Lästid: 9 Min
Vi kan nog alla vara överens om att det är viktigt att borsta tänderna varje dag. Samtidigt har vi ofta olika vanor och tekniker då det kommer till just tandborstning och det kan vara svårt att veta vad som egentligen är optimalt för en god munhälsa. De allra flesta vet att man ska borsta tänderna minst två gånger om dagen, men vet kanske inte varför. Borsta tänderna är en aktivitet som ofta kommer upp i olika diskussioner om god munhälsa och det händer att åsikterna går isär gällande borstningstid, typ av tandborste och olika tekniker. För att reda ut eventuell förvirring kommer den här artikeln att gå igenom och svara på vanliga frågor kring ämnet tandborstning, bland annat: Så hur får man en god munhälsa genom tandborstning? Varför borsta tänderna? När ska man egentligen använda munskölj? Läs vidare för att ta reda på allt du behöver för att få en fräsch och frisk mun.
Låt oss först och främst gå igenom varför det är så viktigt att borsta tänderna på rätt sätt.1 Varför borsta tänderna? Det finns med andra ord många anledningar till att borsta tänderna. Frågan är bara hur man gör det så effektivt som möjligt?
Den allmänna rekommendationen är att borsta tänderna minst två gånger om dagen – på morgonen och kvällen.1 Hur många gånger om dagen du bör borsta tänderna beror också på vad du har ätit.
Det är faktiskt en bra idé att borsta tänderna efter alla måltider – speciellt om du har ätit söt eller sur mat. Se bara till att vänta ett tag innan du tar upp tandborsten för att ge tändernas emalj en chans att återhämta sig.
Den rekommenderade tiden för tandborstning ligger på omkring 2 minuter. Att borsta tänderna för länge, det vill säga mer än två eller tre minuter, kan skada din emalj och ditt tandkött.2
Svaret på denna fråga beror bland annat på vad du har ätit och när du har gjort det. Här är några tips: Tips: Det är en bra idé att borsta tänderna efter konsumtion av sura livsmedel som fruktjuice, citrusfrukter, läsk och alkohol, oavsett tid på dygnet. Se bara till att du väntar en halvtimme till en timme innan du börjar borsta för att undvika att göra mer skada än nytta.
Nu vet du att det är bäst att borsta tänderna två gånger om dagen för att upprätthålla en god munhälsa – men vad händer om du inte har tillfälle att borsta varje dag?
Om du missar en tandborstning är det inte hela världen, men försök göra det så snart du kan eftersom plack och tandsten3 och bryter ner din tandemalj. Detta kan leda till både hål i tänderna och tandkött som drar sig nedåt.
Det rekommenderas att man använder en tandkräm som innehåller minst 1 350 delar per miljon (ppm) fluor. Du kan oftast hitta du fluorhalten angiven på förpackningen.5
Användning av tandtråd är viktigare för en god munhälsa än vad många tror. Genom att använda tandtråd innan du borstar tänderna kan du rengöra och hålla snyggt mellan tänderna innan du borstar bort bakterier och plack som kommit upp till ytan. Tips: Om du inte är ett fan av tandtråd kan du prova en interdentalborste eller Philips Sonicare Power Flosser som smidigt rengör mellan dina tänder.
Det rekommenderas att man använder en tandkräm som innehåller minst 1 350 delar per miljon (ppm) fluor. Du kan oftast hitta du fluorhalten angiven på förpackningen.5
Det är alltså rekommenderat att man ska använda tandtråd och borsta tänderna i minst två minuter – men hur använder man bäst en antibakteriell munskölj? Det kan verka logiskt att använda munsköljen som en del av din tandborstningsrutin, men faktum är att det är bättre att använda produkten vid en tidpunkt då du inte nyss borstat tänderna. Om du till exempel borstar tänderna på morgonen och kvällen kan du ta för vana att använda munskölj efter lunch.5
Anledningen till detta är att en munskölj tenderar att skölja bort fluoriden i tandkrämen, vilket minskar skyddet av din tandemalj. Vänta därför ett tag efter tandborstningen för att ge tandkrämen tid att verka innan du använder munsköljen. Av samma anledning bör du inte heller skölja munnen med vatten direkt efter borstning.5
Svaret är ja. Med en roterande eller sonisk tandborste kan du ta exempelvis ta bort plack och bakterier mer effektivt än med en vanlig manuell tandborste. I den här artikeln kan du läsa mer om skillnaden mellan olika tandborstar. Tips: Den soniska tandborsten Philips Sonicare DiamondClean tar bort upp till 10 gånger mer plack än en manuell tandborste och hjälper dig att behålla naturligt vita tänder samtidigt som du förebygger tand- och tandköttsproblem.
Hur ofta du behöver byta tandborste – eller borsthuvud – beror på vilken typ av tandborste du använder. Här kommer några snabba tips för att en god munhygien: Tips: Det är också viktigt att rengöra din tandborste regelbundet vilket du kan läsa mer om här.
Nu när vi avverkat några av de vanligaste frågorna om god munhygien har det blivit dags att avslöja några av de vanligaste myterna om tandborstning: Ju hårdare du borstar desto renare blir dina tänder. Fel! Om du borstar tänderna för hårt skadar du både emaljen och tandköttet.
Borsta tänderna i cirkulära rörelser. Fel! Även om detta länge ansågs som den ultimata metoden bör du i stället, om du använder en manuell tandborste, "vibrera" med tandborsten och borsta uppifrån och ned, istället för att borsta i cirkulära rörelser.
Borsta tänderna direkt efter att du har ätit. Fel! Som redan nämnts angriper syror från livsmedel emaljen och borstning direkt efter att du äter kan göra mer skada än nytta. Vänta ungefär en timme innan du borstar tänderna.
Vi hoppas att denna artikel gett dig svar på frågorna du hade om tandborstning. Genom att följa vår guide kan du enkelt upprätthålla en god munhygien samtidigt som du tar hand om dig själv och din munhälsa!
Källor:
1 Borsta tänderna rätt. https://www.folktandvardenstockholm.se/rad-om-tandhalsa/skotselrad-om-tander/tandborstning/
2 Borsta tänderna. https://www.folktandvardensormland.se/rad--tips/borsta-tanderna/
3 Tooth plaque, NHS Great Ormond Street. https://www.gosh.nhs.uk/conditions-and-treatments/general-medical-conditions/tooth-plaque/
4 Brushing your teeth, NHS Kent Community Health. https://www.kentcht.nhs.uk/leaflet/brushing-your-teeth/
5 How to keep your teeth clean, NHS. https://www.nhs.uk/live-well/healthy-teeth-and-gums/how-to-keep-your-teeth-clean
You are about to visit a Philips global content page
Continue