0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  En närbild av en kvinna som borstar sina vita tänder med en svart Philips sonisk tandborste med vita och blå borst.

  Hur upptäcker man och behandlar en parodontal sjukdom?

  Leestijd: 11 Min

  Vad är parodontit? I motsatt till vad de flesta kanske tror är marginal parodontit en vanlig sjukdom som drabbar hela 10% av världens befolkning enligt en studie från världshälsoorganisationen.1 En allvarlig och avancerad form av denna tandköttssjukdom som inte stoppas av parodontitbehandling kan leda till tandlossning och en rad andra munhälsoproblem.

   

  I Sverige uppskattas 40% av den vuxna befolkningen lida av parodontit2, men den goda nyheten är att tillståndet enkelt kan undvikas med god munhygien. I den här texten går vi igenom några av de vanligaste orsakerna till en paradontal sjukdom, bland annat:

   

  • Dålig munhygien
  • Dieter
  • Alkohol
  • Olika livsstilsval som rökning
  • Underliggande hälsotillstånd
  • Hormoner
  • Mediciner
   

  Vi utforskar även hur man bäst kan förebygga och stoppa tandlossning, behandling av tillståndet och vilka symtom du bör vara uppmärksam på. Fortsätt läsa för att ta reda på allt du behöver veta om hur du behåller ett friskt och sunt leende.

  Parodontit: Vad innebär en parodontal sjukdom?

   

  Parodontit är den allvarligaste formen av tandköttssjukdom där det första steget är tandköttsinflammation:

   

  • Det första steget mot parodontit är gingivit.
  • Parodontit är den mest alvarliga formen av tandköttsjukdom.
  • Under parodontitstadiet angrips stödjande tandvävnader och tandbenets styrka försämras.
  • Parodontit utan behandling kan leda till tandlossning.

   

  Parodontit är alltså det avancerade stadiet av gingivit, men vilka symptom bör man vara uppmärksam på för att förhindra tandlossning med långt gången parodontit? Några av de vanligaste tecknen på parodontitsymptom är:3

   

  • Ihållande dålig andedräkt
  • Rött, svullet tandkött
  • Smärta i tandköttet
  • Ont när du tuggar
   

  Om tandsjukdomen lämnas obehandlad kan dock många alvarligare symptom på parodontit uppstå:3

   

  • Blödande tandkött
   Tandköttsinflammation orsakar tandköttsblödning. Oftast sker detta när du borstar tänderna, använder tandtråd eller äter något hårt. Med parodontit kan det även hända att ditt tandkött börjar blöda helt av sig själv.

  • Överkänsliga tänder
   När tandköttet dras tillbaka kan det inte längre skydda tänderna lika effektivt. Resultatet blir mer utsatta tandrötter och känsligare tänder.

  • ”Längre” tänder
   Ett av symtomen på en tandköttsinfektion är att tandköttet dras tillbaka. När tandköttskanten börjar krypa ner ger det intrycket av att dina tänder är längre då den synliga delen av tänderna täcks allt mindre av tandköttsvävnaden.

  • Lösa tänder
   I allvarliga fall, där parodontit inte behandlats, finns det risk att tänderna lossnar från det alveolodentala ligamentet vilket i sin tur leder till att tänderna blir lösa.
  • Mun- och magsår 4
   När bakterierna får fäste i din mun och kroniska tandköttssjukdomar sätter in finns det även risk för mun-, magsår. Även om dessa i vissa fall kan läka av sig själva5 är det viktigt att behandla roten till problemet.
   

  Läs vidare för att ta reda på vad som orsakar tillståndet och vad du kan göra för att undvika att det uppstår.

  Vad orsakar parodontal sjukdom? Sex vanliga orsaker till parodontit

   

  Tandköttssjukdomar som lämnas obehandlade kan med andra ord utvecklas till allvarligare fall av parodontit. Men vad är det egentligen som orsakar olika tandköttssjukdomar till att börja med?

