0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

    Har du slutat att drömma? Sömnapné kan vara orsaken

     

    Att flyga, tappa tänderna eller komma naken till en fest... Dessa är kanske inte dina favoritdrömmar, men om du lider av sömnapné kanske du drömmer mindre än andra.

     

    37-åringen Joao Molinari, Jr. i Curitiba i Brasilien, hade svårt att sova och att minnas sina drömmar. Han deltog i en sömnundersökning och fick diagnosen sömnapné, vilket påverkade hans förmåga att drömma.

     

    ”Min sömnapnédiagnos visade att bara 9 procent av min sömn var den typ av djup, vilsam REM-sömn (rapid eye movement) under vilken man drömmer”, säger Molinari. ”Jag drömde nästan inget eller kunde inte komma ihåg ifall jag hade drömt på natten.”

     

    En studie i Journal of Clinical Sleep Medicine visade att mer än 70 procent i en testgrupp på 393 personer som inte hade sömnapné kunde minnas sina drömmar En betydligt lägre andel av de som hade svår sömnapné kunde minnas sina drömmar. Eftersom personer med sömnapné inte får tillräckligt mycket REM-sömn drömmer de mindre.

     

    ”Det finns tre medvetandetillstånd: vakenhet, icke-REM-sömn och REM-sömn”, säger doktor Lee Shangold, sömnspecialist vid ENT & Allergy Associates i Port Jefferson i New York. Ungefär 80 procent av vår sömn är icke-REM-sömn så för de flesta vuxna utgör REM-sömnen cirka 20 procent. Vi kan drömma även under icke-REM-sömn, men de flesta av våra drömmar sker under REM-sömnen.

     

    Personer med sömnapné hamnar aldrig i REM-sömn eller väcks av blockerade luftvägar och återgår till ett stadium med ytligare sömn.

     

    ”Den normala reaktionen när en person slutar andas är att hjärnan väcker dem. Därför kan sömnapné, i synnerhet svår apné, göra sömnen kraftigt fragmenterad”, säger doktor Amy Blanchard, som är medicinsk chef på Georgia Regents Sleep Disorders Center.

     

    ”Varje gång du slutar andas, vilket hos vissa personer kan vara 60 till 80 gånger i timmen, vaknar hjärnan. Varje gång hjärnan vaknar måste den komma till ro igen och många gånger går det inte att komma tillbaka till drömsömnen på länge, om alls.”

     

    Å andra sidan kan personer med måttlig sömnapné ha mer verkliga och värre drömmar. REM-sömnen störs av att de känner sig kvävda, vilket leder till mer negativa och känsloladdade drömmar.

     

    Det som händer omkring oss införlivas i våra drömmar. Om till exempel dörrklockan ringer kan det bli en del av drömmen. Om du känner dig kvävd eller flämtar efter andan kan den känslan dyka upp i dina drömmar förklarar Shangold.

     

    Men när patienter får behandling för sin sömnapné och deras luftvägar hålls öppna med en CPAP-enhet kan de lättare försjunka i REM-sömn och börja drömma igen.

     

    De kan till och med uppleva ett fenomen som kallas ”REM rebound”, dvs. när kroppen stannar kvar i REM-sömn längre än normalt för att ”ta igen” brist på REM-sömn eller djupsömn. ”Vissa patienter i labbet har långa perioder av drömsömn: 30 till 40 procent av natten. Så jag varnar patienterna om att de kan drömma mycket i början när de kommer hem med sin CPAP, men att det kommer att avta”, säger Blanchard. ”De flesta är glada över att börja drömma igen.”

     

    Joao Molinari är en av dem som har börjat drömma igen och han känner sig mycket bättre efter att ha använt en CPAP-enhet regelbundet. ”Jag fortsätter drömma och kommer ihåg mina drömmar nästan varje natt”, säger han.

    Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.