0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

    Att dygna: hur det påverkar sömnen

     

    Studenter som pluggar till ett prov, stressade anställda som försöker klara sin deadline och föräldrar med sömnbrist som är uppe på nätterna med sin kolikbebis gör ofta det som kallas att ”dygna”.

     

    Även om man kan få mycket gjort genom att stanna uppe på nätterna kan den uteblivna sömnen leda till värre saker än mörka ringar och påsar under ögonen. Sömnexperter säger att förmågan att få en god natts sömn kan rubbas i flera dagar framöver om man dygnar.

     

    Många tror att de kan ”ta igen” sömn och förstår inte hur dygnsrytmen kan ta skada om man dygnar, säger doktor John Salerno påSalerno Center i New York.

     

    Om du har ett positivt och hälsosamt sömnmönster, även kallat dygnsrytm, vet din kropp när det är dags att sova och börjar ställa in sig.

     

    ”Men vid sömnbrist rubbas den dagliga rutinen, vilket gör det svårare att anpassa sig till sin vanliga läggtid nästa dag,” säger Salerno. ”Sömnlösa och sena nätter förändrar din dygnsrytm och påverkar därmed din sömn, vilket gör att du blir trött i flera dagar framöver.”

     

    Att dygna kan också medföra andra hälsorisker.

     

    Om du stannar uppe hela natten förändras kroppens produktion av naturligt förekommande hormoner. Sömnbrist ökar produktionen av ghrelin och minskar produktionen av leptin. ”Den hormonobalansen kan leda till viktökning”, säger Salerno. ”Sömnlösa nätter kan också skada matsmältningssystemet eftersom kroppens sätt att hantera glukos förändras om du dygnar. Det kan i slutänden leda till långsiktiga hälsoeffekter som diabetes eller njursvikt.”

     

    Om du stannar uppe hela natten kan du inte förvänta dig att ta igen din förlorade sömn på en gång.

    Salerno påpekar att det tar några dagar eller upp till en vecka för kroppen att komma tillbaka till sin dygnsrytm. ”Det bästa sättet att klara av en natt utan sömn är att följa en regelbunden sömnrutin tills du är tillbaka till ditt normala mönster.”

     

    Det innebär att du ska lägga dig vid samma tid varje dag.

     

    ”Din dygnsrytm är en viktig faktor för din sömnhälsa, så se till att lägga dig vid samma tid varje dag”, säger Salerno.

    Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.