0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

    Smärta vid sömnproblem          

     

    Att vrida och vända sig hela natten kan bokstavligt talat vara smärtsamt.

     

    När det värker i rygg, axlar eller nacke kan det vara svårt att sova. Sömnstörningar som sömnapné eller sömnlöshet kan i sig ge upphov till muskelsmärtor som försvårar sömnen.

     

    Brittiska forskare har undersökt sambandet mellan sömnlösa nätter och utbredd smärta och funnit att bristen på återhämtningssömn är den främsta orsaken till smärta och andra problem, inklusive ångest, problem med den fysiska hälsan och överansträngning. Faktum är att studien visar att sömn som inte ger någon vila är ”den främsta oberoende prediktorn för utbredd smärta bland vuxna över 50 år”.

     

    Experter har teorier om att brist på återhämtningssömn kan hindra musklerna från att hämta ny energi och genomgå de naturliga läkningsprocesser som inträffar under sömnen, och detta kan utlösa smärta i hela kroppen.

     

    Hela 80 procent av alla amerikaner är drabbade av någon form av daglig värk eller smärta. Utbredd smärta definieras som smärta i flera områden av kroppen. Det är ett av de vanligaste symtomen på fibromyalgi, som drabbar 15 procent av alla kvinnor och 10 procent av alla män över 50 år enligt tidigare studier.

     

    ”Om du har haft utbredd smärta eller värk i mer än tre månader i samband med trötthet och/eller sömnlöshet kan det bero på fibromyalgi, även om smärtan även kan förknippas med andra sjukdomar som bland annat artrit och lupus”, menar doktor Jacob Teitellbaum, författare till ”From Fatigued to Fantastic!”

     

    Genom att förebygga eller behandla all utbredd smärta kan man, enligt studier, förbättra sömnen avsevärt och till och med behandla sömnlöshet. Teitelbaum rekommenderar följande strategier för att avhjälpa smärta och minska riskerna för att utbredd smärta håller dig vaken på nätterna:

     

    Ta dina vitaminer: D-vitamin är inte bara bra för skelettet. Forskare vid Mugrave Park Hospital i Belfast på Irland har rapporterat om en stark korrelation mellan låga nivåer av vitamin D och intensivare och mer ihållande generaliserad värk och smärta i skelett och/eller muskler, inklusive fibromyalgi. Män och kvinnor i åldrarna 19 till 70 år bör sikta på ett dagligt vitamin D-intag på 15 µg (600 IU).

     

    Hantera stress: Enligt Teitelbaum kan stress utlösa utbredd smärta. ”Vanligtvis förvärras alla smärttillstånd av stress eftersom den får dig att spänna musklerna – även om du inte själv är medveten om det”, säger han.

     

    Se till att träna: Det låter motsägelsefullt att röra på sig när man har ont, men Teitelbaums forskning visar att träning kan göra att den utbredda smärtan minskar med så mycket som 50 procent.

     

     

     

     

     

    Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.