I hur stor utsträckning kan effekterna av Wake-up Light tillskrivas det stegvis ökade ljuset före alarmtiden, och i hur stor utsträckning handlar det om att ljuset är tänt när ögonen öppnas? Det var den centrala frågan i den här sömnstudien i kontrollerad laboratoriemiljö.
Studien visade att de uppiggande och aktiverande effekterna framför allt är kopplade till det gradvis ökade ljuset medan användaren fortfarande sover och att effekterna kan ses direkt under första användningen. Flera fysiologiska funktioner som förändringar i hudtemperatur under och efter uppvaknandet följer gryningssignalen. Sömndata visar att användarna tillbringar mer tid i vaket tillstånd innan de slutligen vaknar helt under perioden med stegvis ökat ljus än när de tillbringar de sista 30 minuternas sömn i mörker.
I genomsnitt vaknade de slutligen endast två minuter tidigare än när de väcktes med ljudalarmet, men de kände sig mer redo att vakna.
Van de Werken, M. et al. Effects of artificial dawn on sleep inertia, skin temperature, and the awakening cortisol response. Journal of Sleep Research 19, 425–435 (2010)