1
0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Produkter

  Vad är egentligen sömnlöshet?

   

  Personer med sömnsvårigheter säger ofta till sina vänner: ”Åh, jag har så svårt att sova!” Kanske har de svårt att somna eller så vaknar de flera gånger varje natt och kan inte somna om. Sömnproblemen kanske bara är tillfälliga, eller också permanenta. Även om sömnlöshet är en medicinsk diagnos som kräver utredningar av sjukvården är sömnbristen frustrerande och kan vålla ännu värre problem.

   

  Vad är sömnlöshet?

  Det finns två huvudsakliga typer av sömnlöshet: primär och sekundär. Primär sömnlöshet innebär att personen har sömnproblem som inte har något samband med andra hälsotillstånd eller -problem, medan sekundär sömnlöshet orsakas av sjukdom, medicinering eller andra faktorer. Sömnlöshet kan också vara akut eller kronisk, vilket innebär att den antingen varar en kort stund eller är kontinuerlig. För att sömnlösheten ska anses vara kronisk måste den förekomma under minst tre nätter i veckan i minst tre månader.

   

  Vilka är symtomen på sömnlöshet?

  Personer med sömnlöshet lider av allmän trötthet, sömnighet, irritation och även problem med att fokusera eller komma ihåg viktig information. Sömnbrist orsakar alla dessa symtom, och ju allvarligare sömnbrist desto mer akuta är symtomen.

   

  Vad orsakar sömnlöshet?

  Sömnlöshet kan utlösas i olika situationer, till exempel en betydande livshändelse och andra yttre faktorer. Att en anhörig dör eller en särskilt stressande arbetssituation kan till exempel utlösa akut sömnlöshet. Smärta eller obehag kan också störa sömnen och orsaka sömnlöshet, medan användning av vissa läkemedel också kan orsaka rastlöshet. Hos vissa personer kan alkohol orsaka sömnproblem. Kronisk sömnlöshet kan uppstå när en person lider av oro eller depression, stress eller kronisk smärta.

   

  Jag är orolig för att jag kan ha drabbats av sömnlöshet. Vad kan jag göra?

  Om du misstänker att du har drabbats av sömnlöshet är det första steget att fundera över dina vanor vid läggdags. Lägger du dig vid samma tid varje kväll? God sömnhygien brukar vara den bästa lösningen vid lindrig akut sömnlöshet. Det innebär att ha hälsosamma sömnvanor, till exempel att undvika koffein, nikotin och alkohol innan du lägger dig. De första två är stimulantia som kan hålla dig vaken, och trots att alkohol är ett depressivt medel så stör det nattsömnen. Du bör också undvika stora måltider för nära läggdags, eftersom matsmältningen håller dig vaken. Använd inga typer av skärmar före läggdags. Titta inte på TV, använd inte en läsplatta och surfa inte på mobilen, eftersom det starka ljuset kan påverka din förmåga att slappna av och somna. Rummet ska vara mörkt, tyst och rofyllt, så att det blir lättare att somna. Om du har gjort allt detta i några veckor utan förändring kan det vara dags att prata med din läkare om sömnhjälpmedel och undersökningar. Sömnlöshet är frustrerande, men kan i de flesta fall avhjälpas genom livsstilsförändringar. De som lider av kronisk sömnlöshet kan få hjälp i form av läkemedel, sömnundersökningar och andra behandlingar. God sömn är viktigt för att kunna njuta av livet, så ta dina misstankar om sömnlöshet på allvar.