0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

    Snooze-knappen: Vän eller fiende? 

     

    Om du trycker på snooze-knappen varje morgon när larmet ljuder kan det hända att du gör din hjärna en björntjänst.

     

    Snooze-knappen kan visserligen ge dig några extra minuters sömn, men under den stunden kan hjärnan gå tillbaka in i sömncykeln och eventuellt in i djupare sömn, vilket gör det mycket svårare att vakna igen. Och ju svårare vi  tycker att det är att vakna, desto sämre tror vi att vi har sovit.

     

    Konsekvensen av att plötsligt väckas ur en djup sömnfas eller REM-sömn kallas för sömntröghet, dvs. det omtöcknade och förvirrade tillstånd som vi befinner oss i från det att vi just vaknat till dess att vi är klarvakna.

     

    Under sömntrögheten, som hålla i sig från en halvtimme till fyra timmar, kan vår beslutsförmåga, självkontroll, förmåga att fokusera eller koncentrera oss och prestera fullt ut  vara påverkad.

     

    Såväl förmågan att utföra enkla uppgifter och lösa enkla matteuppgifter som vakenheten och uppmärksamheten kan bli lidande. I en studie vid Harvard Medical School där man övervakade människors sömn i tre dagar kom forskarna fram till att även om studiedeltagarna kände sig klarvakna 40 minuter efter att de vaknat, kom deras kognitiva förmåga inte ikapp på flera timmar. Forskarna kunde konstatera att hjärnan helt enkelt tog längre tid på sig än vi trott med att komma igång efter sömn.

     

    I en annan studie vid University of Colorado i Boulder kunde studiens huvudförfattare professor Kenneth Wright konstatera att sömntröghet hade en betydande inverkan på deltagarnas hjärnfunktioner. ”Vi märkte att studiedeltagarnas kognitiva förmåga var sämre direkt efter uppvaknandet än efter långvarig sömnbrist. Åtminstone under en kort period kan effekterna av sömntröghet vara lika illa som eller ännu värre än vid en regelrätt berusning.”

     

    Att vakna naturligt är det bästa sättet att motverka sömntröghet. Vanligtvis får vi rätt mängd sömn – vår biologiska klocka (eller dygnsrytm) är förinställd på att väcka oss i rätt tid, vilket bidrar till att minska känslan av "sömndruckenhet”.

     

    Men eftersom inte alla har möjligheten eller lyxen att kunna vakna naturligt varje dag vill vi ge några tips på hur du undviker sömntröghet:

    • Håll dig till en regelbunden sömnrutin. Gå till sängs och stig upp vid samma tid varje dag.
    • Dra inte för gardinerna eller dra ner rullgardinen helt. Se istället till att morgonljuset kan sippra in så att du får hjälp att vakna.
    • Tryck aldrig på snooze-knappen om du använder en väckarklocka.
    • Stänk vatten i ansiktet. Använd kallt vatten på sommaren och varmt på vintern eftersom temperaturförändringen hjälper dig att vakna.
    • Se till att du har gott om tid på dig att vakna om du behöver prestera på topp tidigt på morgonen.

     

    Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.