0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

    Är sång nyckeln till att sluta snarka?

     

    Om du eller din partner lider av kronisk snarkning kan sång ge en bättre nattsömn.

     

    Sångövningar kan lindra snarkningar hos personer som lider av vissa typer av sömnapné, enligt en ny brittisk studie. Forskarna rekryterade 127 vuxna som snarkande eller hade lindrig till måttlig sömnapné. Hälften av deltagarna i studien ombads att själva göra sångövningar som fanns på en CD-skiva i 20 minuter dagligen, medan den andra halvan inte fick någon uppgift att utföra. Efter tre månader hade de deltagare som gjorde dagliga sångövningar förbättrat snarkningens svårighetsgrad, omfattning och ljudstyrka. I kontrollgruppen påvisades dock inga förändringar.

     

    Snarkning kan orsakas av svaga muskler i den mjuka gommen och den övre delen av halsen, särskilt hos äldre personer. ”När vi åldras blir halsmusklerna mjukare och kan lättare kollapsa. Tanken är att sångövningar hjälper till att spänna eller stärka dessa muskler”, säger doktor William Kohler, som är talesperson för American Academy of Sleep Medicine.

    Att spela musikinstrument verkar fungera på liknande sätt. En studie som utfördes av British Medical Journal visade att dagligt spelande på didgeridoo, ett traditionellt australiensiskt blåsinstrument, förbättrade symtomen hos vuxna med måttlig obstruktiv sömnapné. Bland musiker tycks de som spelar träblåsinstrument med dubbla rörblad, till exempel oboe eller fagott, ha en lägre risk att drabbas av obstruktiv sömnapné jämfört med personer som spelar andra instrument, enligt forskning som publicerats i Journal of Clinical Sleep Medicine. Precis som när man sjunger sätter didgeridoon och instrumenten med dubbla rörblad press på halsen, vilket kan stärka de svaga musklerna som kan orsaka snarkning, säger Kohler.

     

    För närvarande finns det ingen officiell uppfattning om att använda sångövningar för att behandla snarkningar eller sömnapné. Men eftersom sång är enkelt, billigt och fritt från negativa biverkningar kan det vara värt att diskutera med din läkare. ”CPAP är den gyllene normen, men den passar inte för alla”, konstaterade Kohler. "Därför är det också viktigt att titta på andra saker som viktminskning, god sömnhygien och rådgivning om andra vanor som kan bidra till att lindra sömnapné.”

    Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.