   

  Allt som oftast är det resultatet av en dålig munhygien och utvecklingen av tandplack som angriper tänder och tandkött, men det finns även andra faktorer som kan spela en roll:

   

  1. Matvanor. Det är ingen överraskning att maten vi äter påverkar vår allmänna hälsa. Sura och söta livsmedel och drycker kan påskynda uppkomsten av plack vilket i sin tur kan leda till tandköttssjukdomar.6
  2. Alkoholism.7 Alkohol kan öka risken för parodontit, särskilt om det kombineras med rökning.
  3. Tobak.8 Rökning är inte bara dåligt för din allmänna hälsa – det ökar även risken för tandköttssjukdomar. Tobak försvagar vårt immunförsvar och främjar degeneration av parodontala ligament.
  4. Underliggande hälsotillstånd. Tillstånd som diabetes9 eller ett försvagat immunförsvar till följd av HIV10 kan också resultera i en ökad risk för tandlossning.
  5. Hormonella förändringar. Detta kan inkludera graviditeter11 och klimakteriet.15

   Tips: Om du är gravid rekommenderas det att du bokar in ett extra tandläkarbesök i början och slutet av din graviditet för att ta hand om din mun lite extra.

  6. Mediciner. I vissa fall kan mediciner leda till olika munhälsoproblem. Misstänker du att detta är fallet för dig bör du alltid prata med din läkare innan du förändrar din utskrivna dos.12
   

  Även om några av de vanligare orsakerna till tandköttssjukdomar helt och hållet ligger utanför din kontroll hindrar det dig inte från att vara extra vaksam när det kommer till symptom och förebyggande åtgärder. Fortsätt läsa för att ta del av våra bästa tips på hur man kan behandla tandlossning och förebygga parodontit.
   

  Munvård och hjärtsjukdomar: betydelsen av ett friskt tandkött

   

  Då nya studier15,16 visar ett samband mellan tandköttssjukdomar och hjärtsjukdomar är det viktigare än aldrig förr att ta hand om munnen.

   

  Philips inledde 2023 samarbetet ”Borsta för hjärtat” med Hjärt-Lungfonden för att öka medvetenheten om sambandet mellan munhygien och hjärthälsa. Kampanjen lyfter fram det faktum att de som tar väl hand om sin mun oftare har friskare hjärtan än de som försummar sina tänder och sitt tandkött.15,16

   

  Studier visar att personer med parodontit, eller tandköttsinflammation, löper större risk att drabbas av hjärtsjukdomar och andra hjärtproblem.17 Det saknas dock en allmän kunskap om sambandet, och över 3 av 5 är omedvetna om sambandet mellan munhälsa och hjärtsjukdomar.18

  Vilken koppling finns det mellan ett friskt tandkött och hjärthälsa?

   

  Dålig munhälsovård, som otillräcklig tandborstning, kan leda till uppbyggnad av plack och skadliga bakterier i munnen, vilket i sin tur kan orsaka tandköttssjukdomar.19 Men tror nu att dessa bakterier även kan ta sig in i blodomloppet och potentiellt orsaka problem i andra delar av kroppen, bland annat i hjärtat, magen och tårna.20

  Vilken typ av tandköttsrengöring kan hjälpa?

   

  Att dagligen ta hand om munnen med ordentlig tandborstning för att ta bort plack, använda munskölj och tandtråd och regelbundet gå till tandläkaren är alla bra metoder för att motverka parodontal sjukdom.


  Elektriska tandborstar, som Philips Sonicare eltandborstar, tar bort upp till 10 gånger mer plack än manuella tandborstar, vilket gör utmärkta för att hålla koll på munhälsan. Över 3 av 4 tillfrågade konsumenter uppgav att de skulle byta till en elektrisk tandborste, medan 7 av 10 menade att Philips Sonicare kan hjälpa dem och deras munhygien.18


  Det finns en rad andra tips för behandling och förebyggande av parodontit och tandlossning. Alternativ, behandling och åtgärder beror på ditt specifika tillstånd, men här nedan listar vi några olika medel mot tandlossning och vanligt förekommande parodontitbehandlingar.

  Behandlingsalternativ för parodontit sjukdom

   

  Till skillnad från tandköttsinflammation kan parodontit inte åtgärdas hemma och du måste besöka tandläkaren eller din tandhygienist för att få bukt med situationen. Här är några behandlingsalternativ av parodontit:

   

  • Professionell rengöring. I tidiga fall kan en professionell rengöring av en kvalificerad tandhygienist hjälpa dig ta bort överskottet av tandplack eller tandsten.
  • Antibiotika. När bakterierna, plack och tandsten har tagits bort, används i vissa fall antibiotika för att minska inflammation och behandla parodontit.13
  • Kirurgi. I allvarliga fall kan ett kirurgiskt ingrepp behövas för att förhindra tandlossning.

