Bröstmjölk är en av de bästa gåvor du kan ge ditt barn. Du kan amma barnet i många månader, men om du pumpar också får du lite mer frihet.
När du pumpar bröstmjölk ser du till att barnet alltid får det allra mest näringsrika samtidigt som du blir mer flexibel. Du kanske ska börja arbeta igen, din partner kanske vill vara mer involverad i barnets vardag eller så kanske du vill unna dig lite vila som du längtat efter länge – eller en utekväll.
Om ditt barn är för litet (för tidigt född) eller för krassligt för att ta bröstet direkt kan barnet ändå dra nytta av de viktiga näringsämnena i din råmjölk eller bröstmjölk om du pumpar.
Om ditt nyfödda barn har svårt att få grepp kan pumpning hjälpa till att få mjölken att "rinna till" vilket minskar behovet av ersättning. Be barnmorskan om extra hjälp om du har problem med att få barnet att ta bröstet.
När mjölken kommer kan det hända att brösten känns fulla och obehagliga, men barnet är inte redo att amma. Då kan en pump ge lite lindring. Senare när du har kommit igång med amningen kan pumpningen hjälpa dig att bygga upp din mjölktillförsel i kombination med att barnet suger. Sedan har du ett lager mjölk till hands när du behöver den.
Att pumpa bröstmjölk är verkligen enkelt med lite övning, men det är bäst att vänta i fyra till sex veckor efter förlossningen så att amningen kommer igång ordentligt innan du börjar – om inte din barnmorska ger dig andra instruktioner.
Det snabbaste och lättaste sättet att pumpa mjölk är antingen med en elektronisk eller manuell bröstpump.
Vilken bröstpump du ska välja beror på hur ofta du har tänkt pumpa och hur mycket tid du tänker ägna åt att pumpa.
Med manuella pumpar tar det mellan 15 och 45 minuter att pumpa tillräckligt med mjölk ur brösten, beroende på individuella flödeshastigheter.
När du vänjer dig vid bröstpumpen kan du pumpa snabbt och enkelt. Det kan verka knepigt i början, men det är värt att fortsätta.
När du pumpar ut bröstmjölk ska du se till att ta dig tid och vara ifred och försöka slappna av. Du kan massera brösten försiktigt i några minuter innan du börjar för att göra dem klara – varma, våta tvättlappar på brösten kan hjälpa till lite extra i början. Ha barnet i närheten, eller ett foto, ett klädesplagg eller liknande. Det kan göra att mjölken flödar bättre.
Du måste sterilisera pumpen innan du sätter igång. Om du ska mata ditt barn med mjölken senare måste den förvaras i en steriliserad behållare och vara tydligt märkt med datum och mängd. Du kan förvara bröstmjölk i kylskåpet i upp till ett dygn, eller i frysen i 3 månader.
Många mödrar pumpar varje morgon efter att de har ammat sitt barn, för att skaffa ett lager med mjölk som de kan använda när de önskar.
När du ska tina bröstmjölk som ska användas senare samma dag (och alltid inom 12 timmar) ska du sätta behållaren i kylen och låta mjölken tina långsamt. Om du ska använda mjölken direkt ställer du behållaren i varmt vatten. Eller så kan du bara använda en flaska och en flaskvärmare. När mjölken har blivit varm ska den användas inom en timme eller hällas ut. Använd aldrig bröstmjölken senare än inom en timme efter upptining.
Om du ammar på heltid men vill lägga till matning med flaska under de första sex månaderna kan du prova att flaskmata med pumpad mjölk några få gånger per vecka när barnet är ungefär åtta veckor gammalt.
Var medveten om att informationen i de här artiklarna endast är avsedda som allmän information och ska inte på något sätt ersätta råd från sjukvårdspersonal. Om du, din familj eller ditt barn har drabbats av symptom eller tillstånd som är allvarliga eller ihållande, eller om du behöver specifika medicinska råd ska du uppsöka sjukvården. Philips Avent kan inte hållas ansvariga för eventuella skador som kan uppstå på grund av användningen av informationen på den här webbplatsen.
Comfort, enkel elektrisk bröstpump
SCF332/01
Amningskupor för engångsbruk
SCF254/30
Mjölkförvaringsmuggar
SCF618/10