0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

    Förbättra din sömn med en app

     

    Enligt en färsk undersökning använde 10 % av de tillfrågade en aktivitets-/sömnmätare för att ta reda på många timmars sömn de har fått, hur många gånger de har sovit oroligt och till och med hur länge de har befunnit sig i djupsömn. Men förutom att kolla loggen varje morgon, har registreringen av dessa data gjort att de har gjort förändringar för att förbättra sömnen?

     

    Forskare på NYU School of Medicine genomförde en studie med en grupp på 900 personer som hade olika etniskt ursprung och använde mobiltelefon, varav 28 procent använde en hälsoapp för att registrera sömnen. Studien visade att självövervakning av sömnen må vara populärt just nu, men folk vet inte riktigt hur de ska tolka sina sömndata.

     

    Vi vet inte ens om dessa data är tillförlitliga – eller vad vi ska göra med dem.

     

    Data från en sömnapp avslöjar mönster, men ger inga lösningar
     

    ”Det finns många sätt att använda data från sömnappar för att förbättra sömnhygienen”, säger Katie Golde, redaktör och chef för sömnforskning på Mattress Clarity.

     

    Om du är orolig för ett sömnproblem kan du visa data för din läkare. ”Eftersom alla dessa appar är olika och vissa är mer tillförlitliga än andra, skulle jag ta med informationen till läkaren eller en sömnspecialist för att säkerställa att det du ser verkligen är korrekt ur ett medicinskt perspektiv.”

     

    Annars bör du inte göra några stora förändringar i dina sömnvanor om du bara registrerar data för att det är kul.

     

    Vad ska du göra med dina sömndata?
     

    Samla in den över tid. ”Innan du gör någonting konkret med data från en sömnapp måste du samla in stora mängder”, menar både Nikola Djordjevic, medicine doktor och grundare av medalerthelp.org , och en sömnexpert på Mattress Clarity.

     

    Data måste vara kontinuerliga i minst några veckor och de ska samlas in under genomsnittliga nätter med typiska sömnförhållanden, inte när grannarna hade en högljudd fest eller tonåringen hade kompisar som sov över. Sådana nätter vet du redan varför du inte har sovit så bra.

     

    Att tolka sömndata
     

    Det finns några faktorer som kan hjälpa dig att tyda dina sömndata över tid. Här är några exempel:

     

    Sovtid.  De flesta appar spårar den tid som du sover och det kan vara den viktigaste informationen att ta hänsyn till. Eftersom en vuxen behöver i genomsnitt 7–9 timmars sömn per natt kan den här informationen under en längre tid varna dig om att du hela tiden får mindre sömn än du borde.

     

    Orolig sömn. ”Om du brukar röra på dig vid samma tidpunkt varje natt kan det vara ett tecken på att något i omgivningen stör dig, till exempel att grannens hund alltid skäller klockan 3 på morgonen”, säger Jessica Jones, madrassexpert på TheSleepJudge.

     

    Dessa data är ett unikt verktyg som kan hjälpa dig eller din läkare att undersöka störningar i din sömn, särskilt om de förekommer ofta eller vid samma tidpunkt varje natt.

     

    Tid i djupsömn. Det är också användbart att veta hur stor andel av tiden du har tillbringat i djupsömn. ”Målet är 20–25 procent”, säger Jones. Biverkningar vid för lite djupsömn är bland annat ökad risk för hjärt-kärlsjukdom, trötthet, depression och ökad inflammation. Djupsömnen är viktig eftersom det är då kroppen återhämtar sig.

     

    Tid att somna Det tar i genomsnitt cirka femton minuter att somna efter att man har gått och lagt sig. Om det tar längre tid kan det hända att du lägger dig för tidigt. Om du däremot somnar på bara några sekunder kan det tyda på att du är övertrött och inte får tillräckligt med sömn.

     

    Att tolka sömndata är just nu lite som en äventyrsexpedition där du får prova dig fram för att nå ditt mål: en god natts sömn varje natt.

     

    Du letar efter mönster och problem samt guldklimpar i form av åtta timmars rofylld sömn. Om du sover dåligt eller misstänker att du har en sömnstörning kan dessa data definitivt vara användbara för att hjälpa din läkare att fatta rätt beslut om behandling. Du kan också använda dem för att komma tillrätta med och göra små justeringar av sömnhygienen, till exempel att gå och lägga dig vid en annan tid eller förbättra omgivningsförhållandena.

     

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.