0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

      Hållbarhet, prestanda och tillförlitlighet under 2019 Dakar


      Xavier de Soultrait, rallyförare i motorcykelklassen som är sponsrad av Philips bilbelysningsprodukter, talade med oss om vad som krävs för att tävla i det legendariska Dakarrallyt. 


      Hård träning inför ett av världens tuffaste terrängrallyn 

      "Vi har samma grundläggande träningsprogram som alla elitidrottare – cykling, löpning, simning, muskelträning – som vi skräddarsyr efter de fysiska krav som ställs på oss. Under Dakarrallyt är dagarna långa och actionfyllda. Vi går upp kl. 03.00 och kör sedan i två timmar för att nå ”specialens” start. Specialen varar 4 till 5 timmar under stekande sol. Det är mycket varm och mycket hårt. Det är också mentalt påfrestande. Dakarallyt håller på i 10 dagar, och under den tiden kör vi mellan 500 och 600 kilometer. Det är därför det är en av de tuffaste tävlingarna i världen. Du måste fortsätta köra ända till slutet, eftersom det ofta är de sista dagarna som avgör vem som vinner och förlorar. Jag är mycket inriktad på navigering när jag tävlar. Det är vad jag är bra på. Jag ägnar flera veckor åt att träna navigering, det är min egen personliga kamp. I Peru var det ibland enkelt att köra vilse i stora ökenområden, men bara att ta fel dal kunde kosta värdefull tid. Navigeringen är ganska komplicerad. Det är fantastiskt när det finns spår. Men när det inte finns några måste du följa en kompasskurs, i besvärliga miljöer där du inte kan köra i en rak linje. Det gör det mycket svårt att hitta kontrollpunkterna. Och samtidigt som du navigerar måste du ändå köra snabbt!


      Fantastiska mekaniker och team

      Att ta sig över mållinjen är en seger i sig. Det som verkligen räknas i det här rallyt är de påfrestningar som motorcykeln och delarna kan utsättas för utan att gå sönder. Om du byter motor innebär det ett tillägg på 15 minuter. Två byten kostar dig en timme. Därför måste tekniken vara extra robust, hållbar och effektiv. Tre mekaniker följer med hela teamet: En tekniker för motorcykelns elektroniksystem som styr saker som bränsleblandning vid olika höjd och temperatur, en motorchef och en fjädringsspecialist. Varje förare har sin egen mekaniker som sköter det dagliga underhållet. Vi använde verkstadslampor en hel del. För det första eftersom vi kan anlända sent på kvällen efter en etapp. För det andra måste mekanikerna ibland arbeta hela natten med en motorcykel. Philips verkstadslampor för professionellt bruk är anmärkningsvärda: de är mycket kraftfulla, enkla att hantera, särskilt de frontlampor vi ofta använder, deras vita färgtemperatur gör att vi kan se vad vi gör. Ofta gör vi det vi kallar ett "samband" under några timmar i mörkret, vilket innebär att vi kör ut från den plats där vi har campat över natten för att nå starten för etappen. Då är belysning av största vikt. Vägarna är ofta små med lösa djur och många hinder. Både du och motorcykeln måste nå specialens startlinje utan problem. Vi har utrustat de stora tekniska hjälptruckarna med Philips MasterDuty främre strålkastarlampor på 24V med hög vibrationstålighet och förbättrad livslängd. I Sydamerika kan truckarna behöva köra många kilometer, ibland på själva rallybanan. 


      Att vinna en etapp

      Att vinna en etapp är fantastiskt. Strategiskt är det inte alltid det bästa sättet att vinna loppet. När du vinner en etapp startar du nästa på första plats, vilket innebär att du är den som måste bana väg och öppna upp rutten. Det gör det naturligtvis enklare för konkurrenterna bakom dig, och du kan förlora mycket tid i rankingen. Det vi kallar "fesh-fesh" är också riktigt tufft. Det är ett mycket fint damm som motorcykeln sjunker ned i. Du vet inte vad som finns under, till exempel stenar som kan punktera dina däck eller få dig att falla. Den etapp jag vann, nummer 3, var mitt största ögonblick hittills under Dakarrallyt. Det var min första officiella etappvinst!”

      Navigering eller hur man inte kör vilse i öknen
      Jag är mycket inriktad på navigering när jag tävlar. Det är vad jag är bra på. Jag ägnar flera veckor åt att träna navigering, det är som ett eget personligt korståg. Jag navigerar mycket i öknarna i Marocko och Sydamerika. Målet är att få en känsla för nästan varje plats, och om nästa Dakarrally råkar äga rum någonstans där jag redan har tränat, så mycket bättre! Att veta hur man navigerar är en del av hela tävlingsstrategin under Dakarrallyt.
      I Peru var det ibland enkelt att köra vilse i stora ökenområden, men bara att ta fel dal kunde kosta värdefull tid. Navigeringen är ganska komplicerad. Det är fantastiskt när det finns spår. Men när det inte finns några måste du följa den kurs som visas i vägboken, i besvärliga miljöer där du inte kan köra i en rak linje. Det gör det mycket svårt att hitta kontrollpunkterna. Och samtidigt som du navigerar måste du ändå köra snabbt!
      Varje natt måste du arbeta med din vägbok. För mig tar det mellan 4 och 5 timmar. Så fort du får en vägkarta konverteras den till en GPS-kurs. Sedan måste du arbeta noggrant för att förbereda dig inför nästa etapp. Om du till exempel känner till markens typ och konsistens kan du välja rätt däck. Ju mer information du har, desto bättre presterar du på rutten. Jag gör ofta markrekognosering.


