0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Vanliga frågor om tandborstning: Hur borstar man tänderna för en god munhälsa?

  Lästid: 9 Min

  Vi kan nog alla vara överens om att det är viktigt att borsta tänderna varje dag. Samtidigt har vi ofta olika vanor och tekniker då det kommer till just tandborstning och det kan vara svårt att veta vad som egentligen är optimalt för en god munhälsa.

   

  De allra flesta vet att man ska borsta tänderna minst två gånger om dagen, men vet kanske inte varför. Borsta tänderna är en aktivitet som ofta kommer upp i olika diskussioner om god munhälsa och det händer att åsikterna går isär gällande borstningstid, typ av tandborste och olika tekniker. 

   

  För att reda ut eventuell förvirring kommer den här artikeln att gå igenom och svara på vanliga frågor kring ämnet tandborstning, bland annat:

   

  • När är det bäst att borsta tänderna?
  • Hur många gånger ska man borsta tänderna per dag?
  • Hur länge ska man borsta?
  • Vilka steg ska man följa när man borstar tänderna?
  • Hur länge ska man vänta med att använda munskölj efter tandborstningen?

   

  Så hur får man en god munhälsa genom tandborstning? Varför borsta tänderna? När ska man egentligen använda munskölj? Läs vidare för att ta reda på allt du behöver för att få en fräsch och frisk mun.

  Ordentlig tandborstning är nyckeln till en god munhälsa

   

  Låt oss först och främst gå igenom varför det är så viktigt att borsta tänderna på rätt sätt.1 Varför borsta tänderna?

   

  • Att borsta tänderna hjälper till att ta bort matrester och bakterier.
  • Effektiv munvård och god munhälsa tar bort plack och förhindrar tandsten.
  • Genom att borsta på rätt sätt och använda tandtråd kan du förebygga orala infektioner och munsjukdomar som gingivit och parodontit.

   

  Det finns med andra ord många anledningar till att borsta tänderna. Frågan är bara hur man gör det så effektivt som möjligt?

  Hur ofta ska man borsta tänderna?

   

  Den allmänna rekommendationen är att borsta tänderna minst två gånger om dagen – på morgonen och kvällen.1 Hur många gånger om dagen du bör borsta tänderna beror också på vad du har ätit. 

  Ska man borsta tänderna efter varje måltid?

   

  Det är faktiskt en bra idé att borsta tänderna efter alla måltider – speciellt om du har ätit söt eller sur mat. Se bara till att vänta ett tag innan du tar upp tandborsten för att ge tändernas emalj en chans att återhämta sig.

  Hur länge ska man borsta tänderna?

   

  Den rekommenderade tiden för tandborstning ligger på omkring 2 minuter. Att borsta tänderna för länge, det vill säga mer än två eller tre minuter, kan skada din emalj och ditt tandkött.2

   

  När är det bäst att borsta tänderna?

   

  Svaret på denna fråga beror bland annat på vad du har ätit och när du har gjort det. Här är några tips:

   

  • På morgonen är det bäst att borsta tänderna innan du äter frukost. Syrliga frukostfavoriter som frukt, juice och yoghurt gör nämligen emaljen temporärt porös.
  • Borsta aldrig direkt efter att du har ätit något surt då det finns risk att du skrubbar bort den försvagade emaljen, speciellt om du borstar tänderna för hårt. Vänta därför helst en timme efter att ha ätit innan du borstar tänderna.
  • Borsta alltid tänderna innan du går och lägger dig. Detta hjälper till att förhindra att bakterier och plack bildas under natten.

   

  Tips: Det är en bra idé att borsta tänderna efter konsumtion av sura livsmedel som fruktjuice, citrusfrukter, läsk och alkohol, oavsett tid på dygnet. Se bara till att du väntar en halvtimme till en timme innan du börjar borsta för att undvika att göra mer skada än nytta.

  Hur länge kan man vänta innan man borstar tänderna?

   

  Nu vet du att det är bäst att borsta tänderna två gånger om dagen för att upprätthålla en god munhälsa – men vad händer om du inte har tillfälle att borsta varje dag?


  Om du missar en tandborstning är det inte hela världen, men försök göra det så snart du kan eftersom plack och tandsten3 och bryter ner din tandemalj. Detta kan leda till både hål i tänderna och tandkött som drar sig nedåt.

  Vilken sorts tandkräm ska man använda? 

   

  Det rekommenderas att man använder en tandkräm som innehåller minst 1 350 delar per miljon (ppm) fluor. Du kan oftast hitta du fluorhalten angiven på förpackningen.5

  Ska man använda tandtråd innan eller efter att man borstar tänderna?

   

  Användning av tandtråd är viktigare för en god munhälsa än vad många tror. Genom att använda tandtråd innan du borstar tänderna kan du rengöra och hålla snyggt mellan tänderna innan du borstar bort bakterier och plack som kommit upp till ytan.

