0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Så blir du av med dina vita fläckar på tänderna

  Lästid: 8 Min

  Har du vita fläckar på tänderna? Barn som vuxna kan ibland få missfärgningar på tänderna i form av mörka och gulaktiga fläckar – men då och då kan även en vit fläck på tanden dyka upp. Då detta kan vara ett tidigt tecken på karies1 är det viktigt att agera så fort de första tecknen visar sig.

   

  Så vad är vita fläckar på tänderna och hur får man bort vita fläckar på tänderna? I den här artikeln utforskar vi de främsta orsakerna till dessa vita missfärgningar, inklusive:

   

  • Plack
  • Hål
  • Fluoros
  • Emaljhypoplasi
  • Dieter
  • Torr mun
  • Tandställning

   

  Läs vidare för att upptäcka hur vita fläckar på tänderna uppstår, vad du kan göra för att bli av med dem och förhindra att de uppstår igen i framtiden.

  Vad innebär avkalkningar på tänderna?

   

  Vita fläckar på tänderna kan betyda att dina tänder är avkalkade. Här är några fakta som beskriver vad dessa avkalkningar innebär:2

   

  1. Avkalkning är en process som skadar tandens yta.
  2. Det innebär att viktiga ämnen som kalcium och mineraler försvinner från tandens yttre skikt.
  3. Detta är en oåterkallelig process som gör att emaljen försvagas.
  4. I allvarliga fall kan det även leda till uppmjukning av tändernas benvävnad.

   

  Avkalkning av tänderna bör inte misstas för kalciumavlagringar på tänderna som uppstår i form av tandsten.

  Varför får man vita fläckar på tänderna? 7 orsaker till vita missfärgningar

   

  Om du har vita prickar på tänderna är orsaken antagligen en av följande:

   

  1. Plack och bakterier.1 Att slarva med tandborstningen ger placksyra chansen att bryta ner tandemaljen vilket kan leda till vita fläckar på tänderna. Situationen blir ännu värre om placken inte tas bort då den stelnar och bildar tandsten.

  2. Hål i tänderna. Du kanske tror att hål är svarta, men faktum är att vita fläckar på tänderna kan vara ett tidigt tecken på karies och kan utvecklas till hål.1

  3. Fluoros.3 Detta är ett tillstånd som kan orsaka vita fläckar på tänderna eller smala vita linjer, framför allt på framtänderna. Fluor kan visserligen hjälpa till att förhindra karies och i rätt mängd hjälper det även till att utveckla barns tänder. För mycket fluor kan däremot leda till vita missfärgningar på tandemaljen.

  4. Emaljhypoplasi.4 Detta är en störning under tandbildningen som kan resultera i vita prickar på tänderna och försvaga emaljen vilket ökar risken för hål. Orsakerna till emaljhypoplasi inkluderar:

   - Rökning under graviditeten
   - Intag av antibiotika som innehåller tetracykliner under graviteten
   - För tidig födsel
   - Undernäring hos spädbarn
   - Medfödda störningar
   - Brist på Vitamin A, C eller D

  5. Kostvanor. Eftersom vita fläckar på tänderna är ett tidigt tecken på karies kan de orsakas av livsmedel som påverkar tänderna negativt, till exempel överdrivet intag av alkohol, socker eller andra livsmedel och drycker som främjar karies.5 Felaktig munhygien efter att ha konsumerat sur eller söt mat och dryck kan även den leda till både tandfläckar, hål och känsliga tänder.

  6. Muntorrhet. Det finns många orsaker till muntorrhet, bland annat otillräckligt intag av vatten, att sova med öppen mun eller cellgiftsbehandling.6 Oavsett orsak kan en torr mun innebära problem för din munhälsa eftersom saliven hjälper till att skydda dina tänder. Med mindre saliv kan dina tänder bli avkalkade, vilket i sin tur kan leda till vita prickar på tänderna.7

  7. Ortodonti. Tandställningar av olika slag kan göra det svårare att borsta tänderna noggrant och hålla rent i munnen vilket i sin tur kan leda till vita fläckar på tänderna. Se därför till att vara extra noggrann med din munhygien om du har tandställning.1

  Tips för att ta bort vita fläckar på tänderna

   

  Beroende på vilket problem som ligger bakom de vita missfärgningarna på dina tänder finns det ett antal alternativ som kan hjälpa dig att bli av med dem. Här är en snabb och enkel guide som kan hjälpa dig bli kvitt dina vita fläckar på tänderna:

   

  • Boka tid hos din tandläkare. Även om du tror dig känna till den bakomliggande orsaken är det viktigt att få din tandläkares åsikt om dina vita fläckar på tänderna. Beroende på din situation kan du erbjudas lösningar som exempelvis fyllningar, professionell rengöring eller tandblekning.

