0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

    Är snarkningar alltid ett tecken på apné?

     

    Snarkningar är ofta ett symtom på sömnapné, det potentiellt farliga tillstånd där en person upprepade gånger slutar och börjar andas när han/hon sover. Men är snarkningar alltid ett tecken på sömnapné?

     

    Enligt Vancouver Sleep and Breathing Center snarkar uppskattningsvis 30 procent av alla vuxna över 30 år, och 40 procent av alla vuxna över 40 år. Av alla som snarkar har cirka 28 procent sömnapné.

     

    Om du får höra att du snarkar mycket bör du prata med din läkare för att ta reda på om du riskerar att utveckla sömnapné. Detta onlinetest är en bra början.

     

    Läkare påpekar dock att även andra faktorer, förutom sömnapné, kan leda till högljudda snarkningar.

     

    Svaga halsmuskler

     

    Svaga muskler i halsen kan leda till att luftvägarna blockeras när du sover, säger doktor Murray Grossan, som är specialist inom öron-näsa-hals i Los Angeles. Blockeringen kan leda till en kakofoni av snarkningar.

     

    Logopeder använder halsövningar för att stärka halsmusklerna och göra vävnaden i halsen kraftigare och minska mängden fett. Att blåsa kraftigt med munnen kan vara ett sätt. Alla typer av kraftig blåsning, till exempel att spela trumpet eller blåsa upp en ballong, stärker halsmusklerna och minskar snarkningar.

     

    Det kan också hjälpa att sjunga.

     

    Forskare vid University of Exeter i Storbritannien upptäckte att 20 minuters sång om dagen kan minska snarkningar avsevärt.

     

    ”Att sjunga kan stärka halsmusklerna”, säger Grossan.

     

    Nästippen

     

    Näsan har en ventil som är placerad där nästippen gränsar till den ”hårda” delen av näsan. ”Hos barn sitter nästippen högt upp och är öppen”, säger Grossan. Men när man åldras sjunker nästippen.

     

    ”Ju lägre nästippen sitter, desto mer blockeras andningen under sömnen”, säger Grossan. Han föreslog en icke-kirurgisk metod för att lyfta upp nästippen och öppna luftvägarna: att fästa en 10 cm lång och 1,3 cm bred remsa med medicinsk tejp på undersidan av nästippen. ”För upp tejpen över näsans framsida, upp till området mellan ögonen. Var noga med att försiktigt lyfta upp nästippen för att öppna luftvägarna och fäst sedan tejpen”, säger han.

     

    Infektioner i näsa eller hals

     

    En infektion i näsan leder ofta till inflammerad vävnad i halsen, särskilt längst bak och på sidorna där tonsillerna sitter. ”Om tonsillerna sväller påverkas luftvägarna och det leder till snarkningar”, säger Grossan.

     

    Massage och sköljning hjälper. Tonsillerna och halsen kan sköljas och masseras med hjälp av en pulserande ström som kan skapas med utrustning som kan användas hemma. ”Massage minskar svullnaden och hjälper vävnaden att bli fast igen”, säger han.

     

    Sned nässkiljevägg

     

    Doktor Houtan Chobaki, kirurg inom ansiktsplastik i Washington, D.C., konstaterar att en sned nässkiljevägg är en av de vanligaste orsakerna till att blockeringar i näsan utlöser snarkningar.

    Kirurgi är det bästa alternativet för att öppna näsgångarna och minimera snarkningar på grund av blockeringar av ben och/eller brosk i näsan, säger han. ”Även yngre och smala patienter snarkar. Om de inte har sömnapné får de oftast bäst resultat med näskirurgi.”

    Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.