0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

    Vad beror tillbakadraget tandkött på och hur kan man stoppa det?

    Lästid: 8 Min

    Lider du av smärtkänsliga tänder och ett ömmande tandkött? Då kan anledningen vara att du har ett tillbakadraget tandkött – men oroa dig inte, vi är här för att hjälpa till! 

     

    Detta är relativt vanligt att lida av tillbakadraget tandkött, och det finns med många olika potentiella orsaker till problemet där några av de vanligaste är:

     

    • Bristande munhygien
    • Felaktig tandborstning
    • Tandköttssjukdomar
    • Underliggande hälsotillstånd som diabetes
    • Rökning


    I många fall orsakas ett tillbakadraget tandkött av en obehandlad inflammation till följd av bristande munhygien. Detta leder i sin tur till både blottade tandhalsar och känsliga tänder.I den här artikeln utforskar vi orsakerna till att tandkött försvinner och drar sig nedåt, samt vad du kan göra för att stoppa tillbakadraget tandkött och förebygga det.

    Vad innebär det att ha tillbakadraget tandkött?

     

    Ett tillbakadraget tandkött innebär att den mjuka vävnaden som utgör ditt tandkött börjar dra sig tillbaka längs tandköttskanten. När tandköttsvävnaden är frisk skapar den en skyddande krage runt din tand, medan ett nedåtgående tandkött blottar tandhalsarna vilket kan leda till både karies, smärtkänsliga tänder och i värsta fall tandlossning.1

    Vilka är orsakerna till ett tillbakadraget tandkött?

     

    Om du upplever att ditt tandkött försvinner allt längre ner undrar du säkert vad du kan göra för att förhindra det. Anledningarna till ett tillbakadraget tandkött varierar, men några av de vanligaste orsakerna är:

     

    1. Otillräcklig munhygien: Dålig tandborstning och renhållning av munnen kan leda till uppbyggnad av plack, gingivit (tandköttsinflammation) och ett nedåtkrypande tandkött.3
    2. Tandsjukdomar och infektioner: Om ditt tandkött blöder när du borstar tänderna, eller är rött eller svullet är det ett första tecken på gingivit. Det är viktigt att du gör något åt inflammationen så fort som möjligt då det annars finns en risk att den sprider sig till käken där tillståndet i värsta fall kan leda till tandlossning.
    3. Rökning: Det är ingen hemlighet att rökning är dåligt för din hälsa,4 men det kan också påverka ditt tandkött och dina tänder eftersom tobaksprodukter torkar ut din mun, ökar plackproduktionen och kan leda till tillbakadraget tandkött.Även om detta är några av de vanligaste orsakerna till tillbakadraget tandkött finns det en rad andra orsaker, exempelvis:

     

    • Intag av vissa mediciner
    • Underliggande sjukdomar som påverkar immunförsvaret
    • Klimakteriet
    • Diabetes
    • Dåligt passande fyllningar eller tandbroar


    Nu när du vet vad som kan orsaka tillståndet kan du läsa vidare för att se hur man kan förhindra och stoppa tillbakadraget tandkött.

    Kan tillbakadraget tandkött växa tillbaka?

     

    Misstänker du att du lider av tillbakadraget tandkött gör du bäst i att besöka din tandläkare så fort som möjligt för att, beroende på diagnos, få en lämplig behandling.

     

    Det går inte att stoppa processen, men du kan motverka tillbakadraget tandkött med professionell parodontitbehandling eller tekniker för återskapande av tillbakadraget tandkött.2 För att slippa denna tandköttskorrektion är det därför viktigt att du undviker att få ett tillbakadraget tandkött redan från början:

     

    1. Besök din tandläkare så fort du upplever symptom. Beroende på diagnos kommer din tandläkare att föreslå en lämplig behandling.
    2.  Rådfråga din parodontolog. När tandköttet väl har dragits tillbaka är processen irreversibel, och återskapande av tillbakadraget tandkött är inte möjligt, men processen kan stoppas i tid med professionell parodontitbehandling.
    3. Sist men inte minst: vidta förebyggande åtgärder. Även om det inte finns någon tillbakadragen tandköttsbehandling kan du förhindra att läget förvärras. Läs vidare för att ta reda på hur! 

    En kvinna inspekterar sina vita tänder i spegeln samtidigt som hon håller i en elektrisk tandborste från Philips Sonicare.

