Lästid: 8 Min
En frisk mun kräver inte bara noggrann tandborstning och regelbundna tandläkarbesök utan även rengöring – och byte – av din tandborste. I den här artikeln går vi steg-för-steg igenom hur du bäst rengör din tandborste, elektrisk tandborste som manuell, bland annat genom att: Så hur ofta bör man byta tandborste och hur ofta ska man byta tandborsthuvud? Svaret varierar beroende på vilken typ av tandborste du använder. I denna text går vi igenom funderingar som dessa och andra tandborstrelaterade frågor.
Innan vi går igenom hur man bäst rengör en tandborste tar vi en titt på varför det är så viktigt:
Här kommer en snabbguide till hur du rengör en tandborste efter att du har borstat tänderna: Stegen ovan ger en snabb och enkel grundläggande rengöring, men du kan även sterilisera ditt tandborsthuvud2 genom att blötlägga borsthuvudet i ett antibakteriellt munvatten i 20 minuter för att effektivt eliminera bakterier.3 Följ därefter ovanstående tre steg för att skölja den ren och torka den.
Hur ofta ska man byta tandborsthuvud, och när räcker det med en grundlig rengöring? Det är faktiskt inte mycket krångligare att rengöra en elektrisk tandborste än en manuell. Du följer helt enkelt samma steg för tandborstshuvudet som när du rengör en manuell tandborste: Det är även viktigt att rengöra själva handtaget och resten av din elektriska tandborste för att se till att den fungerar som den ska och förhindra förkalkningar och envisa fläckar: Visste du att? Det är inte bara viktigt att rengöra din eltandborste på grund av hygieniska skäl då förkalkningar och annan smuts kan göra att borsten fungerar sämre med tiden. Detta gäller för alla typer av elektriska tandborstar oavsett om de är roterande eller soniska.
Tips: Se till att endast sterilisera och skölja borsthuvudet och inte själva handtaget och de elektriska delarna – vi går igenom rengöringen av dessa delar här nedan.
ProtectiveClean 4500
Sonisk eltandborste
HX6830/44
Svaret på frågan ”hur ofta byter man tandborste?” varierar beroende på typen av borst, hur du använder din tandborste samt din borstteknik. Slitna borst är dock ett säkert tecken på en gammal tandborste och att det kan vara dags att byta tandborste – minst varannan till var tredje månad.4
Även om det är viktigt att rengör din tandborste och tandborsthuvudet på rätt sätt blir borsten mindre effektiva med tiden – så hur ofta ska man byta tandborste och när vet man att det är dags? Det är dags att byta tandborste eller tandborsthuvud när: Tips: Vissa moderna elektriska borstar har en indikatorlampa som visar när det är dags att byta borsthuvud. Philips Sonicare ProtectiveClean håller exempelvis reda på hur mycket du har använt borsten och berättar när det är dags för en byte med en lampa på handtaget för att enkelt ge dig svar på frågan om hur ofta man ska byta tandborsthuvud.
En tumregel är att byta borsthuvudet på din eltandborste ungefär var tredje månad. På de nyare modellerna av Philips Sonicares smarta eltandborstar finns funktionen BrushSync. För att BrushSync ska fungera behöver både eltandborsten och borsthuvudet stötta funktionen. Dessa borsthuvuden har BrushSync:
Inne i eltandborstens handtag sitter ett mikrochip som registrerar tandborstningen. Använder du ett BrushSync-borsthuvud, och har synkroniserat de båda enheterna, kommer tandborsten att påminna dig om när det är dags att byta borsthuvudet. En särskild ikon på framsidan av eltandborsten börjar lysa i en orange färg – det är omöjligt att missa. BrushSync-funktionen gör att påminnelsen blir mer specifik, än om du exempelvis har indikatorstrån där färgen på borststråna bleknar i takt med att du använder borsthuvudet. Påminnelsen med BrushSync är baserad på den totala tid du har borstat samt hur mycket tryck du använt.
Nu när du vet hur ofta du ska byta tandborste och hur du bäst rengör den är det dags att ta en titt på hur du förvarar den så hygieniskt som möjligt: Vi hoppas att vår guide gett dig svar på frågor som hur ofta ska man byta tandborste och gjort det enklare för dig att hålla din tandborste ren. Med en ren tandborste blir det enklare att även få en frisk och sund mun! Källor: 1 Tandköttsinflammation, Folktandvården Västra Götaland
2 Assari et al., Efficacy of different sterilization techniques for toothbrush decontamination: an ex vivo study, Cureus 14(1), e21117.
3 Caudry et al., Contaminated toothbrushes and their disinfection, Journal of the Canadian Dental Association 61(6), 511–516.
4 Hur ofta ska man byta tandborste, Apoteket Hjärtat
5 How to brush your teeth, NHS Devon Salaried Dental Service
You are about to visit a Philips global content page
Continue