0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

    Studie: Sömnbrist kan orsaka falska minnen           

     

    Får du inte tillräckligt med sömn? Då är du förmodligen inte det bästa ögonvittnet.

     

     

    Enligt forskning som publicerats i Psychological Science kan sömnbrist öka sannolikheten för att skapa falska minnen.

     

    Vid en studie vid University of California i Irvine fick personer som led av sömnbrist titta på bilder av ett brott som begicks och sedan läsa falska uppgifter om bilderna. Dessa personer var mer benägna att uppge och komma ihåg de falska uppgifterna än dem som fått en hel natts sömn.

     

    Studien visade att det inte bara är den kognitiva funktionen som påverkas om man inte får mellan sju och nio timmars god sömn, utan man kan även skapa oäkta minnen. De som bara får högst fem timmars sömn är mer benägna att skapa de här oäkta minnena.

     

    ”Nyligen genomförda studier tyder på att människor i genomsnitt sover färre timmar och att den kroniska sömnbristen ökar”, säger Stephen J. Frenda, huvudförfattare till studien. ”Resultaten får konsekvenser när det gäller tillförlitligheten hos ögonvittnen som kan ha upplevt långa perioder av begränsad sömn eller sömnbrist.”

     

    Frenda märkte att hans varseblivning och minnesförmåga blev sämre varje gång han sovit dåligt. Detta ledde till att han bestämde sig för att undersöka om en sömnlös natt ökar sannolikheten för att skapa falska minnen.

     

    Studien omfattade över 100 högskolestudenter, som delades in i fyra grupper. Två av grupperna fick titta på en serie bilder som föreställde ett brott direkt när de kom till labbet.

     

    Den ena gruppen fick sedan lägga sig och sova, medan den andra gruppen tvingades vara uppe hela natten. De andra två grupperna utförde proceduren i omvänd ordning – de antingen sov eller var vakna hela natten och tittade på bilderna av brottet morgonen därpå.

     

    I den andra delen av experimentet fick deltagarna läsa påståenden som motsade det som bilderna visade. Till exempel stod det i texten att tjuven lade en stulen plånbok i byxfickan, medan bilden visade att han stoppade den i jackan.

     

    Intressant nog var de studenter som tittade på bilderna innan de stannade uppe hela natten inte mer mottagliga för falska minnen än de som fått sova.

     

    Däremot var de studenter som inte hade fått sova och sedan tittade på bilderna mer benägna att lämna falska vittnesmål.

     

    Det här är såklart inte några nyheter för sömnlösa föräldrar till nyfödda barn eller högskolestudenter som varit vakna hela natten. Minnesförmågan, varseblivningen och kognitionsförmågan blir lidande – särskilt efter flera nätter med dålig sömn. Men kan det få dig att bli underkänd som vittne?

     

    Även om det krävs mer forskning innan forskarna kan sluta sig till att minnesförmågan hos en person med sömnbrist försämras, kan en ny viktig fråga till vittnena i landets domstolar vara: ”Hur mycket sömn fick du natten innan brottet ägde rum?”

     

    Slutsats: Sömn är enormt viktigt för både hjärnfunktion och minnesbildning. Vårt minne kan vara tillräckligt dåligt som det är även utan påverkan av otillräcklig sömn.

     

    Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.