0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Ta farväl av kaffefläckar: Så kan du ta bort missfärgningar på tänder

  Lästid: 7 Min

  De flesta av oss vill kunna njuta av ett vitt, friskt leende – men det kan tyvärr vara lättare sagt än gjort. Missfärgningar på tänderna uppstår nämligen alltför lätt av kaffe och te, men som tur är finns det olika lösningar på problemet.

   

  Bland annat kan en regelbunden tandborstning, förutom att förebygga karies och andra tandproblem, hjälpa oss att ta bort missfärgning. Tänder som dagligen utsätts för färgande livsmedel kan dock få envisa fläckar som kan vara svåra att bli av med – hur noggrant vi än borstar.

  I den här artikeln listar vi därför olika metoder för att förebygga och ta bort missfärgningar på tänderna hemma, bland annat genom att:

   

  • Dricka vatten
  • Dricka genom ett sugrör
  • Borsta tänderna
  • Bleka tänderna

   

  Vi går även igenom vilka livsmedel och produkter som är mest benägna att fläcka dina tänder och vad du kan tänka på för att förhindra kaffefläckar på emaljen i framtiden.

  Missfärgade tänder: Orsak och färgande livsmedel

   

  Vad missfärgar tänderna? Det vi äter och dricker har en direkt inverkan på våra tänder, och några av de största livsmedelsbovarna som kan ge bruna missfärgningar på tänderna är:

   

  • Kaffe: Kaffe missfärgar tänder, och faktum är att denna mörka dryck är en av de främsta anledningarna3 till missfärgade tänder. Orsak? Kaffe kan ge gula tänder och bruna missfärgningar på tänderna tack vare dess mörka färg och sammansättning med garvsyra.
  • Te: Missfärgade tänder är även det en biprodukt av tedrickande. Regelbunden konsumtion kan göra tänderna gradvis bruna precis som kaffe4 då vissa teer innehåller garvsyra. Det kan därför vara bättre att dricka vitt eller grönt te. Missfärgade tänder kan fortfarande uppstå, men med vitt eller grönt te är missfärgade tänder inte lika troligt.
  • Rött vin: Vin är en sur dryck, känd för att ge svåra fläckar på kläder och möbler men även på våra tänder.5 Regelbundet intag av rött vin kan med tiden leda till mörka missfärgningar på tänderna som kan behövas tas bort med professionell tandblekning.
  • Cigaretter: Tobak är inte bara dåligt för vår hälsa, det är också en av de främsta orsakerna till gula fläckar på tänderna och andra munproblem.6

  Varför kan man få missfärgade och gula tänder av te, kaffe och andra livsmedel?

   

  Allt vi äter och dricker kommer i direkt kontakt med vår tandemalj. Då emaljen är lätt porös till ytan hav vissa livsmedel förmågan att fläcka våra tänder:

   

  • Sur och söt mat och dryck kan försvaga din tandemalj.
  • Tandemaljen är redan porös och när den försvagas blir den ännu mer känslig för fläckar.7
  • Vissa drycker som kaffe innehåller tanniner – som visserligen har antioxiderande egenskaper – men som är kända för att missfärga tänderna.8
   

  Det är med andra ord inte så konstigt att regelbunden konsumtion av livsmedel som dessa med tiden gör våra tänder fläckiga. Läs vidare för att upptäcka hur du kan ta bort missfärgning på tänderna.

  Tips mot kaffefläckar på tänderna

   

  I Sverige dricker vi omkring 7,6 kilo kaffe per person per år. Då detta motsvarar nästan 2,5 koppar om dagen gör det Sverige till ett av de mest kaffedrickande länderna i världen10 – så om du har kaffefläckar på tänderna är du troligtvis i gott sällskap. De goda nyheterna är att det finns några enkla metoder du kan prova för att ta bort missfärgningar på tänderna:

   

  1. Borsta tänderna.
   Kaffe missfärgar tänder, och om kaffedrickande är en del av din dagliga rutin gäller det att regelbundet borsta dina tänder – så länge du väntar minst en halvtimme efter att du druckit ditt kaffe. Gula tänder och mörka missfärgningar kan visserligen bli svåra att få bort när de väl uppstått, men en regelbunden tandborstning är ett steg i rätt riktning.

