0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Att börja med flaska

  Livsmedelsverkets rekommendation är att alla barn bör helammas tills de är 4–6 månader. Anledningen till att börja med flaska är olika, man kanske inte kan eller vill amma, kanske vill man få avlastning med amningen och låter sin partner flaskmata barnet med pumpad mjölk eller ersättning, eller så är det slutet av amningsperioden och man vill gradvis påbörja övergången till att barnet själv börjar äta.

  Så vad kan du förvänta dig när du ger barnet sin första flaska? Här är Philips Avents guide för att börja mata med flaska och vad du kan göra om det inte går som du hade hoppats.

   

  När är det säkert att börja ge flaskan?

  Under tiden som amningen håller på att komma igång är det bäst att låta barnet äta enbart från bröstet. På så sätt skapar du en stabil mjölkproduktion och ni får gott om tid att knyta an till varandra. Om du verkligen behöver flaskmata under den här första tiden ska du välja en napp med långsamt flöde och helst en som har samma naturliga form som ett bröst.

   

  Hur skiljer sig flaskmatning från amning

  Förutom att nappen på flaskan känns annorlunda för barnet är sugandet den största skillnaden för barnet. Barnet måste anstränga sig mycket mer för att få ut mjölk ur bröstet än ur flaskan där flödet är konstant. Man brukar ibland säga att barnet blir ”lat” för att de inte anstränger sig lika mycket sedan när det ska amma. Det är också viktigt att vara uppmärksam på hur du håller i flaskan för att inte barnet ska få i sig för mycket mjölk för snabbt. 45 graders lutning fungerar oftast bra för att få rätt flöde.

   

  Vem är bäst lämpad att ge den första flaskan

  Nu har du som mamma en ursäkt för att bara luta dig tillbaka. Många barn tycker att det är förvirrande att få flaskan av sin mamma om de är vana vid att ta bröstet. När barnet håller på att lära sig att ta flaskan kan det vara ett bra tillfälle för någon annan i familjen att hjälpa till med matningen.

   

  Att kombinera flaskmatning med amning

  I slutet av en vanlig amning kan vara en bra tidpunkt att låta barnet bekanta sig med flaskan och blanda amning med flaskmatning. Sedan kan du gradvis förlänga tiden du matar med flaska.

   

  Om du inte lyckas direkt

  Oroa dig inte om barnet först inte är ett dugg intresserad av flaskan. Den är ny och kanske inte lika mysig som mammas bröst. Om det är svårt att få barnet att ta flaskan kan du prova att ändra ställning, experimentera med olika flasknappar eller fukta flasknappen med bröstmjölk för att göra den mer lockande.

  Relaterade produkter

  Relaterade artiklar

  • Smarta tips för dig som ger bröstmjölk i flaska

   8 veckor gammal

   Smarta tips för dig som ger bröstmjölk i flaska

   Läs mer
  • Att byta dinappen på barnets flaska

   10 veckor gammal

   Att byta dinappen på barnets flaska

   Läs mer
  Ladda ned uGrow-appen Philips Avent

  Bekanta dig med uGrow-appen


  Förstå gårdagen, njut av idag och vet vad som händer i morgon

  You are about to visit a Philips global content page

  Continue

  You are about to visit a Philips global content page

  Continue

  Our site can best be viewed with the latest version of Microsoft Edge, Google Chrome or Firefox.