* Bakteriers väg från mun till hjärta via blodomloppet - Sanz et al. J Clin Periodontol. 2020;47:268–288. ** Baserat på Kantar Public 1605815, 1206 webintervjuer 15-19 December (MaPe). Undersökningen är beställd av Hjärt-Lungfonden och Philips.
Hur hänger tandplack med bakterier ihop med hjärt-kärlsjukdom?
Dagens forskning kan rädda liv i morgon - stöd Hjärt-Lungfondens forskning här
Enligt Hjärt-Lungfonden har forskare länge känt till att det finns ett samband mellan dålig munhälsa med svår tandlossning och sjukdomar i hjärta och kärl, exempelvis hjärtinfarkt och stroke. Det är dock oklart om det är den dåliga munhälsan som orsakar den ökade risken för hjärt-kärlsjukdom eller om sambandet kan förklaras av generellt sett sämre hälsa hos de med tandlossningssjukdom. Nya studier talar emellertid för att det kan finnas ett oberoende samband där tandlossning kan medföra en cirka 30-35 procents högre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom efter det att hänsyn tagits till faktorer som rökning, utbildningsnivå och inkomst.
Enligt Hjärt-Lungfonden har personer med diabetes allmänt sämre läkningsförmåga och ökad risk för infektioner. De har också oftare tandlossning än övriga, och bland de med svår tandlossning är det vanligt med tidigare okänd diabetes. En förklaring är att ökat socker i blodet gynnar tillväxten av bakterier. Eftersom det finns ett samband mellan sockerhalten i blodet och tandlossning är det viktigt att ha god kontroll på blodsockret. God kontroll minskar risken för bakterietillväxt i tandköttsfickor samtidigt som behandling av omfattande tandlossning kan förbättra blodsockernivåerna. Personer med diabetes bör informeras om denna risk och uppmuntras till regelbunden tandhälsokontroll.
För att ge människor ett längre och friskare liv samlar Hjärt-Lungfonden in och delar ut pengar till utvald hjärt- och lungforskning. De arbetar också för att sprida kunskap och driva påverkan baserat på forskningens resultat. Huvuddelen av den oberoende forskningen inom hjärt-, kärl- och lungområdet i Sverige finansieras av Hjärt-Lungfonden. Läs mer om deras arbete här.
Enligt Hjärt-Lungfonden har man hos rökare, personer med diabetes och personer med reumatiska sjukdomar sett ökad förekomst av mer svårartad tandlossning som orsakas av inflammation och för dessa grupper finns även en ökad risk för hjärt-kärlsjukdom. Det är dock inte bevisat att det är just tandlossningen som utgör en direkt orsak till hjärt-kärlsjukdomen. Personer med förkalkade hjärtklaffar eller med inopererade mekaniska klaffar, inopererade hjärtstartare eller pacemakers är särskilt utsatta vid infektion i blodet. För dessa grupper finns en ökad risk för att bakterier från munnen sprider sig till blodet och transporteras ut till exempelvis en hjärtklaff och där orsakar en varbildning som kräver antibiotikabehandling.
Borsta för hjärtat är ett långsiktigt samarbete mellan Philips Sonicare och Hjärt-Lungfonden för att öka kunskapen om kopplingen mellan en god tandhälsa och hjärt-kärlsjukdom. Svensk forskning har visat att det med all sannolikhet finns ett orsakssamband mellan tandlossning och hjärt-kärlsjukdom. Nu behövs mer forskning för att öka kunskapen om kopplingen mellan tandhälsa och hjärt kärlsjukdom. En Sifo-undersökning på uppdrag av Hjärt-Lungfonden och Philips Sonicare under januari 2023 visar att halva befolkningen inte känner till kopplingen mellan tandhälsa och hjärt-Kärlsjukdom.
Philips gör reklam för sina eltandborstar vid namn Philips Sonicare. I detta reklammaterial visar Philips upp att Philips är huvudpartner till Hjärt-Lungfonden, något som innebär att Philips varit med och finansierat Hjärt-Lungfondens forskning. Hjärt-Lungfonden gör ingen reklam eller betalar för någon reklam för Philips produkter. Gemensamt informerar Hjärt-Lungfonden och Philips om kopplingen mellan tandhälsa och hjärt-kärlsjukdom, detta under inititativet ”Borsta för hjärtat”.
You are about to visit a Philips global content page
ContinueYou are about to visit the Philips USA website.
I understand