0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

    Receptfria sömnmedel: hjälper de eller stjälper?

     

    Du har räknat får, undvikit koffein och gått och lagt dig vid samma tid varje kväll, men har fortfarande svårt att sova. Är det dags att överväga ett receptfritt sömnmedel?

     

    Förmodligen inte, säger doktor Michael Gelb, en New York-baserad specialist på sömnstörningar och grundare av The Gelb Centre. Receptfria sömnmedel är inte någon magisk kur – de kan vara effektiva om du har en enstaka sömnlös natt, men de bör användas med försiktighet.

     

    ”Jag brukar oftast avråda från att använda dem”, säger Gelb. "Jag tycker inte att det är ett sätt att ta itu med problemet.” Han föreslår istället att du pratar med din läkare om att få genomgå en sömnutredning – många människor med sömnproblem får aldrig någon riktig behandling, säger han.

     

    ”Nittio procent av sömnproblemen är odiagnostiserade, så det kan ibland vara farligt att åtgärda symtomen utan att ha tagit reda på vad det verkliga problemet är”, påpekar Gelb.

     

    Receptfria sömnmedel kan hjälpa till en början, men de flesta som använder dem utvecklar tolerans mot dem.

     

    Ju längre period du tar dem, desto mindre troligt är det att de fungerar. Dessutom känner sig många groggy dagen efter – något som även kallas för "baksmälleeffekten”.

     

    Melatonin, ett hormon som reglerar den naturliga sömn- och vakenhetscykeln, kan vara ett bättre kortsiktigt alternativ för att ställa om klockan, konstaterar Geld.

     

    Forskning tyder på att melatonintillskott kan lindra en lätt jetlag, göra att man somnar snabbare och återställa kroppens inre klocka. Vanliga biverkningar är trötthet under dagen, yrsel och huvudvärk.

     

    Valerianatillskott är ett annat naturligt alternativ till receptfria sömnmedel som kan leda till att man somnar snabbare och sover bättre. Effektiviteten kan dock variera och man kan få biverkningar som huvudvärk, magbesvär, retbarhet och hjärtrubbningar.

     

    Det är alltid svårare att sova när man är täppt i näsan. För dem som är förkylda eller har nästäppa rekommenderar Gelb naturliga produkter som öppnar upp näsgångarna, såsom nässprayer med saltlösning, nässköljare eller näsremsor – alla tillgängliga i hälsokostbutiker.

     

    Kontakta din läkare eller sömnspecialist om sömnlösheten varar i mer än några veckor.

     

    ”Sömnlöshet behandlas troligen bäst med beteendeförändringar och kognitiva metoder”, säger doktor Ross Levin, sömnspecialist i New York.

     

    Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.