0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

      Förbättra lamporna enkelt


      Trots belysningsteknik såsom Xenon och LED använder de flesta bilar på vägarna fortfarande halogenlampor. Frågor om bättre belysningslösningar dyker regelbundet upp i forumet, men det finns enkla och tillåtna sätt att förbättra halogenstrålkastare.

      Att helt enkelt byta ut lampan, till exempel till en H4 eller en H7 X-tremeVision, kan generera en ljusstråle som är upp till 130 % ljusstarkare och 45 meter längre. Här följer en kort förklaring av hur de här lamporna fungerar.

       

      Skillnad mellan lumen och lux

      Lumen och lux

      Figur 1: Lumen och lux

       

      Ljusflödet mäts i lumen. Ljusflödet är den totala mängden ljus som en lampa emitterar i alla riktningar. Lux däremot, är intensiteten av det ljus som faktiskt når vägen. Skillnaden är viktig eftersom ljusflödet för varje typ av lampa är noggrant definierad i ECE-bestämmelserna och bara kan variera inom mycket smala toleranser. Enligt ECE R37, till exempel, måste en H7 12V-lampa ha 1 500 lm +/-10 %. Om mer ljus ska nå vägen måste därför den befintliga mängden ljus användas bättre och mer effektivt.

       

      Det viktiga avståndet mellan 50 och 75 meter

      För att ytterligare lysa upp förarens eget körfält är halvljusstrålen som är utformad för högertrafik längre på höger sida. Den här asymmetriska halvljusstrålen syns också tydligt i den punkt där gränslinjen stiger när fordonet med tända strålkastare är riktat mot en ljus vägg. Det viktiga här är att vägen på avstånd utöver 50 meter är så mycket upplyst som möjligt. Det gör att förare kan se föremål och faror i god tid för att hinna reagera på lämpligt sätt.

      Asymmetriskt halvljus

      Figur 2: Asymmetriskt halvljus

       

      De viktigaste mätpunkterna är:

      50V = 50 meter framför fordonet

      50R = 50 meter på den yttre vägkanten (för högertrafik)

      75R = 75 meter på den yttre vägkanten (för högertrafik)

       

      FOM-värdet (Figure of Merit) är nu den mest accepterade termen för att mäta halvljusstrålens kvalitet. Det beräknas som summan av ljusintensiteten i alla mätpunkter, där punkten vid 75 meter har dubbel vikt:

      FOM [Lux] = Ljusintensitet (2 x 75R + 50R + 50V)

       

      Ju högre FOM desto bättre ljus. Det här förutsätter förstås att de högsta tillåtna belysningsvärdena (bländningsvärdena) inte överskrider gränsvärdet.

       

      Så här fungerar X-tremeVision

      Lampor som Philips X-tremeVision, som ger mer ljus på vägen, har en mindre, men mer ljusstark glödtråd. Eftersom den lysande ytan är mindre ändras inte den totala ljusmängden särskilt. Däremot kan strålkastaren använda det tillgängliga ljuset mer effektivt för att rikta det mot den avståndsräckvidd som beskrivs ovan. Resultatet är ett högre FOM: Upp till 130 % högre ljusstyrka och en räckvidd som är upp till 45 meter längre. Det beror förstås delvis på vilket strålkastarsystem som används.

       

      Det ljusare och varmare filamentet är också skälet till att de här särskilt kraftfulla glödlamporna alltid har kortare livslängd än standardglödlampor. Philips använder ett speciellt, särskilt tryckresistent kvartsglas till alla glödlampor. Ett särskilt högt gasfyllnadstryck på upp till 15 bar i glödlampan kompenserar i alla fall delvis för nackdelen med dess kortare livslängd. Trycket på 15 bar gäller trycket när glödlampan är kall. När den är i drift stiger trycket i glödlampan till tre gånger så högt.

       

      Slutligen en kommentar om glödlampsinstallation

      Vi får ofta höra att vi inte ska röra halogenlampor med bara händer, men det största problemet här är inte de oljor som kan brännas in i glaset och orsaka skada, eftersom det här skulle kräva en enorm kontaminationsnivå. Vad som är mycket värre är även de allra minsta mängderna kontaminerande ämnen som förångas i strålkastarna och som deponeras på de känsliga spegelytorna. Det här kan leda till att ett skikt relativt snabbt byggs upp som så småningom påverkar ljuskvaliteten. Därför är det bäst att alltid använda lämpliga handskar.

      Du kanske även är intresserad av:

      Läs mer

      Återförsäljare

      Återförsäljare

      Köp Philips fordonsprodukter online eller i en butik nära dig

      Fordonssupport

      Fordonssupport

      Behöver du en ersättningsstrålkastare från Philips till din bil?

      Philips produktäkthet

      Philips produktäkthet

      Philips högsta prioritet är att ge kunder som köper äkta Philips-produkter maximal tillfredsställelse

      Så här byter du bilens strålkastarlampa

      Så här byter du strålkastarlampa på din Peugeot 308

      Så här byter du strålkastarlampa på din Peugeot 308

      Så här byter du strålkastarlampa på din Range Rover Evoque

      Så här byter du strålkastarlampa på din Range Rover Evoque

      Så här byter du strålkastarlampa på din Mini Cooper Countryman

      Så här byter du strålkastarlampa på din Mini Cooper Countryman

      Så här byter du strålkastarlampa på din Volkswagen Golf VII

      Så här byter du strålkastarlampa på din Volkswagen Golf VII

      Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.