1
0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Allt om näringsämnen, vitaminer
  och fibrer i juice

  Frukt och grönsaker är en mycket bra källa till många vitaminer och näringsämnen som vi behöver för att leva ett aktivt liv. Världshälsoorganisationen rekommenderar att vi ska: "äta en mängd olika grönsaker och frukter vilka tillgodoser oss med de flesta mikronäringsämnen, såsom vitaminer och mineraler, kostfiber och en mängd så kallade ”icke-näringsämnen" - dessa ämnen är inte nödvändiga för att våra kroppar ska fungera, men de har positiva effekter och främjar hälsan, som exempelvis antioxidanter.

  Näringsämnen från frukt och grönsaker

   
  • Rika mängder av vitamin C, B, K and karotin (som beta-karoten, även känd som provitamin A), viktiga för vårt immunförsvar. 

   

  • Naturligt socker ger oss energi, fungerar som bränsle till hjärnan, musklerna och andra organ.

    

  • Järn, magnesium, jod, klor, selen med flera. Dessa mineraler och spårämnen är nödvändiga för vår kropps biologiska process. 

   

  • Vätskan inne i fruktens/grönsakens celler tas lätt upp av vårt matsmältningssystem, och spelar en viktig roll i att återfukta kroppen.

   

  Frukt och grönsaker innehåller även fytokemikalier, även kallade sekundära växtmetaboliter. Dessa fytokemikalier, som polyfenoler och antocyaner, hjälper till att skydda matsmältningskanalen och också stötta vårt immunförsvar. Slutligen - frukt och grönsaker består av cellulosa, hemicellulosa, lignin och pektin, även kallat kostfiber, vilket är väsentligt för en normal tarmrörelse och tarmhälsa.

  Vitaminer från en Råsaftcentrifug vs. Slowjuicer


  Vitaminnivån i juice som framställts med användning av en råsaftcentrifug är i genomsnitt likvärdig den från slowjuicers. Däremot kan det finnas variationer beroende på vilka ingredienser som använts, det vill säga – råsaftcentrifugen är bättre på att extrahera vitamin A från morötter medan slowjuicers är bättre på att extrahera vitamin E från tomater.

  Hälsofördelar fibrer


  Cellväggarna som ger struktur och stabilitet till frukt och består huvudsakligen av cellulosa och pektin, som är svårt för kroppen att smälta. Men de har fortfarande ett antal näringsmässiga fördelar för kroppen:

   

  • Vattenlösliga fibrer kan ha positiv (prebiotiska) effekt på tjocktarmen.
  • Olösliga fibrer (som inte löser sig i vatten) ger substans till matsmältningsprocessen vilket underlättar att massan rör sig lättare genom matsmältningssystemet.

  Hur mycket fibrer bör man äta varje dag? 

   

  Världshälsoorganisationen rekommenderar ett dagligt intag av 25-30 g kostfibrer. Denna rekommendation på grund av hälsofördelarna av att äta fibrer: 

  • Fibrer bidrar till att bromsa nedbrytning av kolhydrater (som socker) för att undvika för höga sockerhalter i blodet och för att kolhydraterna i kroppen ska räcka längre vilket ger en längre energiförsörjning.

  • Det hjälper till att reglera kolesterolhalten i blodet. 

  • Det ger näring till godartade bakterier som finns i tarmen, så kallade mikrobiota, och säkerställer en sund tarm och fungerande näringsupptag. 

  • Det kan bidra till att förhindra tillväxten av cancerceller i tjocktarmen 

  • Eftersom det adderar volym till ingredienserna och även stöttar normal tarmrörelse kan fibrer hjälpa oss att bibehålla en normal vikt.

   Vi bör inte underskatta vad kostfiber gör för vår hälsa och vårt välbefinnande. Globala sett får vi i oss 20 – 50 % för lite kostfiber från frukt, grönsaker och spannmål.

  Upptäck mer

  Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.