1
0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Produkter

  Hur skolstarten påverkar sömnen

   

  I hela landet början snart ett nytt läsår. Även om skolstarten är mycket spännande kan det också vara mycket stressigt och ha en allvarlig inverkan på sömnen. Det finns dock ett antal effektiva sätt att hantera den här årliga övergången.

  Varför skolstarten påverkar sömnen

   

  Det finns tre huvudorsaker till att skolstarten påverkar sömnen.

   

  För det första konstaterar Very Well Family att sömnvanorna i många familjer är mer avslappnade på semestern än de är under resten av året. Barnen behöver inte stiga upp tidigt på morgonen och göra sig redo för skolan, så de kan stanna uppe senare på kvällen och ta sovmorgon nästa dag. Men när skolan börjar slutar sommarrutinen plötsligt. Barnen måste stiga upp tidigt, även om de inte kan somna tidigare. Innan barnen har anpassat sig till den nya rutinen kanske de får för lite sömn, vilket kan leda till trötthet och koncentrationssvårigheter.

   

  För det andra rapporterar DrugFree.org att framför allt tonåringar har för lite tid när skolan väl börjar igen. Den biologiska klockan är inställd på en senare tid än för vuxna eller yngre barn. Tonåringar har ofta svårt att somna före kl. 23.00, även om de vill. När skolan börjar och de måste stiga upp tidigt får de inte de 8–10 timmars sömn de behöver om de ska komma i tid till första lektionen.

   

  För det tredje kan skolstarten vara en stressig tid, och stress påverkar sömnen enligt Sleep.org. Ett barn kan oroa sig över att gå till skolan av många olika anledningar: mobbning, läxor, lärare, om andra barn kommer att gilla dem eller inte, en obekant miljö. Om barnet oroar sig kan det vakna på natten och det blir en ond cirkel. Vid sömnbrist ökar nivåerna av stresshormon i kroppen, vilket kan få barnet att känna sig ”uppjagat”. Då blir det svårare att somna nästa kväll och cykeln börjar hela tiden om på nytt.

  Tips för att anpassa sig till skolstarten

   

  När skolan börjar igen är det alltid en stor omställning för både barnen och deras familjer. Men Sleep.org föreslår ett antal sätt som kan hjälpa eleverna att sova gott när skolan börjar.

   

  • Ungefär två till tre veckor före den första skoldagen börjar du införa en rutin med tidigare läggdags och väckning. Se till att barnen går och lägger sig fem till femton minuter tidigare varje dag. Den här gradvisa förändringen hjälper dygnsrytmen att anpassa sig till det nya schemat.
  • Det kanske inte är populärt, men du bör ta bort alla elektroniska enheter från sovrummet. Att använda dem strax före läggdags kan leda till dålig sömn. En bra tumregel är att inte använda elektroniska prylar en timme före läggdags.
  • Skapa en avslappnande kvällsrutin, till exempel att läsa en bok eller ta ett bad. Om rutinen upprepas varje kväll kommer till slut barnets hjärna att ta emot signaler om att det är dags att förbereda sig för sömn.

   

  Kort sagt är skolstarten alltid en stor övergång för både elever och deras föräldrar. Men med lite planering kan stressen och sömnbrist som ofta inträffar den här tiden på året minskas avsevärt, vilket gör övergången mycket enklare för alla.

  Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.