0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

    Blödande tandkött: Gravid med tandköttsproblem?

    Lästid: 9 Min

    Det är mycket som händer under en graviditet, med en hel rad kroppsliga förändringar som kan vara lika spännande som utmanande.

     

    I takt med att bebisen utvecklas förändras ditt immunförsvar1, din ämnesomsättning2 och din hormonbalans3 för att anpassa sig efter kroppens nya tillstånd. Med alla dessa förändringar blir det extra viktigt att inte bara värna om din allmänna hälsa, utan även din munhälsa.

     

    Att vara gravid med blödande tandkött och att uppleva dålig andedräkt under graviditeten är inget ovanligt, men ställer desto högre krav på hur väl du tar hand om dina tänder. Gravida kvinnor kan därför behöva lägga lite extra tid på tandborstningen och att hålla rent i munnen för att optimera munhälsan. 

     

    I denna text går vi igenom sambandet mellan att vara gravid och tändernas tillstånd, samt varför många upplever dåliga tänder efter graviditet och några av de vanligaste problemen med munhälsan, bland annat:

     

    • Tandvärk
    • Svullet tandkött
    • Blödande tandkött
    • Dålig andedräkt
    • Hål i tänderna
    • Tandköttssjukdomar

     

    Läs vidare för att ta reda på varför det är extra viktigt att ta hand om din mun under graviditeten och vad du kan göra för att njuta av ett friskt och hälsosamt leende.

     

    Tänk bara på att råden vi ger är generella och kan inte ersätta ett professionellt utlåtande av din tandläkare. Det är därför bäst att alltid boka in ett tandläkarbesök om du upplever problem eller har specifika frågor.

    Vanliga munhälsoproblem under graviditeten

     

    Gravid? Blödande tandkött? Du är inte ensam. Med de stora hormonella och fysiska förändringarna som sker i din kropp under graviditeten är det inte konstigt att det ibland uppstår problem med munnen och tänderna. Här är några av de allra vanligaste munhälsoproblemen under graviditeten:

     

    • Gingivit. Att som gravid ha blödande tandkött och lida av gingivit är tyvärr väldigt vanligt och förekommer i cirka 40 % av alla graviditeter.

      Tips: Om du oroar dig för mer allvarliga problem som parodontit råder vi dig att boka in ett besök hos din tandläkare.

    • Svullet tandkött under graviditeten. Den främsta orsaken till inflammerat eller svullet tandkött under graviditeten är utvidgningen av blodkärlen på grund av hormonella förändringar. Detta kan också vara ett symptom på gingivit.

    • Blödande tandkött & gravid. Om ditt tandkött börjar blöda när du borstar tänderna eller använder tandtråd kan det bero på det ökade blodflödet under graviditeten.5 Det kan även vara ytterligare ett symptom på gingivit.

    • Ömt tandkött. Det finns en rad olika anledningar till att din mun kan kännas öm under graviditeten – med allt från tandköttsinflammation till ett tillbakadraget tandkött.

    • Dålig andedräkt under graviditeten. När du är gravid förändras det hormonella tillståndet för slemhinnan i din mun vilket gör det lättare för bakteriell plack att få fäste. När bakterierna interagerar med det du äter och dricker producerar de svavel som är den främsta orsaken till dålig andedräkt under graviditeten.

    • Gravid – ont i tänderna. Om du helt plötsligt upplever tandvärk under graviditeten kan det vara en indikation på hål och karies. Några saker att tänka på är att:

     

    1.  De hormonella förändringarna under graviditeten gör att surheten i din saliv ökar, vilket främjar utvecklingen av hål.
    2. Om du inte har haft problem med din tandstatus före din graviditet är det osannolikt att du kommer få det under din graviditet.
    3. Däremot kan redan befintliga angrepp från karies förvärras när du är gravid. Dina tänder är helt enkelt mer känsliga.

    En gravid kvinna sitter i soffan med slutna ögon och håller sig om magen.

    Vad du behöver

    Gravid, ont i tänderna och dålig andedräkt: förebyggande åtgärder

     

    För att göra din graviditet så bekväm som möjligt och för att skydda din och ditt barns hälsa är det viktigt att du upprätthåller en god munhygien. Ta en titt på de enkla stegen nedan för att hjälpa till att förebygga karies, tandköttsinflammation och dålig andedräkt under graviditeten:

     

    1. Borsta tänderna ordentligt. Under graviditeten är det extra viktigt att borsta de två rekommenderade gångerna om dagen12– särskilt om du har varit illamående på morgonen.

    2. Välj rätt tandborste. Det är inte bara viktigt att ha rätt teknik, utan också rätt tandborste. Elektriska roterande eller soniska tandborstar rengör ofta bäst eftersom de når fler områden än en manuell borste och är skonsammare mot dina tänder och tandkött. Tänk även på att regelbundet rengöra din tandborste och byta ut borsten eller borsthuvudet vid behov.

