0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

    Sanningen om åtta helt felaktiga myter om sömn

     

    Myter om sömn är inte bara ofarliga skrönor. De kan försämra din hälsa allvarligt om de leder till dåliga sömnvanor eller hindrar dig från att söka hjälp för en sömnstörning.

     

    Det finns många missuppfattningar om sömn. I en nyligen genomförd studie i Sleep Health har forskare sammanställt en lista med tvivelaktiga påståenden om sömn som tagits från pressen. Sedan bad de sömnexperter bedöma hur falskt varje påstående var. Följande åtta myter anses vara de mest vilseledande.

     

    Myt 1: Din hjärna är inaktiv medan du sover.

     

    Utifrån kan det se ut som om det inte händer så mycket medan man sover. Men på insidan sjuder det av aktivitet i hjärnan. Bland annat befästs nya minnen, kopplingarna i hjärnan stärks och ibland uppstår till och med nya idéer.

     

    Myt 2: Att kunna somna var som helst innebär att du sover bra.

     

    I själva verket kan detta vara ett tecken på sömnstörningar, till exempel sömnapné. Obehandlad sömnapné ökar risken för många olika hälsoproblem, inklusive hjärtinfarkt, stroke och typ 2-diabetes. Prata med en läkare om det här symtomet.

     

    Myt 3: Många vuxna klarar sig bra på max fem timmars sömn.

     

    Olika personer har olika sömnbehov. Men i riktlinjerna från National Sleep Foundation betonas att de flesta vuxna behöver minst sju timmars sömn per natt för att fungera så bra som möjligt.

     

    Myt 4: Du kan träna kroppen så att den fungerar lika bra även när du sover mindre.

     

    Du kanske kan vänja dig vid att fungera med mindre sömn, men det betyder inte att du fungerar bra. Kroniskt otillräcklig sömn har kopplats till hjärt-kärlsjukdom, diabetes, fetma och depression.

     

    Myt 5: Kroppen bryr sig inte om vilken tid på dagen du sover.

     

    Det är bättre att ta en tupplur på dagen än att inte sova alls. Nattskiftarbetare har dock ofta svårt att somna när de går och lägger sig. Det beror troligen på avbrott i den naturliga sömn- och vakenhetscykeln, som är nära kopplad till exponering för ljus.

     

    Myt 6: Att ligga tyst med ögonen stängda är nästan lika bra som att sova.

     

    Även om det verkar vara samma sak är sömn och vila två mycket olika tillstånd. Om du inte somnar går du miste om kognitiva, kardiovaskulära, metabola och hormonella förändringar som inträffar medan du sover.

     

    Myt 7: Om du inte kan sova ska du ligga kvar i sängen och fortsätta försöka.

     

    Det låter som ett tecken på viljestyrka, men det är kontraproduktivt. Om du inte somnar inom 20 minuter är det bättre att stiga upp och göra något avslappnande. Använd inte mobil, surfplatta eller dator, eftersom de avger blått ljus som gör dig piggare. Gå och lägg dig igen när du börjar bli sömnig.

     

    Myt 8: Högljudda snarkningar är irriterande men ofarliga.

     

    Förutom att störa din partners sömn kan högljudda snarkningar vara ett symtom på sömnapné. Så avfärda dem inte som bara ett irritationsmoment, utan prata med din läkare.

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.