ivan turina hero

jun 12, 2023

Nu placeras en Philips hjärtstartare på Ivan Turinas gata i Solna

För tio år sedan avled Ivan Turina, före detta målvakt i AIK, efter att ha drabbats av ett plötsligt hjärtstopp. Nu placerar Philips, tillsammans med AIK Fotboll och Hjärt-Lungfonden, en hjärtstartare på den gata där han bodde i Solna. Hjärtstartaren sitter utomhus så att den är tillgänglig för alla som vistas i området, dygnet runt. Hjärtstartaren är en av de 22 hjärtstartare som Philips donerat till AIK Fotboll, i samarbete med Philips samarbetspartner Hjärt-Lungfonden.

Beräknad lästid: 1-3 Minuter

Varje år drabbas uppskattningsvis 10 000 svenskar av hjärtstopp utanför sjukhus. Endast cirka 600 överlever. För att hedra minnet av Ivan Turina inleddes den allsvenska matchen mellan AIK och Sirius den 29 april med en tyst minut då de 22 spelarna i de båda lagen marscherade in på planen med varsin hjärtstartare i handen. Nu placeras den första av de 22 hjärtstartarna ut, på fasaden till huset där Ivan Turina bodde.

ivan turina asset

Bild: Anna-Carin Strandberg, Philips, Linda Myron, insamlingschef Hjärt-Lungfonden och Johan Westin, försäljningschef på AIK Fotboll

 

”Trots att flest hjärtstopp inträffar i hemmet, som för Ivan Turina, finns de flesta hjärtstartare på offentliga platser som till exempel köpcentrum eller kontor. Genom att placera denna hjärtstartare utomhus på fasaden till Ivan Turinas gamla hus, blir den tillgänglig för alla i grannskapet.”

Anna-Carin Strandberg, VD på Philips Sverige


Platsen är utvald i samarbete med forskare på Karolinska Institutet där den kan göra störst nytta. Sju av tio hjärtstopp utanför sjukhus sker i hemmet. Trots det finns endast 3,4 procent (630 stycken) av landets registrerade hjärtstartare i hem och bostadsområden.


”Vi i AIK Fotboll har fått känna på hur hårt hjärtstopp kan drabba någon mitt i livet. Det är en upplevelse vi tyvärr delar med många. Vi är därför oerhört stolta över att få vara med i arbetet att placera ut den här hjärtstartaren på en plats där den kan göra stor nytt. Vi känner stor tacksamhet till Philips som valt att skänka sina hjärtstartare för att möjliggöra detta.” 

Johan Westin, försäljningschef på AIK Fotboll


Philips driver sedan tidigare ett initiativ tillsammans med Hjärt-Lungfonden och If, Hjärtsäkrat Grannskap, för att få ut fler hjärtstartare i bostadsområden. Initiativet med AIK Fotboll och Hjärt-Lungfonden bygger vidare på det arbetet. 

”Hälften av de som drabbas av plötsligt hjärtstopp är till synes helt friska, aktiva människor som inte har några tidigare symtom. Majoriteten är medelålders eller äldre, men även unga samt fysiskt aktiva och vältränade elitidrottare kan drabbas. Det behövs mer forskning för att förstå vilka som riskerar att drabbas av plötsligt hjärtstopp.”

Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Fakta om hjärtstartare:

Hur fungerar hjärtstartaren/defibrillator vid ett hjärtstopp?

Vid ett plötsligt hjärtstopp slutar den drabbades hjärta att slå normalt, och hamnar istället i ett felaktigt tillstånd och kan inte slå normalt. Hjärtat darrar eller ”flimmrar” och slutar att pumpa blod. Hjärnan får då syrebrist och den drabbade kan förlora medvetandet på några sekunder. På hjärtstartarens elektrokuddar som fästs på den drabbade tolkas elektriska signaler från den drabbades hjärta. Hjärtstartaren analyserar signalerna och fattar ett beslut om att ge/inte ge en strömstöt för att korrigera hjärtrytmen. Hjärtstartaren läser av patientens EKG och har patienten en normal hjärtrytm, som vid en svimning, så kommer den inte att ge någon stöt.


När ska jag använda en hjärtstartare?

Vid ett misstänkt hjärtstopp är rekommendationen att larma 112, starta hjärtlungräddning och koppla på en hjärtstartare i väntan på ambulans. Vid ett hjärtstopp kan snabb hjälp vara skillnad mellan liv och död. Man brukar räkna med att chansen att överleva minskar med 10 % för varje minut som går, så även om man känner sig osäker på hur man ska göra är det viktigast av allt att faktiskt agera


Fakta om plötsligt hjärtstopp (Källa: Hjärt-Lungfonden)

Plötsligt hjärtstopp är: När hjärtat av oväntad anledning plötsligt stannar.


Symtom: Den drabbade förlorar omedelbart medvetandet och saknar puls och normal andning. Onormal andning (ytliga, långsamma, snarkande andetag) kan förekomma, men förmår inte syresätta blodet.


Drabbade i siffror:
Varje år drabbas uppskattningsvis 10 000 svenskar av hjärtstopp. Sedan millennieskiftet har antalet personer i Sverige som överlever plötsligt hjärtstopp mer än femdubblats – från 110 till över 600 räddade liv och har legat relativt stabilt de senaste tio åren. Det motsvarar fortfarande att en person dör av plötsligt hjärtstopp varje timme.


Om AIK Fotboll

AIK Fotboll är den Allmänna Idrottsklubbens fotbollssektion. AIK grundades 1891 och fotbollssektionen bedriver idag både elitverksamhet på dam- och herrsidan samt breddverksamhet för över tusen pojkar och flickor inom AIK Ungdomsfotboll. AIK Fotboll anser också att man som klubb har ett ansvar för det samhälle man verkar i, hela tiden med ambitionen att vara en positiv kraft som engagerar och skapar samhörighet mellan människor, både på och utanför fotbollsplanen. www.aikfotboll.se

 

Om Hjärt-Lungfonden

Hjärt-Lungfonden samlar in pengar till vinnande hjärt-lungforskning och arbetar för ökad kunskap om forskningens betydelse, för att ge fler ett längre och friskare liv. Hjärt-Lungfonden bildades 1904 i kampen mot tuberkulos (tbc) och i dag är vår vision en värld fri från hjärt-lungsjukdom. Verksamheten är helt beroende av gåvor från privatpersoner och företag. Stöd forskningen på pg 90 91 92-7 eller swisha valfri gåva till 90 91 927. www.hjart-lungfonden.se

 

Om Philips

Philips är ett globalt företag inom hälsoteknik fokuserat på att förbättra människors hälsa och att möjliggöra bättre resultat över hela hälsokedjan. Från en hälsosam livsstil och förebyggande, till diagnos, behandling och vård i hemmet. Philips är ledande inom bilddiagnostik, bildstyrd behandling, patientmonitorering och hälsoinformatik, såväl som inom personlig hälsa och vård i hemmet. 

Dela på sociala medier

Ämnen

Tillgång till vård Partnerskap Nyhetsartikel

Författare

Lisa

Lisa Pernbrink

Philips Nordics

Brand & Communication

E-post: lisa.pernbrink@philips.com

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.