1
0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Produkter

  De 5 främsta långsiktiga effekterna av sömnbrist som du kanske inte känner till

   

  Alla som någonsin har sovit dåligt känner till några av de mest uppenbara tecknen på sömnbrist, som att vara trötta eller irriterade nästa dag. Men det är inte många som vet att man kan drabbas av långsiktiga konsekvenser vid sömnbrist – och dessa effekter kan påverka hela kroppen.

   

  Viktökning

   

  Enligt Harvard Healthy Sleep är det mer troligt att personer som sover mindre än sex timmar per natt har ett högre BMI än de som sover de rekommenderade åtta timmarna. Under sömnen frigör kroppen hormoner som kontrollerar vår aptit, energiomsättning och glukosnedbrytning. Ett av dessa hormon är kortisol, stresshormonet, som ökar kroppens insulinnivåer och gör det också lättare för kroppen att lagra fett. Ghrelin är ett annat sådant hormon, enligt Sleep Health Solutions, som vid högre nivåer skapar hungerskänslor: sömnbrist har kopplats till högre nivåer av ghrelin.

   

  Storbritanniens National Health Service (NHS) noterar också att hormonet leptin kan vara inblandat i detta problem. Leptin ger en mättnadskänsla, och sömnbrist kan kopplas till lägre nivåer av leptin i kroppen.

   

  Ökad risk för diabetes

   

  Problemet med viktuppgång har också en nära koppling till ökad risk för att få diabetes. Sleep Health Solutions noterar att långvarig sömnbrist kan öka risken för denna sjukdom, eftersom otillräcklig sömn stör kroppens nedbrytning av glukos och utgör en betydande riskfaktor för diabetes. Harvard Health Sleep nämner också en studie som visade att personer som hade minskat sin sömnmängd från åtta timmar per natt till fyra bröt ned glukos långsammare än personer som hade sovit tillräckligt på natten.

   

  Ökad risk för hjärtsjukdom

   

  En person som inte får tillräckligt med sömn kan också ha större risk för att drabbas av hjärtproblem, enligt Sleep Health Solutions. Liksom vid viktuppgång och diabetes är problemet hormonellt: sömnbrist ökar nivåerna av stresshormon i kroppen, höjer blodtrycket och hjärtfrekvensen och orsakar en inflammatorisk reaktion i själva hjärtat. Högt blodtryck kan kopplas till hjärtsjukdomar, hjärtinfarkt och stroke. Harvard Healthy Sleep rapporterar att detta inte bara är en långsiktig biverkning, utan en enda sömnlös natt kan öka blodtrycket nästa dag.

   

  Humörstörningar

   

  Otillräcklig sömn påverkar humöret. En natt utan sömn kan orsaka irritation nästa morgon, men kronisk sömnbrist kan ge upphov till långvariga humörstörningar, inklusive oro och depression. Forskning visar att för lite sömn kan leda till känslor av sorgsenhet, ilska, mental utmattning och minskad optimism och social förmåga, enligt Harvard Healthy Sleep. NHS rapporterade en undersökning som visade att de flesta personer som lider av ångest eller depression sover mindre än sex timmar per natt. Sambandet mellan sömnlöshet och humörstörningar kan bero på låga nivåer av hormonet melatonin, enligt Sleep Health Solutions. Det här hormonet hjälper till att reglera både sömncykler och humör, och deprimerade patienter har ofta lägre nivåer av melatonin än normalt.

   

  Alkoholanvändning

   

  Det är mer sannolikt att personer som inte får tillräckligt med sömn dricker alkohol. Alkohol har en milt lugnande effekt och därför använder många som lider av rastlöshet det som hjälp för att sova. Men även om det till en början orsakar sömnighet kan alkohol i själva verket störa sömnen. Efter några timmar försvinner den sövande effekten och personen vaknar och har svårt att somna om.

   

  Så även om trötthet och irritation under dagtid är frustrerande, så är det i själva verket de långsiktiga effekterna, inklusive viktuppgång, hjärtproblem och diabetes, som kan störa balansen mellan olika hormoner i kroppen och allvarligt påverka hälsan.