0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

    Gör ensamheten att det är svårt att sova?          

     

    Håller ensamheten dig vaken på nätterna? Enligt forskning kan sömnen påverkas av hur ensam man känner sig. I en studie publicerad i tidskriften SLEEP tillfrågades 95 vuxna personer på landsbygden i South Dakota om isolering och ensamhet och därefter mätte man deras sömncykler.

     

    När forskarna jämförde resultaten från dem som sa att de var ensamma och dem som inte var det, kom de fram till att ju ensammare man kände sig desto sämre sov man och desto oftare vaknade man på natten.

     

    Faktum är att ju ensammare studiedeltagarna sa att de var, desto sämre sov de.

    ”Ensamhet leder till minskad sömn”, säger doktor Cary Presant från Wilshire Oncology Medical Group på California Cancer Medical Center och författare till boken "Surviving American Medicine”. Enligt en studie som genomförts av AARP anser i dag ungefär 40 procent att de är ensamma, vilket är en ökning från 20 procent på 1980-talet.

     

    Ensamhet kan dessutom vara sämre för hälsan än fetma och öka risken för en för tidig död med 14 procent.

     

    ”Sömnsvårigheter kan bero på depression, ängslan över avsaknad av sociala kontakter eller stress”, säger Presant. De kan också vara förknippade med ett ökat inflammatoriskt svar i kroppen. Men ensamhet (som ibland beskrivs av patienten som ett symtom fastän det i själva verket är depression eller trötthet som är symtomet) kan också vara ett symtom på en underliggande sjukdom och bero på smärta, hjärt-kärlsjukdom, kronisk trötthet, metaboliska sjukdomar, andningstillstånd eller till och med cancer, påpekar Presant.

     

    Det är viktigt att du talar med din läkare om symtom på ensamhet och vidtar åtgärder för att få eventuella underliggande tillstånd diagnostiserade. Att övervinna ensamheten genom att öka sina sociala kontakter kan hjälpa långt när det gäller att förbättra hälsan – och sömnen.

    Här är några tips på hur du kan motverka ensamhet:

     

    • gå med i en förening
    • besök en församling som du är intresserad av
    • delta i föreläsningar
    • anmäl dig till en kurs i något som du är intresserad av, t.ex. en matlagnings- eller språkkurs
    • gå med i en syjunta, en bokklubb eller ett nätverk för grannsamverkan
    • bjud hem arbetskamrater och grannar på lunch eller middag
    • delta i yoga- eller träningspass
    • småprata med servitrisen på favoritrestaurangen, receptionisten på läkarmottagningen eller någon annan som kanske delar dina intressen
    • prata med din läkare om sömnbesvären.

    Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.