   

  Tips: Om du inte är ett fan av tandtråd kan du prova en interdentalborste eller Philips Sonicare Power Flosser som smidigt rengör mellan dina tänder.

  Vilken sorts tandkräm ska man använda? 

   

  Det rekommenderas att man använder en tandkräm som innehåller minst 1 350 delar per miljon (ppm) fluor. Du kan oftast hitta du fluorhalten angiven på förpackningen.5

  En rad med blå, svarta, rosa och vita Philips Sonicare eltandborstar i klara glas.

  Hur länge ska man vänta med att använda munskölj efter att man borstat tänderna?

   

  Det är alltså rekommenderat att man ska använda tandtråd och borsta tänderna i minst två minuter – men hur använder man bäst en antibakteriell munskölj? 

   

  Det kan verka logiskt att använda munsköljen som en del av din tandborstningsrutin, men faktum är att det är bättre att använda produkten vid en tidpunkt då du inte nyss borstat tänderna. Om du till exempel borstar tänderna på morgonen och kvällen kan du ta för vana att använda munskölj efter lunch.5


  Anledningen till detta är att en munskölj tenderar att skölja bort fluoriden i tandkrämen, vilket minskar skyddet av din tandemalj. Vänta därför ett tag efter tandborstningen för att ge tandkrämen tid att verka innan du använder munsköljen. Av samma anledning bör du inte heller skölja munnen med vatten direkt efter borstning.5

  Spelar det någon roll vilken tandborste jag använder?

   

  Svaret är ja. Med en roterande eller sonisk tandborste kan du ta exempelvis ta bort plack och bakterier mer effektivt än med en vanlig manuell tandborste. I den här artikeln kan du läsa mer om skillnaden mellan olika tandborstar.

   

  Tips: Den soniska tandborsten Philips Sonicare DiamondClean tar bort upp till 10 gånger mer plack än en manuell tandborste och hjälper dig att behålla naturligt vita tänder samtidigt som du förebygger tand- och tandköttsproblem.

  Hur ofta ska jag byta ut min tandborste? 

   

  Hur ofta du behöver byta tandborste – eller borsthuvud – beror på vilken typ av tandborste du använder. Här kommer några snabba tips för att en god munhygien:

   

  • Manuell tandborste: Använder du en manuell tandborste bör du byta ut den minst var tredje månad. Börjar borsten se slitna ut innan dess bör du däremot byta ut den ännu tidigare.4
  • Elektrisk eller sonisk tandborste: Använder du en elektrisk, roterande eller sonisk tandborste bör du byta borsthuvud mellan var sjätte och åttonde vecka. Om du har en indikatorborste blir du påmind om bytet med en färgförändring.

   

  Tips: Det är också viktigt att rengöra din tandborste regelbundet vilket du kan läsa mer om här.

  Myter om tandborstning

   

  Nu när vi avverkat några av de vanligaste frågorna om god munhygien har det blivit dags att avslöja några av de vanligaste myterna om tandborstning:

   

  Ju hårdare du borstar desto renare blir dina tänder. Fel! Om du borstar tänderna för hårt skadar du både emaljen och tandköttet. 


  Borsta tänderna i cirkulära rörelser. Fel! Även om detta länge ansågs som den ultimata metoden bör du i stället, om du använder en manuell tandborste, "vibrera" med tandborsten och borsta uppifrån och ned, istället för att borsta i cirkulära rörelser.  


  Borsta tänderna direkt efter att du har ätit. Fel! Som redan nämnts angriper syror från livsmedel emaljen och borstning direkt efter att du äter kan göra mer skada än nytta. Vänta ungefär en timme innan du borstar tänderna. 


  Vi hoppas att denna artikel gett dig svar på frågorna du hade om tandborstning. Genom att följa vår guide kan du enkelt upprätthålla en god munhygien samtidigt som du tar hand om dig själv och din munhälsa! 


  Källor:
  1 Borsta tänderna rätt. https://www.folktandvardenstockholm.se/rad-om-tandhalsa/skotselrad-om-tander/tandborstning/
  2 Borsta tänderna. https://www.folktandvardensormland.se/rad--tips/borsta-tanderna/
  3 Tooth plaque, NHS Great Ormond Street. https://www.gosh.nhs.uk/conditions-and-treatments/general-medical-conditions/tooth-plaque/
  4 Brushing your teeth, NHS Kent Community Health. https://www.kentcht.nhs.uk/leaflet/brushing-your-teeth/
  5 How to keep your teeth clean, NHS. https://www.nhs.uk/live-well/healthy-teeth-and-gums/how-to-keep-your-teeth-clean

  Vad du behöver

  You are about to visit a Philips global content page

  Continue

  Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.