1
0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Produkter

  CPAP kontra bettskena: vilken behandling av sömnapné är rätt för dig?

   

  Du verkar alltid vara trött och din partner klagar på att du snarkar. Kan du ha sömnapné? Och betyder det att du måste använda en CPAP-enhet?

   

  Det enda sättet att med säkerhet ta reda på om du har sömnapné är att göra en professionell utredning. Även om du har sömnapné är CPAP-behandling inte det enda alternativet. Det finns också olika typer av bettskenor. Låt oss ta en titt på alternativen.

   

  CPAP-enheter

   

  Sömnapné kännetecknas av upprepade andningsuppehåll medan du sover. Det inträffar när halsmusklerna slappnar av så mycket under sömnen att vävnaden kollapsar och blockerar luftvägarna.

   

  CPAP (kontinuerligt positivt luftvägstryck) är den gyllene normen vid behandling av sömnapné. Under behandlingen använder du en mask som är ansluten till en CPAP-enhet och som tillför trycksatt luft. Det ökade lufttrycket inuti halsen förhindrar att luftvägarna kollapsar.

   

  Det finns omfattande belägg för att CPAP fungerar. Behandlingen hjälper människor att sova bättre, må bättre och få färre komplikationer till följd av sömnapné. Riktlinjerna från American Academy of Sleep Medicine ger stöd för användning av CPAP för pågående behandling av sömnapné hos vuxna.

   

  Bettskenor

   

  Bettskenor är en skena som placeras i munnen när du sover. Den justerar och stöder käken så att inte luftvägarna kollapsar. Det finns bevis på att bettskenor kan hjälpa vid vissa lindriga till måttliga fall av sömnapné, enligt American Dental Association.

   

  Tänk dock på att en bettskena måste provas ut hos en tandläkare. Bettskenor med dålig passform kan leda till käkproblem eller tandförflyttningar.

   

  När bettskenor fungerar bäst

   

  CPAP-enheter och bettskenor kan båda vara bra behandlingsalternativ. Så hur vet du vilken som passar dig?

   

  En nyligen genomförd studie belyser den frågan. Studien, som omfattade fler än 90 patienter med sömnapné, identifierade två egenskaper hos personer som mest sannolikt kunde bli hjälpta av en bettskena:

  • Måttlig (inte svår) kollaps av vävnad i halsen
  • Svaga reflexreaktioner i halsmusklerna

   

  Å andra sidan var det mindre troligt att personer med faktorer som påverkade hjärna och lungor som bidrog till deras sömnapné var hjälpta av en bettskena. För personer med sådana egenskaper – och personer med allvarlig halsvävnadskollaps – tyder den här studien på att en CPAP-enhet kan vara att föredra.

   

  Att få den behandling du behöver

   

  Om du tror att du kan ha sömnapné bör du diskutera dina funderingar med din läkare. Du kan bli remitterad till en sömnspecialist för att göra en sömnundersökning, som är ett diagnostiskt standardtest vid misstanke om sömnapné.

   

  Om du har sömnapné och är intresserad av CPAP-behandling eller bettskena ska du prata med din läkare. Men ha ett öppet sinne. Det kan finnas faktorer som gör att den ena eller andra behandlingen passar dig bättre.

  Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.