0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

    Vinterdepression 
    - Varför blir vi tröttare på vintern?

    Vad är vinterdepression?

     

    I länder med långa, mörka vintrar är det vanligt förekommande att känna sig trött och hängig när hösten och vintern kommer. I takt med att dagarna blir kortare blir det svårare att vakna och man känner sig märkbart tröttare både på morgonen och under dagen. Det som är annorlunda med just vinterdepression jämfört med ”vanlig” depression är att när solen återvänder på våren börjar symptomen att avta och senare på sommaren är de helt försvunna. Det finns alltså ett tydligt samband mellan symptomen och årstiden.

     

    I länder vid högre latitud, det vill säga länder i norr, är andelen människor som drabbas av vinterdepression betydligt högre jämfört med i områden längre söderut. Problem av den här typen existerar knappt vid länder som ligger nära ekvatorn. Även om det inte finns en entydig orsak till varför problemen uppkommer är en förklaring den nordliga bristen på dagsljus under våra korta, mörka vinterdagar. Och med tanke på att ljusterapi gör så att vår trötthet minskar, är det mycket som talar för att det är vintertidens ljusbrist som gör att vi känner oss trötta och deprimerade.

    Symptom på vinterdepression och vintertrötthet:

     

    • Konstant trött och/eller specifikt morgontrött
    • Sover mycket men är ändå trött, eller har svårt att sova
    • Man känner sig ofta nedstämd och orolig
    • Ökat sug efter godsaker (sockersug)

    Vad kan jag göra för att bota vinterdepression och vintertrötthet?

     

    Försök att vara ute i dagsljuset så mycket som möjligt, även om det inte är soligt. När det råder stor brist på dagsljus är energilampan Philips EnergyLight ett substitut för naturligt ljus under dagtid. När du använder ljusterapilampor utsöndras samma ämnen i kroppen som du får av att vistas ute en solig sommardag, och du får energin tillbaka. Försök även att hålla en jämn dygnsrytm, gå och lägg dig ungefär samma tid varje kväll. Du motverkar även vintertröttheten genom att motionera eller ta raska promenader.

    Fungerar verkligen en ljuslampa mot vinterdepression och vintertrötthet?


    Ljusterapi motverkar säsongsbetonad trötthet eller energidippar och ger dig samma effekt som naturligt solljus. När du använder Philips Energy Light utsöndras samma ämnen i kroppen som du får av att vistas ute en solig sommardag, och du får energin tillbaka. Bara en enda session på 20–30 minuter har bevisats vara effektivt på välmåendet. Men i de fall där symptomen på vinterdepression är så pass allvarliga att de i hög grad påverkar det sociala livet och förmågan att utföra arbete på ett fullgott sätt ska man alltid kontakta läkare eller psykolog för diagnos och behandling.

    Vad är vårdepression?

     

    Symptomen på vårdepression är egentligen samma som vinterdepression. Det som vår- och vinterdepression har gemensamt är att de båda tycks höra samman med skiftningar i dygnets längd samt skillnader i ljus och mörker. Både vår- och vinterdepression kallas ibland för årstidsbundna depressioner. Även termen höstdepression används för depressioner som har en koppling till en årstid, på samma sätt som vinter- och vårdepression. 

    Är det skillnad på vinterdepression och vårdepression?

     

    Symptomen på vårdepression är egentligen samma som vinterdepression. Det som vår- och vinterdepressionen har gemensamt är att de båda tycks höra samman med skiftningar i dygnets längd samt skillnader i ljus och mörker. Både vår- och vinterdepression kallas ibland för årstidsbundna depressioner. Även termen höstdepression används för depressioner som har en koppling till en årstid, på samma sätt som vinter- och höstdepression.

    Relaterad produkt

    Läs mer om Philips Ljusterapi

    Upptäck våra produkter

    Philips Ljusterapi

    Läs mer om Philips ljusterapiprodukter

    Philips Wake-Up Lights

    Somna och vakna bättre

    Philips Energilampor

    Få tillbaka energin

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.