   Tips: Vi rekommenderar en elektrisk tandborste som Philips Sonicare ExpertClean som kan hjälpa dig ta bort tio gånger mer plack och kaffefläckar från dina tänder. Den kan även anslutas till en app som guidar dig genom din tandborstning för att se till att du borstar så optimalt som möjligt.

  2. Använd en vitgörande produkt.
   Det finns flera receptfria tandblekningsprodukter och blekande tandkrämer som du kan köpa på apoteket för att ta bort missfärgning på tänderna. Använder du tandblekningsprodukt som dessa är det viktigt att alltid följa bruksanvisningen till punkt och pricka för att undvika emaljskador.

   Undvik att köpa blekande, okända produkter online då de kan innehålla skadliga nivåer av väteperoxid.

   Tips: Om du letar efter en huskur som kan hjälpa dig ta bort missfärgningar på tänder kan du prova att borsta med bikarbonat. Tänk bara på, att precis som med andra produkter, göra det försiktigt för att inte åsamka mer skada än nytta.

   

  Även om det finns en rad produkter som kan hjälpa dig ta bort missfärgningar på tänder hemma är den allra bästa metoden självklart att förhindra att de uppstår från första början.

  Så kan du undvika missfärgningar på tänderna när du dricker kaffe

   

  Eftersom kaffe missfärgar tänder är det bra att veta att det finns en rad enkla tips som kan hjälpa dig att förhindra envisa fläckar på dina tänder:

   

  • Regelbundna tandhygienistbesök. Din tandhygienist hjälper dig inte bara att rengöra och polera dina tänder utan ger dig även råd om hur du ska ta hand om din mun utifrån din speciella situation.

  • Borsta tänderna regelbundet och noggrant. Borsta tänderna i två minuter, två gånger om dagen och med rätt teknik. Glöm inte heller att använda tandtråd för att göra rent mellan dina tänder.

  • Använd sugrör. Genom att dricka ditt kaffe genom ett metallsugrör kan du hjälpa till att förebygga missfärgning på tänderna. Då även te ger missfärgade tänder kan du prova samma metod för denna dryck.

   Tips: Få din dagliga koffeinfix i form av en espressoshot för att förhindra att vätskan påverkar dina tänder, samtidigt som du fortfarande kan njuta av kaffets positiva effekter.

  • Drick vatten. Genom att regelbundet dricka vatten ser du inte bara till att du återfuktar kroppen, det hjälper dig även att spola rent munnen. Genom att skölja ut bakterier, syror och sockerarter som fått fäste mellan dina tänder och på din tunga kan du bromsa produktionen av plack och förhindra missfärgningar.

   

  Nu vet du vad som kan ligga bakom en missfärgad tand och vad du kan göra för att slippa gula tänder av te och kaffe. Med våra enkla tips kan du nu njuta av din favoritdryck utan att behöva oro dig för att fläckar ska förstöra ditt vackra leende.

   

  Tänk på att det garanterat bästa sättet att få en välmående mun och starka tänder är, förutom en god munhygien, att regelbundet gå till tandläkaren.

   

  Källor:

  1 NHS, Dental treatments
  2 National Library of Medicine, Microabrasion in tooth enamel discoloration defects: three cases with long-term follow-ups
  3 National Library of Medicine, Prevention of tea-induced extrinsic tooth stain
  4 National Library of Medicine, ENAMEL SUSCEPTIBILITY TO RED WINE STAINING AFTER 35% HYDROGEN PEROXIDE BLEACHING
  5 National Library of Medicine, Smoking and tooth discolouration: findings from a national cross-sectional study
  6 National Library of Medicine, Extrinsic Tooth Enamel Colour Changes and Their Relationship with the Quality of Water Consumed
  7 Your Dental Health Resource, What Exactly Causes Wine to Stain Teeth?
  8 British Coffee Association, Coffee Consumption
  9 NHS, Teeth whitening
  10 Kaffe, Fairtrade kaffe

  Vad du behöver

  You are about to visit a Philips global content page

  Continue

  Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.