   

  I slutändan är dock den bästa behandlingen alltid att ta hand om tänderna i förebyggande syfte. Besök din tandläkare så snart du upptäcker symtom på parodontit och läs vidare för att ta del av våra bästa tips för att förhindra uppkomsten av tandköttssjukdomar.

  Tre enkla steg för att förhindra de vanligaste orsakerna till tandköttssjukdomar

   

  Genom att dagligen ta hand om din mun på rätt sätt och hålla den ren kan du undvika att din munhygien försämras till den grad att du behöver medicinsk hjälp. Den mest effektiva behandlingen är därför alltid förebyggande! Här är våra bästa tips för att förhindra de vanligaste orsakerna till tandköttssjukdomar:

   

  1. Borsta tänderna två gånger om dagen. Borsta i minst två minuter med en mjuk tandborste och helst en elektrisk eftersom det är mer effektivt.

   Tips:
   Borsta på rätt sätt med en sonisk tandborste som Philips Sonicare DiamondCare för att få ett så optimalt resultat som möjligt. Med sensorer och en gratis app kan du maximera din tandborstningsteknik, ta bort upp till 10 gånger mer plack än med en manuell tandborste och få friskare tandkött på bara två veckor.

  2. Rengör mellan tänderna. Oavsett om du väljer att använda tandtråd, använda en interdentalborste eller till och med en specialistprodukt som Philips Power Flosser är detta ett av de viktigaste stegen mot en god munhälsa.

   Tips: Ett bonussteg att lägga till din dagliga rutin är användningen av en antibakteriell munskölj som hjälper till att ta bort bakterier och bromsa produktionen av plack.

  3. Regelbundna tandläkarbesök. Allra helst bör du besöka din tandläkare en gång om året14, men se alltid till att kontakta din tandläkare tidigare om du skulle uppleva problem.

   

  I den här guiden har vi gått igenom allt du behöver veta om tandköttssjukdomar i sena stadier, med allt från symtom på parodontal sjukdom, orsaker och behandling till förebyggande åtgärder.

   

  Med god munhygien och regelbundna besök hos din tandläkare kommer du kunna fortsätta att njuta av ett friskt och sunt leende!

   

  Källor:

  1 WHO, Oral Health
  2 Göteborgs universitet, Oral hälsa
  3 National Library of Medicine, Periodontal Disease
  4 National Library of Medicine, A Prospective Study of Periodontal Disease and Risk of Gastric and Duodenal Ulcer in Male Health Professionals
  5 National Library of Medicine, Canker sores (mouth ulcers): What can you do if you have a canker sore?
  6 National Library of Medicine, The Role of Nutrition in Periodontal Health: An Update
  7 National Library of Medicine, The effect of alcohol consumption on periodontal disease
  8 NHS, The effect that smoking has on your oral health
  9 Diabetes UK, Diabetes and gum disease
  10 National Institute of Dental and Craniofacial Research, HIV/AIDS & Oral Health
  11 NHS, Bleeding gums in pregnancy
  12 National Library of Medicine, Drug Induced Gingival Overgrowth
  13 National Library of Medicine, Antibiotics in the management of aggressive periodontitis
  14 National Library of Medicine, How often should we go to the dentist?
  15 PubMed, National Library of Medicine, How menopause affects oral health, and what we can do about it
  16 Dietrich T, Garcia RI. Associations between periodontal disease and systemic disease: Evaluating the strength of the evidence. J. Periodontol 2005;76:2175-2184
  17 Barnett ML. The oral-systemic disease connection. An update for the practicing dentist. J AM Dent Assoc 2006: 137 (suppl): 5S-6S.
  18 Based on a survey of 500 Swedish consumers between 1-6 January 2023
  19 J Clin Periodontol. 2020;47:268–288
  20 Han YW, Wang X. Mobile microbiome: Oral bacteria in extra-oral infections and inflammation. J Dent Res 2013; 92: 485-49.

  Vad du behöver

  You are about to visit a Philips global content page

  Continue

  Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.