Genom att gå till botten med vad det är som orsakar missfärgade tänder blir det enklare att förhindra det i framtiden:

   

  • Drycker som te, kaffe och rött vin kan leda till mörka fläckar på tänderna. Ett tips är att borsta tänderna ungefär en timme innan du vet med dig att du ska konsumera någon av dessa drycker.
  • Rökning och tobak
  • Vissa kryddor som curry och saffran
  • Mediciner och vissa typer av antibiotika
  • Karies och andra orala sjukdomar och infektioner

   

  Ämnen som finns i dessa grupper interagerar med bakterierna i vår mun som sätter sig på våra tänder som envis plack. Om detta inte tas bort kan det med tiden orsaka missfärgade tänder, bruna fläckar, en och en annan svart tand samt skador på emaljen och det omgivande tandkött.

   

  Tips: Var extra uppmärksam på om dina barn har missfärgade tänder och ta dem till tandläkaren då det kan vara ett tecken på problem med tandutvecklingen.

  Hur kan man förebygga missfärgade tänder?

   

  Nu när vi gått igenom vet vad som orsakar missfärgade tänder är det dags att utforska hur man kan förhindra att fläckarna uppstår.
  Det allra enklaste sättet att förhindra och ta bort bruna fläckar på tänderna samtidigt som du håller dina tänder friska är en god och grundlig munhygien1:

   

  1. Tandborstning två gånger om dagen. Borsta under två minuter med en bra tandborste. Tandläkarförbundet rekommenderar användning av eltandborste över manuell tandborste. En eltandborste tar bort mer bakteriebeläggningar och plack än en vanlig manuell tandborste, och ger alltså en bättre rengöring. Dessutom finns det borsthuvuden som är specialiserade på att ta bort missfärgningar. Dessa polerar bort missfärgningar och ger synbart vitare tänder. Det är även viktigt att byta tandborsthuvud regelbundet för att uppnå optimal effekt.

   Tips: Ett av de enklaste sätten att ta bort plack på är med en modern sonisk tandborste, som Philips Sonicare DiamondClean. Den tar bort upp till tio gånger mer plack än en manuell tandborste* på svåråtkomliga ställen och hjälper till att skydda dina tänder från missfärgningar.

  2. Daglig rengöring av tungan med en borste eller tungskrapa. Detta hjälper till att ta bort bakterier som gömmer sig på din tungas grova yta vilket även förhindrar uppkomsten av plack och dålig andedräkt.

  3. Rengöring mellan tänderna minst en gång om dagen. Oavsett hur noggrant du borstar finns områden som bäst rengöras med hjälp av tandtråd, en interdentalborste eller ett verktyg som Philips Power Flosser. Detta är ett enkelt och effektivt sätt för att undvika missfärgning mellan tänderna då hela 20-40 % av tandytan finns just mellan tänderna.

  4. Använd en antibakteriell munskölj. En munskölj når delar av munnen din tandborste inte kan ta sig till, inklusive runt din tunga och områdena mellan tänderna. Vänta bara ett litet tag efter tandborstningen med användningen av munsköljen för att ge tandkrämen tid att verka.1

   

  Tips: Förutom en grundlig munhygien bör du regelbundet få dina tänder professionellt rengjorda hos din tandläkare. Detta gör det inte bara lättare för dig att undvika missfärgade tänder och karies – enligt det svenska tandläkarförbundet påverkar din munhälsa hela ditt allmänna välbefinnande.2

   

  Det är inte bara en god munhygien som kan hjälpa dig att undvika gula tänder och missfärgningar. Några enkla livsstilsförändringar kan också hjälpa till:

   

  1. Minska intaget av produkter som innehåller tanniner. Som tidigare nämnt kan te, rött vin och kaffe ge missfärgningar på tänderna. Detta beror på att dessa drycker innehåller växtföreningen tanniner som kan ge fläckiga tänder när de konsumeras.3

  2. Skölj munnen med vatten efter varje måltid. Att dricka mycket vatten under och efter måltider kan du hjälpa munnen att skölja bort plackbildande bakterier.4 På så vis kan du hämma produktionen av plack och lättare undvika fläckiga tänder.

  3. Vänta ungefär en timme med att borsta tänderna efter att du har ätit eller druckit. Även om det är viktigt med noggrann tandborstning kan det göra mer skada än nytta om du gör det direkt efter att du ätit eller druckit. Vänta gärna en timme för att förhindra skador på tandemaljen.5

  4. Sluta röka. Tobaksrök och tjäran i cigaretter, cigarrer och pipor är inte bara dåligt för din hälsa, det är också dåligt för dina tänder.6 Dessa produkter torkar ut din mun och ökar plackproduktionen, och genom att sluta röka blir det enklare att undvika gula tänder och missfärgningar.

  En kvinna klädd i ljusrosa ler stort och visar sina kritvita tänder.

  Hur får man bort missfärgningar på tänderna hemma och professionellt?

   

  Genom att följa våra ovan nämnda tips skapar du de bästa förutsättningarna för naturligt vita tänder och ett vackert leende utan missfärgade tänder. Om dina tänder fortfarande missfärgas finns det ett par saker du kan göra för att själv ta bort bruna fläckar på tänderna. Här är vårt tips:

   

  1. Specialtandkräm: Prova att borsta tänderna med en blekande tandkräm i stället för din vanliga tandkräm. Var dock försiktig så att du inte använder en produkt som sliter för mycket på tänderna då det med tiden kan skada tandemaljen.

   Tips: Det rekommenderas oftast inte att använda tandbleknings kit hemma eller blekningsgel. Om du vill bleka tänderna är det alltid bäst att det görs av en utbildad tandläkare.7 Philips Zoom är exempel på en tandblekningslösning som används på tandvårdskliniker, men som även finns som hemmabehandling.

  2. Gå till tandläkaren: Om du vill få bort envisa missfärgningar på tänderna gör du bäst i att boka en tid med din tandläkare som kan rengöra, putsa och stärka dina tänder.

   

  Genom att veta vad det är som orsakar missfärgade tänder blir det även enklare att förebygga fläckar med en rad enkla tips så att du kan ta dig an dagen med ett leende på läpparna!

   

  *Baserat på två borstcykler på två minuter vardera per dag med Clean-Programmet


  Källor:

  1 How to keep your teeth clean, NHS
  2 Ta hand om hela dig – kom ihåg munnen!, Sverige Tandläkarförbund
  3 de Sousa et al., Extrinsic tooth enamel color changes and their relationship with the quality of water consumed, International Journal of Environmental Research and Public Health 9(10), 3530–3539.
  4 Barnes et al., Comparison of irrigation to floss as an adjunct to tooth brushing: effect on bleeding, gingivitis, and supragingival plaque, Journal of Clinical Dentistry 16(3), 71–77.
  5 The best way to brush your teeth, BBC Future.
  6 Alkhatib et al., Smoking and tooth discolouration: findings from a national cross-sectional study, BMC Public Health 2005; 5:27.
  7 Teeth whitening, NHS

  Vad du behöver

  You are about to visit a Philips global content page

  Continue

  Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.