Det kanske inte verkar så vid första anblicken, men strålkastarlampor är produkter med hög precision. Medan en vanlig lampa för hushållet sprider sitt ljus över en radie på bara några få meter måste en strålkastarlampa i kombination med en reflektor sprida sitt ljus över vägen på ett avstånd som är mycket högre än 50 meter. Du ska snart få veta varför kvalitet under produktionen spelar en så viktig roll och varför lampor av sämre kvalitet i hög grad påverkar trafiksäkerheten – även om de har den godkända E-märkningen. Halogenstrålkastarlampor tillverkas och godkänns i enlighet med rättsliga krav (ECE R37). Specifikationerna omfattar tillåtet ljusflöde i lumen, elektrisk energiförbrukning och, givetvis dimensioner på allt från själva glaslampan till basen. Syftet med den här specifikationen är att till exempel säkerställa att varje godkänd H7-lampa passar i varje strålkastare som är avsedd att användas med en H7-lampa och att kombinationen ger en korrekt ljusstråle.
Vad gör en halogenlampa bra?
Krav från ECE R37
Figur 1: Bra geometri för lampor innebär att glödtråden i strålkastaren har en mycket exakt fokalpunkt Grafiken visar ett förenklat diagram över strålgången för en strålkastare med parabolisk reflektor. Strålarna emitteras bara parallellt om glödtråden är placerad exakt i fokalpunkten. Självklart uppfyller de lampor som tillverkas av märkestillverkare som Philips, som också tillhandahåller originalutrustning, de strikta kraven i ECE R37 – och tillverkarnas interna specifikationer är ofta ännu striktare. Då behövs tillverkningsprocesser med hög precision och extremt strikta kvalitetsinspektioner. Jämförande tester som utförs av biltidskrifter visar ofta att många lampor som tillverkas med billiga produktionstekniker inte uppfyller de här höga kraven och geometrifel är det största problemet. Resultatet blir en inexakt ljusstråle, en räckvidd som är alldeles för kort eller bländning (visas i de två bilderna med den paraboliska reflektorn). Om filamentet är för långt ifrån reflektorn blir ljusstrålen för kort och är det för nära orsakar det bländning.
Utöver ljusflödet fokuseras ljuset i moderna strålkastare med fri form från glödtråden på vägen med hjälp av reflektiva element som är justerade på olika sätt. Det här systemet kan bara fungera korrekt om glödtråden befinner sig i exakt rätt position. Glödtrådspositionens tillåtna tolerans i en H7-lampa är endast 0,2 mm – alltid i relation till justeringsringen där lampan är placerad i strålkastaren.
Skillnaden mellan bra och dåliga lampor
Figur 2: Dålig lampgeometri – glödtråden utanför fokalpunkten, för kort ljusstråle
Figur 3: Dålig lampgeometri – filamentet utanför fokalpunkten, bländning Den här typen av lampa har dessutom ofta en särskilt stark eller glänsande beläggning och på förpackningen utlovas ofta en särskilt hög färgtemperatur. Det faktum att ljuset kan vara ineffektivt, eller i värsta fall att lampan kan orsaka en farlig bländningsnivå, är dessvärre inte så intressant i de här fallen. Fågelperspektiv över ljuset från en strålkastare Skillnader i halvljuset är faktiskt synliga i fågelperspektiv, där strålkastarens asymmetriska ljusspridning syns i färg på vägen. Det här är ett mycket bra sätt att jämföra ljusstrålens räckvidd för olika lampor.
Figur 4: Vägupplysning med en bra standard H7-lampa
Figur 5: Vägupplysning med en mycket dålig standard H7-lampa I grafiken används exemplet med en bra standard H7-lampa jämförd med en särskilt dålig lampa. Lampan ”deformerar” ljusstrålen till den grad att den karakteristiska, asymmetriska ljusspridningen inte längre går att urskilja alls. Dessutom kan detta inte korrigeras genom att justera strålkastaren. I det här fallet är skillnaden i räckvidd i den yttre vägkanten mer än 50 meter; och i en allvarlig situation skulle det betyda att det inte finns tillräckligt med tid för en lämplig reaktion. Om vi jämför med det starkare ljuset från en X-tremeVision-lampa är skillnaden ännu större. Hur kan dåliga glödlampor ändå vara E-märkta? Frågan kvarstår om varför vissa glödlampor kan vara E-märkta trots väldigt dåligt resultat i jämförelsetestet. Innan en glödlampa får godkännas krävs det att tillverkaren låter testa fem prover i ett testlaboratorium och därefter ansöker om godkännande från relevant myndighet i ett land som är medlem i ECE. Dessvärre är det sedan tillverkaren som är ansvarig för att garantera att produktionen fortsätter att leverera produkter som håller samma nivå som de som ursprungligen blev godkända. Det här kallas ”tillverkningsenhetlighet” och många billiga leverantörer klarar inte att uppfylla detta under den fortsatta produktionen. För att sammanfatta kan vi, när det gäller säkerhetsrelaterade delar som billampor, bara råda dig att välja produkter från märkestillverkare som också tillhandahåller originalutrustning. På så sätt är du extra försiktig.
Guide till att hitta rätt lampa
Köp Philips fordonsprodukter online eller i en butik nära dig
Behöver du en ersättningsstrålkastare från Philips till din bil?
Philips högsta prioritet är att ge kunder som köper äkta Philips-produkter maximal tillfredsställelse
Så här byter du strålkastarlampa på din Peugeot 308
Så här byter du strålkastarlampa på din Range Rover Evoque
Så här byter du strålkastarlampa på din Mini Cooper Countryman
Så här byter du strålkastarlampa på din Volkswagen Golf VII