Leestijd: 11 Min
Vad är parodontit? I motsatt till vad de flesta kanske tror är marginal parodontit en vanlig sjukdom som drabbar hela 10% av världens befolkning enligt en studie från världshälsoorganisationen.1 En allvarlig och avancerad form av denna tandköttssjukdom som inte stoppas av parodontitbehandling kan leda till tandlossning och en rad andra munhälsoproblem. I Sverige uppskattas 40% av den vuxna befolkningen lida av parodontit2, men den goda nyheten är att tillståndet enkelt kan undvikas med god munhygien. I den här texten går vi igenom några av de vanligaste orsakerna till en paradontal sjukdom, bland annat: Vi utforskar även hur man bäst kan förebygga och stoppa tandlossning, behandling av tillståndet och vilka symtom du bör vara uppmärksam på. Fortsätt läsa för att ta reda på allt du behöver veta om hur du behåller ett friskt och sunt leende.
Parodontit är den allvarligaste formen av tandköttssjukdom där det första steget är tandköttsinflammation: Parodontit är alltså det avancerade stadiet av gingivit, men vilka symptom bör man vara uppmärksam på för att förhindra tandlossning med långt gången parodontit? Några av de vanligaste tecknen på parodontitsymptom är:3 Om tandsjukdomen lämnas obehandlad kan dock många alvarligare symptom på parodontit uppstå:3 Läs vidare för att ta reda på vad som orsakar tillståndet och vad du kan göra för att undvika att det uppstår.
Tandköttsinflammation orsakar tandköttsblödning. Oftast sker detta när du borstar tänderna, använder tandtråd eller äter något hårt. Med parodontit kan det även hända att ditt tandkött börjar blöda helt av sig själv.
När tandköttet dras tillbaka kan det inte längre skydda tänderna lika effektivt. Resultatet blir mer utsatta tandrötter och känsligare tänder.
Ett av symtomen på en tandköttsinfektion är att tandköttet dras tillbaka. När tandköttskanten börjar krypa ner ger det intrycket av att dina tänder är längre då den synliga delen av tänderna täcks allt mindre av tandköttsvävnaden.
I allvarliga fall, där parodontit inte behandlats, finns det risk att tänderna lossnar från det alveolodentala ligamentet vilket i sin tur leder till att tänderna blir lösa.
När bakterierna får fäste i din mun och kroniska tandköttssjukdomar sätter in finns det även risk för mun-, magsår. Även om dessa i vissa fall kan läka av sig själva5 är det viktigt att behandla roten till problemet.
Tandköttssjukdomar som lämnas obehandlade kan med andra ord utvecklas till allvarligare fall av parodontit. Men vad är det egentligen som orsakar olika tandköttssjukdomar till att börja med? Allt som oftast är det resultatet av en dålig munhygien och utvecklingen av tandplack som angriper tänder och tandkött, men det finns även andra faktorer som kan spela en roll: Även om några av de vanligare orsakerna till tandköttssjukdomar helt och hållet ligger utanför din kontroll hindrar det dig inte från att vara extra vaksam när det kommer till symptom och förebyggande åtgärder. Fortsätt läsa för att ta del av våra bästa tips på hur man kan behandla tandlossning och förebygga parodontit.
Tips: Om du är gravid rekommenderas det att du bokar in ett extra tandläkarbesök i början och slutet av din graviditet för att ta hand om din mun lite extra.
Då nya studier15,16 visar ett samband mellan tandköttssjukdomar och hjärtsjukdomar är det viktigare än aldrig förr att ta hand om munnen. Philips inledde 2023 samarbetet ”Borsta för hjärtat” med Hjärt-Lungfonden för att öka medvetenheten om sambandet mellan munhygien och hjärthälsa. Kampanjen lyfter fram det faktum att de som tar väl hand om sin mun oftare har friskare hjärtan än de som försummar sina tänder och sitt tandkött.15,16 Studier visar att personer med parodontit, eller tandköttsinflammation, löper större risk att drabbas av hjärtsjukdomar och andra hjärtproblem.17 Det saknas dock en allmän kunskap om sambandet, och över 3 av 5 är omedvetna om sambandet mellan munhälsa och hjärtsjukdomar.18
Dålig munhälsovård, som otillräcklig tandborstning, kan leda till uppbyggnad av plack och skadliga bakterier i munnen, vilket i sin tur kan orsaka tandköttssjukdomar.19 Men tror nu att dessa bakterier även kan ta sig in i blodomloppet och potentiellt orsaka problem i andra delar av kroppen, bland annat i hjärtat, magen och tårna.20
Att dagligen ta hand om munnen med ordentlig tandborstning för att ta bort plack, använda munskölj och tandtråd och regelbundet gå till tandläkaren är alla bra metoder för att motverka parodontal sjukdom.
