0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

    Ställ om klockan och ställ om dig själv

     

    På hösten tar sommartiden slut och vi ställer tillbaka klockan och får en extra timmes sömn. Jämfört med när vi går över till sommartid, ställer fram klockan och förlorar en timmes sömn borde det vara enklare att anpassa sig till den extra timmen. Men för många är den här enkla förändringen förödande för dygnsrytmen.

     

     

    ”Det största problemet som folk har är att komma upp en timme tidigare”, säger Amy Reavis, legitimerad polysomnografitekniker och chef för Emery Sleep Solutions i Apopka, Florida.

     

    Vissa har svårare för att anpassa sig till tidsomställningen på våren än på hösten – som i år inträffade den 2 november – men alla reagerar olika.

    För det första avgör genetiska egenskaper vilken ”kronotyp” du är – oavsett om du är nattuggla eller morgonmänniska. Nattugglor är uppe sent och morgonmänniskor stiger upp i gryningen. Enligt Reavis får morgonmänniskor problem med att sova längre.

     

    Dessutom har yngre personer lättare än äldre att anpassa sig till den extra timmen på hösten. Beroende på din ålder kan det ta så lång tid som två veckor att komma ikapp med tidsomställningen (och att ständigt prata om tiden som ”en timme tidigare än vanligt” hjälper inte).

     

    Intressant nog visar en studie publicerad i New England Journal of Medicine att antalet arbetsplatsolyckor, trafikolyckor och hjärtattacker ökar dagarna efter omställningen till sommartid.

     

    En annan studie, som genomförts av American Psychological Association, har visat på en 6-procentig ökning av antalet arbetsplatsskador måndagen efter omställningen till vintertid.

    Reavis menar att de som redan lider av sömnlöshet troligen har de värsta problemen.

    Här är några tips på hur du kan ta dig igenom tidsomställningen:

     

    • Fortsätt enligt schemat. ”Se till att du går och lägger dig som om klockan inte hade ändrats”, säger Reavis. Även om du inte känner dig trött bidrar detta till att du håller dig på rätt köl när det gäller sömnen.
    • Dämpa ljuset. Stäng av tv:n, datorn, spelkonsolen och mobiltelefonen och dämpa ljuset ungefär en timme innan du ska gå och lägga dig. Starkt ljus förvirrar hjärnan, förklarar Reavis, så ju mörkare omgivningen är innan du går och lägger dig desto bättre kommer du att sova.
    • Undvik oroselement. Skippa överdrivna mängder koffein och alkohol och sena, tunga måltider på kvällen innan tidsomställningen. Varför utmana sömngudarna med sådant som kan göra det svårt att somna?

     

    Tidsomställningen är bara en timme, men den kan göra skillnad för hur du sover.

     

    Det bästa rådet är att vara snäll mot dig själv och erkänna att den där extra timmen påverkar dig.

    Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.