      Förråd på vägen 
      Vi har 3 liter vatten och 3 liter flytande måltider med oss och dessutom 3 liter vatten på motorcykeln för nödsituationer. De flytande måltiderna består av pulver som vi blandar med vatten, precis som dem seglare har med sig på sina tävlingsbåtar. Jag tar även med mig näringsbarer i fickorna. Var 200:e kilometer finns det en tankstation. Vi använder upp till 12 till 13 liter bränsle per 100 kilometer på mjukt underlag (vi har cirka 30 liter bränsle i motorcykeln och vi måste kunna köra 200 km). Personligen dricker jag mellan 6 och 7 liter vatten per dag.

      En verklig passion 
      Både mina föräldrar och deras föräldrar körde motorcykel. Min pappa tävlade i vissa regionala lopp. Vi hade en motorcykel hemma. Steg för steg blev jag och mina två bröder också intresserade. Det var så det blev till en passion: allt jag tänkte på var att köra motorcyklar och tävla. Jag jobbade med olika saker under lov och helger för att betala för min motorcykel, utrustning och tävlingsavgifter. Efter ett tag tävlade jag i franska mästerskapet, sedan i EM och efter det i Enduro. Till slut i Dakarrallyt. Efter mitt andra rally upptäckte Yamaha mig och jag blev medlem av deras officiella team.
      Jag har drömt om Dakar sedan jag var ung, ända sedan jag såg det på tv. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att jag skulle delta själv en dag. Och här är jag, tillsammans med de bästa förarna i världen, och jag vann till och med en etapp!


      Förstå och hantera fara
      Under Dakarrallyt kör vi riktigt fort. Vi vet alla att Dakar inte är lätt och att olyckor kan inträffa mycket snabbt. Förra året bröt jag armbågen på 6 ställen efter ett fall . Jag insåg inte att jag hade brutit något just då. Men efter 15 kilometer var jag tvungen att inse fakta och avbryta rallyt.
      Det handlar om att vinna, men inte till varje pris. Du befinner dig långt från avancerad medicinsk hjälp, och om du råkar ut för en olycka är du mitt i ingenstans, de måste komma och hämta dig först och sedan kan du få vård. Det kan ta lite tid. Du måste ta dig fram snabbt för att vinna loppet, men du måste också veta hur du ska skydda dig och undvika allvarliga olyckor.
      Utan en fast punkt att fokusera på i sanddynerna kan vissa förare, till exempel jag, drabbas av åksjuka. Det är verkligen svårt. Du måste känna dig själv mycket väl och lära dig hur du hanterar det. Balansträning hjälper mig att hålla ordning på balanssinnet i dynerna.


      Mer information finns på: www.philips.com/xavier
      Som ett ledande företag inom belysningslösningar för fordonsindustrin är Lumileds licensierat att använda Philips-varumärket för sin produktportfölj med fordonsbelysning och tillbehör. I över 100 år har Philips belysningslösningar gått i bräschen för fordonsbelysningstekniken. Oöverträffad nytänkande design och rigorösa produktionsstandarder garanterar att när du köper Philips köper du kvalitet.
       

      Om Lumileds 

      För fordons-, mobil-, IoT- och belysningsföretag som behöver innovativa belysningslösningar är Lumileds en global marknadsledare och sysselsätter fler än 9 000 medarbetare i över 65 länder. Lumileds samarbetar med sina kunder för att tänja på gränserna för belysning. 

      Du hittar mer information om vårt utbud av belysningslösningar på lumileds.com.

      Du kanske även är intresserad av:

      Läs mer

      Återförsäljare

      Återförsäljare

      Köp Philips fordonsprodukter online eller i en butik nära dig

      Fordonssupport

      Fordonssupport

      Behöver du en ersättningsstrålkastare från Philips till din bil?

      Philips produktäkthet

      Philips produktäkthet

      Philips högsta prioritet är att ge kunder som köper äkta Philips-produkter maximal tillfredsställelse

      Så här byter du bilens strålkastarlampa

      Så här byter du strålkastarlampa på din Peugeot 308

      Så här byter du strålkastarlampa på din Peugeot 308

      Så här byter du strålkastarlampa på din Range Rover Evoque

      Så här byter du strålkastarlampa på din Range Rover Evoque

      Så här byter du strålkastarlampa på din Mini Cooper Countryman

      Så här byter du strålkastarlampa på din Mini Cooper Countryman

      Så här byter du strålkastarlampa på din Volkswagen Golf VII

      Så här byter du strålkastarlampa på din Volkswagen Golf VII

      Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.