1
0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Produkter

  Äldre personer och sömntabletter: en osäker kombination?          

   

  Sömntabletter kan vara räddningen för många som lider av tillfällig sömnlöshet. Men för äldre personer som ofta har sömnsvårigheter kan läkemedel göra mer skada än nytta.

   

  Många receptbelagda och receptfria sömnmedel kan mer än dubbla risken för fall och höftfrakturer samt öka risken för bilolyckor med äldre personer inblandade, enligt  American Geriatrics Society. Det beror på att äldre personer ofta är känsligare för de kraftfulla effekterna av sömnmedel, vilket kan leda till att man känner sig omtöcknad och förvirrad. ”Man känner sig nästan lite full,” säger doktor Barbara Resnick, en forskare inom gerontologi vid University of Maryland och tidigare ordförande för American Geriatrics Society.

   

  I och med den ökade känsligheten rekommenderar experter att äldre personer som har svårt att sova provar läkemedelsfria behandlingar innan de börjar ta tabletter. ”Sömntabletter ska definitivt endast vara en sista utväg”, säger Resnick.

   

  Som tur är finns det gott om läkemedelsfria sätt att hantera ett tillfälligt sömnproblem. Om du eller en äldre person som du känner har svårt att somna kan du testa följande enkla men effektiva lösningar:

   

  • Var aktiv.  Forskningen visar att personer som motionerar tenderar att sova bättre än stillasittande personer.
  • Håll dig till en rutin. Att gå och lägga sig och vakna vid samma tid varje dag kan hjälpa till att hålla kroppens sömn- och vakenhetscykel i balans, så att du känner dig trött vid läggdags.
  • Ät lätt på kvällen. Försök att äta middag minst tre timmar före läggdags. En tung måltid innan du ska sova kan fresta på matsmältningssystemet, vilket gör det svårare att få somna.
  • Begränsa intaget av kaffe och alkohol. Koffein kan stanna kvar i kroppen i flera timmar, så byt till en koffeinfri dryck efter kl. 15.00. Undvik även alkohol på kvällen, eftersom den kan gör att du vaknar på natten.
  • Skapa en förbättrad sovmiljö. Håll sovrummet mörkt, svalt och tyst och använd bara sängen för att sova och ha sex.
  • Välj läsning istället för skärmtid. Läs en bok istället för att titta på tv eller surfa. Exponering för starkt ljus från tv-apparater eller datorer före läggdags kan hålla dig vaken.
  • Ha tålamod. Det kan ta tid att ändra sitt beteende för att förbättra sömnen. ”Det kan vara svårt att ändra sig, men det är väl värt ansträngningen”, säger Resnick.

  Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.