Våra sista Black Friday-erbjudanden: -10% extra på utvalda produkter med koden EXTRA10 Köp nu
Dagar
Timmar
Minuter
Sekunder
0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Känner du dig
  nedstämd och deprimerad?

  Vanligt att känna sig nedstämd på vintern

   

  Att känna sig nedstämd och deppig kan ha att göra med en mängd olika saker och det är oftast inget farligt utan brukar gå över av sig själv. Här i Norden är det dessutom många som känner sig deppiga när hösten kommer. Under vinterhalvåret finns det inte lika mycket naturligt dagsljus, dagarna är kortare. Det är inte så konstigt att vi blir påverkade av bristen på ljus. När ljuset förändras efter årstiden rubbas kroppens naturliga system. Under vintern får vi mindre ljus och melatoninhalten blir satt ur balans, vilket gör att vi känner oss tröttare än normalt. Det är med andra ord väldigt vanligt att känna sig lite nedstämd och deppig under vinterhalvåret. Man orkar inte med lika mycket som under sommaren, och har heller inte lust för att göra saker heller.

  Tips för vintertrötta:

   

  • Var utomhus så mycket som möjligt
  • Undvik solglasögon
  • Motionera
  • En energilampa kan ge uppiggande effekt

  Förebygg årstidsbunden depression

   

  Ett bra tips för att förebygga besvär av årstidsbunden depression är att försöka vara utomhus så mycket som möjligt. Undvik att ha på dig solglasögon, eftersom det minskar möjligheten för kroppen att tillgodogöra sig dagsljuset. Det är också bra för kroppen att motionera. Om du känner dig nedstämd och deprimerad är det extra viktigt med fysisk aktivitet, eftersom endorfiner frigörs vid fysisk aktivitet och kan få dig att känna dig nöjd och belåten. Om dagsljus saknas kan en energilampa vara ett bra tillägg. En energilampa som efterliknar dagsljusets naturliga kan ge uppiggande effekt och förbättra humöret. De dagar när din energinivå är låg och du är trött främjar en energilampa livskraften på ett naturligt sätt.

  Långvarig nedstämdhet

   

  Ibland kan känslan av nedstämdhet bli långvarig. Man kan få symptom som koncentrationssvårigheter, brist på intresse för sådant som man tidigare tyckte om att göra samt upplever en minskad förmåga att känna glädje. Blir symptomen så här pass allvarliga och dessutom börjar påverka ditt sociala liv och ditt arbete ska du alltid kontakta läkare eller psykolog för diagnos och behandling.

  När ska jag söka hjälp för depression?

   

  Om symptomen är allvarliga och påverkar till sociala liv samt arbete ska du alltid söka hjälp. Det är cirka 1–3 % av befolkningen som har allvarligare besvär av säsongsbunden depression. Har du känt dig deprimerad och nedstämd under minst två veckor* och har symtom på depression bör du kontakta en vårdcentral eller psykiatrisk öppenvårdsmottagning. Du kan alltid ringa till sjukvårdsrådgivningen för att få råd om hur du ska göra.

  *Enligt Vårdguiden 177

  Upptäck våra produkter

  Philips Ljusterapi

  Läs mer om Philips ljusterapiprodukter

  Philips Wake-Up Lights

  Somna och vakna bättre

  Philips Energilampor

  Få tillbaka energin

  You are about to visit a Philips global content page

  Continue

  You are about to visit a Philips global content page

  Continue

  Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.