      Tips: Vi rekommenderar Philips Sonicare ProtectiveClean vars integrerade trycksensor varnar dig när du trycker för hårt och hjälper dig att borsta noggrant och skonsamt under graviditeten. Soniska tandborsthuvuden, som Philips Sonicare G3 Premium Gum Care, är särskilt skonsamma mot ditt tandkött samtidigt som de effektivt rengör dina tänder.

    3.  Håll rent mellan tänderna. Genom att använda tandtråd minst en gång om dagen kan du rengöra i svåråtkomliga områden, ta bort matrester och mikrober som leder till plack och problem som tillbakadraget tandkött och hål i tänderna under graviditeten.7

      Tips: Om du inte vill använda tandtråd och du har extra känsligt tandkött under graviditeten kan du använda en interdentalborste eller Philips Sonicare Power Flosser för att snabbt och effektivt hålla rent mellan tänderna.

    4.  Använd munskölj. Att skölja munnen med ett antibakteriellt munskölj en gång om dagen kan hjälpa dig att hålla munnen fräsch och skydda tänderna från bakterier.

    5. Drick vatten. Det är redan rekommenderat att dricka mycket vatten under graviditeten.8 Detta hjälper även till att spola bort bakterier ur munnen vilket motverkar bildandet av plack.

    6.  Anpassa din kost för att skydda dina tänder. Att äta hälsosamt när du är gravid är inte bara bra för ditt barns och din hälsa,9 det kan också hjälpa dig att ta hand om dina tänder. Om du upplever att du som gravid får ont i tänderna eller att du fått dåliga tänder efter en graviditet kan du prova förebyggande åtgärder, som att undvika småätning mellan måltiderna och sötsaker då det innebär ytterligare syraangrepp på dina tänder.10 Tänk även på att borsta minst två gånger om dagen och att använda tandtråd.3

    7. Regelbundna tandläkarbesök. Du bör sikta på att boka en tid under de första tre månaderna av graviditeten och en andra under de sista tre månaderna.11 Dessutom rekommenderar vi att du rengör dina tänder professionellt under graviditeten som en extra skyddsåtgärd.

     

    Det är viktigt att du tar hand om din mun när du är gravid. Tänder och tandkött blir extra känsliga under denna tid vilket är helt normalt – men om du upplever tandsmärta under eller efter graviditeten rekommenderar vi att du bokar in en tid hos din tandläkare. 

     

    Med hjälp av denna text hoppas vi du fått tipsen och råden du behöver för att hålla munnen så ren som möjligt så att du kan fortsätta njuta av ett vackert och friskt leende under din graviditet! 

     

    Källor:
    1 Mor and Cardenas, The immune system in pregnancy: a unique complexity, American Journal of Reproductive Immunology 63(6), 425–433. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3025805/
    2 Lain and Catalano, Metabolic changes in pregnancy, Clinical Obstetrics and Gynecology 50(4), 938–948. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17982337/
    3 Kumar and Magon, Hormones in pregnancy, Journal of the Nigeria Medical Association 53(4), 179–183. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3640235/
    4 Srinivas et al., Periodontal disease and pregnancy outcomes: time to move on?, Journal of Women’s Health 21(2), 121–125. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3270055/
    5 Sanghavi and Rutherford, Cardiovascular physiology of pregnancy, Circulation 130(12), 1003–1008. https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/circulationaha.114.009029
    6 Worthington et al., Home use of interdental cleaning devices, in addition to toothbrushing, for preventing and controlling periodontal diseases and dental caries, Cohrane Database of Systematic Reviews 2019(4). https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD012018.pub2/full
    7 How to keep your teeth clean, NHS. https://www.nhs.uk/live-well/healthy-teeth-and-gums/how-to-keep-your-teeth-clean/ 
    8 Kristen S Montgomery, Nutrition column: an update on water needs during pregnancy and beyond, Journal of Perinatal Education 11(3), 40–42. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1595116/
    9 Have a healthy diet in pregnancy, NHS. https://www.nhs.uk/pregnancy/keeping-well/have-a-healthy-diet/ 
    10 Tänder och graviditet. https://www.folktandvardengavleborg.se/sv/Rad-och-tips/Rad-for-dina-tander/Tander-och-graviditet/#:~:text=Vad%20h%C3%A4nder%20med%20t%C3%A4nderna%3F,ett%20f%C3%A5tal%20g%C3%A5nger%20per%20dag.
    11 Yenen and Ataçağ, Oral care in pregnancy, Journal of the Turkish-German Gynecological Association 20(4), 264–268. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6883753/
    12 Så håller du tänderna rena. https://www.1177.se/liv--halsa/tandhalsa/sa-haller-du-tanderna-rena/#:~:text=Det%20%C3%A4r%20viktigt%20att%20b%C3%A5de,av%20tandtr%C3%A5d%2C%20tandstickor%20eller%20mellanrumsborstar

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.