    Hur kan man stoppa och förbygga ett tillbakadraget tandkött?

     

    Som du säkert redan vet är en noggrann munhygien det allra viktigaste för att förebygga mun- och tandproblem och ett tillbakadraget tandkött:

     

    1. Borsta tänderna två gånger om dagen. För att stoppa och förhindra att tandköttet drar sig tillbaka är det viktigt att hålla rent i munnen och att borsta tänderna på rätt sätt i två minuter, två gånger om dagen för att ta bort plack och bakterier och minska risken för infektioner.
    2. Använd rätt tandborste. En sonisk tandborste som Philips Sonicare ProtectiveClean tillsammans med ett borsthuvud som G3 Premium Gum Care tar effektivt bort bakteriell plack samtidigt som den är skonsam mot ditt tandkött.
    3. Använd tandtråd var dag. Daglig användning av tandtråd är viktigt för att få bort plack, bakterier och matrester från utrymmena mellan tänderna.5

      Tips: Om du inte gillar att använda tandtråd kan du välja en interdentalborste eller en specialprodukt som Philips Sonicare Cordless Power Flosser.

    4.  Rengör tungan. Att ta bort bakteriebeläggningen på tungan med en tungborste eller en tungskrapa kan hjälpa dig bromsa produktionen av plack och förhindra tillbakadraget tandkött.
    5. Använd munskölj. Använd en alkoholfri, antibakteriell munskölj för att bekämpa bakterier i alla delar munnen.
    6. Regelbundna tandläkarbesök. Antalet tandläkarbesök du behöver varierar beroende på dina omständigheter, men de flesta personer med god munhälsa bör åtminstone gå på kontroll vart eller vartannat år.6 Vi rekommenderar även att du rengör dina tänder professionellt eftersom det ger dig ett effektivt försvar mot bakterierna som kan orsaka ett tillbakadraget tandkött.


    Förutom en noggrann munhygien och regelbunden tandborstning kan du även göra följande för att ytterligare stoppa och förhindra ett tillbakadraget tandkött:

     

    • Ät en nyttig kost med låg sockerhalt som är full med fiber, vitaminer och mineraler och dra ner på sockerhaltig och sur mat och dryck som fruktjuice och godis för att bromsa uppbyggnaden av plack och skydda dina tänder och tandkött.
    • Undvik rökning. Rökning främjar tandköttssjukdomar och skadar din orala och fysiska hälsa. Att minska hur mycket du röker hjälper, men det är självklart bäst att sluta helt!
    • Öka ditt vitaminintag. Vitaminer och mineraler är nyckeln till en god allmänhälsa och kan också bidra till en bättre munhälsa, särskilt vitamin D7 och kalcium.8


    Tveka inte att kontakta din tandläkare om du misstänker att du lider av ett tillbakadraget tandkött. Medan vi kan ge en allmän översikt över tandköttsproblem är det viktigt att kontakta din tandläkare för att få ett expertutlåtande.

     

    Tidiga stadier av tandköttsinflammation kan ofta behandlas och förebyggas med de ovan nämnda råden. Med dessa enkla råd kan du göra ditt bästa för att få ett friskt tandkött, fritt från inflammation. 


    Källor:
    1 Tandlossning. https://www.1177.se/sjukdomar--besvar/mun-och-tander/tander/tandlossning/
    2 Jati et al., Gingival recession: its causes and types, and the importance of orthodontic treatment, Dental Press Journal of Orthodontics 21(3), 18–29. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4944726/
    3 Gum disease, NHS inform. https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/mouth/gum-disease 
    4 Malhotra et al., Nicotine and periodontal tissues, Journal of Indian Society of Periodontology 14(1), 72–79. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2933534/
    5 Why should I use dental floss?, NHS. https://www.nhs.uk/common-health-questions/dental-health/why-should-i-use-dental-floss/ 
    6 Dental check-ups, NHS. https://www.nhs.uk/live-well/healthy-teeth-and-gums/dental-check-ups/ 
    7 Botelho et al., Vitamin D deficiency and oral health: a comprehensive review, Nutrients 12(5), 1471. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7285165/
    8 Krall et al., Calcium and vitamin D supplements reduce tooth loss in the elderly, American Journal of Medicine 111(6), 452–456. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11690570/

    Vad du behöver

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.