1
0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Produkter

  Biverkningen av OSA som ingen pratar om

   

  Det finns flera biverkningar vid obstruktiv sömnapné (OSA) som din läkare kan fråga dig om vid nästa besök, till exempel trötthet under dagen, snarkningar och att vakna med torr mun, men det finns ytterligare en OSA-biverkning som kanske ingen pratar om men som kan ha stor påverkan på ditt privatliv. Det handlar om erektionsproblem. OSA är en av de minst studerade riskfaktorerna för erektionsproblem. Så även om du har träffat en läkare på grund av erektionsproblem kanske sömnapné inte ens togs upp. Det är förmodligen mer sannolikt att läkaren frågar om dina stressnivåer och hur de eventuellt påverkar ditt sexliv. Å andra sidan kan din sömnläkare ha hört talas om kopplingen mellan OSA och en mans sexuella funktion, men om han eller hon inte nämner det kanske du inte tror att det finns något samband.

   

  Men den här biverkningen är lika viktig att behandla som alla andra allvarliga hälsorisker som du kan drabbas av vid OSA. Eftersom OSA nu studeras mer och påvisas hos patienter med erektionsproblem upptäcker forskarna att när OSA hanteras med CPAP-behandling kan det också förbättra erektionsproblemet.

   

  En studie från 2009  i Tyskland visade att OSA diagnostiserades hos över 90 procent av de studiedeltagare som hade erektionsproblem. Forskarna misstänker att den sexuella funktionen var nedsatt på grund av de låga syrenivåerna i blodet som är en effekt av sömnapné. En studie från 2018 om förekomsten av erektionsproblem hos manliga patienter med OSA i åldersintervallet 18 till 70 år visade att 51 procent av de patienter som diagnostiserats med OSA hade erektionsproblem. Den goda nyheten är att forskarna utvärderade hur tre månaders CPAP-behandling påverkade männens sexuella funktion, sexuella tillfredsställelse och psykologisk profil. Man såg betydande förbättringar av erektionsförmåga, sexuell tillfredsställelse och allmän tillfredsställelse efter CPAP-behandlingen.

   

  Så vad har OSA och andningen på natten att göra med sexuell funktion? Kopplingen kan vara att det inte finns tillräckligt med syre i blodet, som den första studien föreslog, vilket kan påverka den sexuella funktionen. Testosteron är också ett problem. I studien från 2018 hade männen med erektionsproblem också lägre testosteronnivåer. Under REM-sömnen (rapid eye movement) är testosteronnivåerna som högst. Om en man inte får den viktiga REM-sömnen på grund av störd sömn och otillräcklig syrenivå på grund av OSA kan testosteronnivåerna sjunka, vilket kan leda till erektionsproblem, menar man i den senaste studien. Hos de män som fick CPAP-behandling hade testosteronnivåerna ökat vid uppföljningen efter tre månader.

   

  Det är viktigt att komma ihåg att andningssvårigheter under sömnen påverkar hela kroppen, särskilt kärlsystemet och de hormoner som reglerar kroppens sexuella funktion. Eftersom CPAP-behandling ger lovande resultat vid OSA bör du fråga din läkare om den nedsatta sexuella funktionen kan bero på OSA.