1
0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Produkter

  Kan dina sömnproblem leda till frakturer?

   

  Du har förmodligen hört att när du blir äldre ökar risken för att utveckla osteoporos, som är en sjukdom där benkvaliteten och bentätheten försämras. Kvinnor över 65 år och män över 70 år bör göra ett screeningtest av bentätheten. Om du har ytterligare riskfaktorer, till exempel tidigare frakturer, förekomst av frakturer i släkten, lågt BMI eller om du är rökare, bör du prata med din läkare om att eventuellt testa bentätheten tidigare.

   

  En annan mindre känd riskfaktor för osteoporos är obstruktiv sömnapné, enligt nyligen genomförd forskning i  Journal of Clinical Endocrinology & metabolism (JCEM). Enligt forskningsrönen kan de upprepade andningsavbrotten skada kroppens skelettsystem. När kroppen töms på syre (hypoxi) på grund av ett tillstånd som sömnapné kan skelettet försvagas. Studier har visat att orsaken till detta är att hypoxi kan minska tillväxten av de celler som är viktiga för benbildning (osteoblaster), vilket i slutänden kan leda till att benvävnaden blir tunnare och att osteoporos utvecklas.

   

  Därför är det inte förvånande att andra sjukdomar med hämmad andning och försämrat syreflöde också kan kopplas till osteoporos. Enligt forskning som publicerats i International Journal of Chronic Obstructive Pulmonary Disease kan den inflammatoriska sjukdomen KOL, kronisk obstruktiv lungsjukdom, ha samband med låg bentäthet och försämrad benkvalitet, vilket kan leda till frakturer hos KOL-patienter. Data har visat att osteoporos är mycket vanligt hos personer som har KOL.

   

  Passa på att ta upp eventuella frågor om din benhälsa vid nästa hälsokontroll av din sömnapné eller KOL. Genom att screenas tidigt och få behandling kan du förebygga benförlust och minska risken för frakturer samtidigt som du förbättrar benkvaliteten i stort.

  Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.