0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

    ... sova, kanske drömma (och minnas)

    ... sova, kanske drömma (och minnas)

     

    Vetenskapen har ännu hittat någon förklaring till varför vi drömmer. Ny forskning har dock avslöjat att det är skillnad mellan dem som minns tydliga detaljer från sina drömmar och dem som sällan minns vilka äventyr de varit med om i sömnen.

     

    Det stoft som drömmar är gjorda av

     

    De flesta drömmar är resultatet av en väl iscensatt serie händelser som sker i hjärnan och som bara inträffar under REM-sömnen (rapid eye movement). Under REM-sömnen samarbetar flera delar av hjärnan för att skapa drömmar. Du kan ha flera drömmar under varje REM-cykel. I genomsnitt har man tre till fem REM-cykler per natt beroende på hur många timmar man sover.

    Enligt en ny studie som genomförts av franska forskare har man dock kommit fram till att inte alla drömmares hjärnor är lika.

     

    Forskarna tittade på hjärnaktiviteten i olika områden av hjärnan för att försöka förklara varför vissa människor minns sina drömmar bättre än andra.

     

    Med hjälp av avbildningsteknik mätte de den spontana hjärnaktiviteten hos olika individer när de var vakna och när de sov. Personer som mindes mycket av sina drömmar" kom ihåg vad de drömt 5,2 morgnar i veckan i snitt, medan de som inte mindes så mycket bara kom ihåg 2 drömmar i månaden. Både när de var vakna och när de sov hade de som mindes mycket av sina drömmar en kraftigare spontan aktivitet i de områden av hjärnan som reagerar på yttre stimuli, enligt studien.

     

    Den ökade spontana aktiviteten tros vara orsakad av att de som minns mycket av sina drömmar reagerar starkare på ljudstimuli både under sömn och vakenhet. Denna ökade hjärnreaktivitet kan göra att man vaknar korta stunder under natten, vilket man tror bidrar till att drömmarna lagras i minnet.

     

    ”En sovande hjärna som inte kan memorera ny information måste ju faktiskt väckas för att kunna göra det”, säger forskaren Perrine Ruby, Inserm Research Fellow, i ett uttalande.

     

    Låt inte drömmarna försvinna bort

     

    Du kan inte ändra hur reaktiv din hjärna är för stimuli medan du sover. Oavsett hur din biologiska förmåga att minnas drömmar ser ut finns det dock några knep som kan öka sannolikheten för att du kommer ihåg dina drömmar.

    Ligg stilla. Känns det som om du haft en riktigt häftig dröm under natten, men att du inte kan minnas den? Lauri Loewenberg, författare till ”Cracking The Dream Code”, menar att det absolut bästa sättet att komma ihåg sina drömmar är att förbli stilla när du vaknar första gången. ”Börja inte röra på dig eller hoppa rakt upp ur sängen eftersom den ställning som du vaknar i är densamma som du drömmer i.” Om du rör på dig kommer kroppen att kopplas bort från drömmen. Så ligg stilla!

     

    Tänk. Loewenberg rekommenderar att du försöker ”tänka” på dina drömmar i ungefär två minuter. Om det inte kommer någonting kan du till exempel ställa följande frågor till dig själv: ”Vem var med mig?”, ”Var var jag?”, ”Vad gjorde jag just?” och ”Hur känner jag mig?”. De här frågorna kan leda till att du minns drömmen som du just hade.

     

    Skriv ner dina drömmar. Se till att ha papper och penna vid sängen så att du kan göra anteckningar om dina drömmar. ”Vanligen börjar förmågan att minnas drömmar försvinna när du har varit vaken i ungefär 90 sekunder om du inte lägger dem på minnet. Om du skriver ner dem, eller pratar om dem med dina föräldrar vid frukostbordet, hjälper det dig att lagra dem i minnet”, säger Loewenberg.

    Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.