Elektriska tandborstar, som Philips Sonicare eltandborstar, tar bort upp till 10 gånger mer plack än manuella tandborstar, vilket gör utmärkta för att hålla koll på munhälsan. Över 3 av 4 tillfrågade konsumenter uppgav att de skulle byta till en elektrisk tandborste, medan 7 av 10 menade att Philips Sonicare kan hjälpa dem och deras munhygien.18
Det finns en rad andra tips för behandling och förebyggande av parodontit och tandlossning. Alternativ, behandling och åtgärder beror på ditt specifika tillstånd, men här nedan listar vi några olika medel mot tandlossning och vanligt förekommande parodontitbehandlingar.
Till skillnad från tandköttsinflammation kan parodontit inte åtgärdas hemma och du måste besöka tandläkaren eller din tandhygienist för att få bukt med situationen. Här är några behandlingsalternativ av parodontit: I slutändan är dock den bästa behandlingen alltid att ta hand om tänderna i förebyggande syfte. Besök din tandläkare så snart du upptäcker symtom på parodontit och läs vidare för att ta del av våra bästa tips för att förhindra uppkomsten av tandköttssjukdomar.
Genom att dagligen ta hand om din mun på rätt sätt och hålla den ren kan du undvika att din munhygien försämras till den grad att du behöver medicinsk hjälp. Den mest effektiva behandlingen är därför alltid förebyggande! Här är våra bästa tips för att förhindra de vanligaste orsakerna till tandköttssjukdomar: I den här guiden har vi gått igenom allt du behöver veta om tandköttssjukdomar i sena stadier, med allt från symtom på parodontal sjukdom, orsaker och behandling till förebyggande åtgärder. Med god munhygien och regelbundna besök hos din tandläkare kommer du kunna fortsätta att njuta av ett friskt och sunt leende! Källor: 1 WHO, Oral Health
Tips: Borsta på rätt sätt med en sonisk tandborste som Philips Sonicare DiamondCare för att få ett så optimalt resultat som möjligt. Med sensorer och en gratis app kan du maximera din tandborstningsteknik, ta bort upp till 10 gånger mer plack än med en manuell tandborste och få friskare tandkött på bara två veckor.
Tips: Ett bonussteg att lägga till din dagliga rutin är användningen av en antibakteriell munskölj som hjälper till att ta bort bakterier och bromsa produktionen av plack.
2 Göteborgs universitet, Oral hälsa
3 National Library of Medicine, Periodontal Disease
4 National Library of Medicine, A Prospective Study of Periodontal Disease and Risk of Gastric and Duodenal Ulcer in Male Health Professionals
5 National Library of Medicine, Canker sores (mouth ulcers): What can you do if you have a canker sore?
6 National Library of Medicine, The Role of Nutrition in Periodontal Health: An Update
7 National Library of Medicine, The effect of alcohol consumption on periodontal disease
8 NHS, The effect that smoking has on your oral health
9 Diabetes UK, Diabetes and gum disease
10 National Institute of Dental and Craniofacial Research, HIV/AIDS & Oral Health
11 NHS, Bleeding gums in pregnancy
12 National Library of Medicine, Drug Induced Gingival Overgrowth
13 National Library of Medicine, Antibiotics in the management of aggressive periodontitis
14 National Library of Medicine, How often should we go to the dentist?
15 PubMed, National Library of Medicine, How menopause affects oral health, and what we can do about it
16 Dietrich T, Garcia RI. Associations between periodontal disease and systemic disease: Evaluating the strength of the evidence. J. Periodontol 2005;76:2175-2184
17 Barnett ML. The oral-systemic disease connection. An update for the practicing dentist. J AM Dent Assoc 2006: 137 (suppl): 5S-6S.
18 Based on a survey of 500 Swedish consumers between 1-6 January 2023
19 J Clin Periodontol. 2020;47:268–288
20 Han YW, Wang X. Mobile microbiome: Oral bacteria in extra-oral infections and inflammation. J Dent Res 2013; 92: 485-49.
You are about to visit a Philips global content page
Continue