  • Tandfasader. Om du har vita fläckar på tänderna som vuxen där professionell rengöring inte riktigt gör jobbet, kan tandfasader vara ett alternativ för att återfå ett vackert leende. Tänk bara på att alltid konsultera din tandläkare eller tandhygienist eftersom de kan ge dig de bästa råden.

  • För barn är den bästa lösningen en god munhygien. Tandblekning är ingen lösning som rekommenderas för att få bort vita fläckar på tänderna. Barn bör i stället uppmanas till att ta hand om sina tänder med ordentlig tandborstning för att behandla och undvika vita fläckar på tänderna.

   

  Tips: Genom att använda en sonisk tandborste som Philips Sonicare for Kids  kan du uppmuntra dina barn till att ta ansvar för sin egen munhälsa. Tandborsten som kommer med roliga, utbytbara klistermärken rengör inte bara effektivt och skonsamt utan gör även borstningen roligare.

  Tips för att förhindra vita fläckar på tänderna

   

  Det mest effektiva försvaret mot vita prickar på tänderna är att förebygga att de uppstår från första början. Här är några av våra bästa tips på hur du kan förhindra vita tandmissfärgningar:

   

  1. God munhygien. Många tandproblem kan enkelt förebyggas med hjälp av en ordentlig tandborstning.
  2. Borsta tänderna efter varje måltid. På så vis kan du enklare undvika tandstens- och bakterieuppbyggnad. Glöm bara inte att vänta en timme efter att du ätit innan du borstar tänderna.
  3. Ändra dina kostvanor.8 Genom att dra ner på söta och sura livsmedel kan du förhindra uppkomsten av vita fläckar på tänderna.
  4. Sluta röka.9 Genom att fimpa kan du bromsa uppbyggnaden av plack som kan leda till vita fläckar.
  5. Drick vatten.10 Detta hjälper till att skölja ur din mun och skyddar dina tänder mot fläckar.
  6. Sov med hakrem. Benägen att sova med öppen mun? En hakrem kan hjälpa dig att hålla munnen stängd för att förhindra muntorrhet och avkalkning av dina tänder.
   

  Det är viktigt för både stora som små att borsta tänderna och ta hand om munnen. Det bästa sättet att förebygga vita fläckar på tänderna är att borsta dem noggrant minst två gånger om dagen för att förhindra att tandsten och bakterier så att du kan njuta av ett friskt leende.

   

  Råden i denna artikel ges endast som information och utgör ingen medicinsk rådgivning. Rådgör alltid med din tandläkare eller vårdpersonal så snabbt som möjligt om du oroar dig för din munhälsa.

   

  Källor:

  1 Orthodontics, NHS.
  2 Sanjai et al., Evaluation and comparison of decalcification agents on the human teeth, Journal of Oral and Maxillofacial Pathology 16(2), 222–227.
  3 Fluoride, NHS.
  4 Kanchan et al., Enamel hypoplasia and its role in identification of individuals: a review of literature, Indian Journal of Dentistry 6(2), 99–102.
  5 Take care of your teeth and gums, NHS.
  6 Dry mouth, NHS.
  7 Bardow et al., Relationships between medication intake, complaints of dry mouth, salivary flow rate and composition, and the rate of tooth demineralization in situ, Archives of Oral Biology 46(5), 413–423.
  8 Cheng et al., Dental erosion and severe tooth decay related to soft drinks: a case report and literature review, Journal of Zhejiang University 10(5), 395–399.
  9 Whelton et al., Randomized controlled trial to evaluate tooth stain reduction with nicotine replacement gum during a smoking cessation program, BMC Oral Health 12, 13.
  10 Barnes et al., Comparison of irrigation to floss as an adjunct to tooth brushing: effect on bleeding, gingivitis, and supragingival plaque, Journal of Clinical Dentistry 16(3), 71–77.

  Vad du behöver

  You are about to visit a Philips global content page

  Continue

  Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.