Även om kalk är ofarligt kan för mycket kalk påverka vattenkokarens prestanda. Avkalka vattenkokaren för att åtgärda detta.
Du kan använda alla typer av avkalkningsmedel (vätska, pulver eller tablett) och följ instruktionerna på flaskan eller förpackningen för att avkalka vattenkokaren.
Om du föredrar att avkalka vattenkokaren med ättika följer du dessa steg:
1. Fyll vattenkokaren med vatten upp till tre fjärdedelar av maxnivån och koka upp vattnet.
2. När vattenkokaren har stängts av tillsätter du ättika (8 % ättiksyra) till den maximala nivån.
3. Lämna lösningen i vattenkokaren över natten.
4. Töm vattenkokaren och skölj insidan noggrant.
5. Fyll vattenkokaren med rent vatten och koka vattnet.
6. Töm vattenkokaren och skölj den med rent vatten igen.
7. Upprepa proceduren om det fortfarande finns kvar kalkavlagringar i vattenkokaren.
Obs! Om du ogillar lukten av ättika kan du använda citronsyra.
Obs! Regelbunden avkalkning förlänger vattenkokarens livslängd. Vid normal användning (upp till fem gånger per dag) rekommenderas följande avkalkningsfrekvens:
- En gång var tredje månad om du använder mjukt vatten (upp till 18 dH).
- En gång i månaden om du använder hårt vatten (mer än 18 dH).