0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

    Grundläggande om amning:

    överlevnadsguide för nyblivna mammor

    Ärligt talat. När det gäller amning tycks råden aldrig ta slut. Den här guiden har utformats för att lära dig det viktigaste för att du ska bli en trygg, ammande mamma och hitta vad som passar dig.

    Bekväma ställningar


    Alla tips du fick av barnsjuksköterskan har en märklig förmåga att vara som bortblåsta när du ska amma på egen hand. Här är en sammanfattning av de populäraste amningsställningarna:

    Halvupprätt ställning
    Håll barnet i famnen med barnets huvud och kropp mot dig. En del mammor tycker att det är lättare om man lägger en kudde under barnet.

    Underarmsposition
    Sitt upp med barnet under armen, barnets fötter är riktade mot din rygg och huvudet vilar i din hand.

    Ligga bredvid dig
    Den här ställningen är bra för mammor som har gjort kejsarsnitt eftersom barnet kan ammas utan att tyngd läggs på magen. Ligg på sidan med barnet bredvid dig och ansiktet vänt mot dig.


    Få tag
    När du kommer på hur barnet ska få ett bra tag kan det kännas som om hela amningsvärlden öppnar sig. Här är några tips på hur du kommer igång:

     

    • Ge hela bröstet och inte bara bröstvårtan
    • Lyft barnet till bröstet i stället för att luta dig mot barnet
    • När barnet har bra tag ska du inte se bröstvårtan eller största delen av vårtgården
    • Titta och lyssna efter barnets sväljningar och en liten paus vid varje klunk
    • Det kan kännas lite ömt i början, men amningen ska inte göra ont
     

    Om du känner, hör eller ser att barnet inte har fått ett ordentligt tag kan du försiktigt föra in ett finger i mungipan och ta bort barnet från bröstet när munnen öppnas. Om du gör det direkt kan det förhindra skador på bröstvårtorna.

     

    Utdrivningsreflex
    Utdrivningsreflexen har en förunderlig kraft. När barnet suger på bröstet utsöndras ett hormon som heter oxytocin i kroppen. Det kallas för lyckohormon, men här får det också mjölkkörtlarna att dras samman och pumpa ut mjölk. Många kvinnor upplever det som att det drar lite i bröstet när barnets sugande avtar.

    Hur ofta ska jag amma?


    Det är bäst att ge barnet bröstet direkt det vill för att skapa en hälsosam mjölktillförsel och vara i samklang med barnets behov. I genomsnitt ammar ett barn 8‒12 gånger per dag under de första månaderna även om vissa kommer att dricka oftare eller så lite som sex gånger per dag.*

    När du skapat en rytm upptäcker du förmodligen att frekvensen och längden på amningarna minskar. Ni har båda blivit skickligare på amningen och ditt barn kan dricka mer mjölk under en enda amning. En liten varning: bli inte alltför överraskad om amningsmönstret plötsligt ändras. I själva verket kan du räkna med det! Tillväxtspurtar, separationsångest, tandsprickning eller bara en ändring i rutinerna är alla mycket vanliga orsaker till varför ditt barn ammar mer eller mindre än normalt.

    Spelar det någon roll vilket bröst jag ger?


    I amningsvärlden delar man med sig till den man bryr sig om. För att få högre och stabilare mjölkproduktion kan du amma oftare och även erbjuda båda brösten. Att erbjuda båda brösten är också en bra försäkring om du skulle få problem med det ena bröstet. Det bästa sättet att växla regelbundet mellan brösten är att hålla koll på dina amningar och växla mellan vilket bröst du erbjuder först. Låt ditt barn tömma det första bröstet innan du erbjuder det andra, och oroa dig inte så mycket om barnet bestämmer sig för att ha fått nog efter bara ett bröst. En del barn behöver bara ett bröst medan andra regelbundet tar båda.

    Dags att rapa


    När barnet rapar kommer överflödig luft som andats in under amningen ut. En del mammor rapar barnet innan de ger det andra bröstet, medan en del föredrar att vänta med rapningen tills amningen är klar. Det finns några sätt man kan göra detta på:

     

    1. Håll barnet på axeln och stryk försiktigt på ryggen.

    2. Sätt barnet i knäet något framåtlutat. Lägg en hand under hakan som stöd och stryk försiktigt barnet på ryggen med den andra.

    Hur vet jag om jag gör rätt?


    Det är den stora amningsfrågan. Sanningen är att det finns flera sätt att amma på. Det är helt normalt om det känns som om du inte har koll trots att det egentligen går bra. Här är några tecken på att du gör rätt:

     

    • Amningen gör inte ont (lite ömhet är normalt)
    • Barnet är piggt och växer som förväntat
    • Barnet har regelbundet våta blöjor


    Till sist

    Var inte rädd för att be om hjälp – även om allt tycks gå bra. En amningsrådgivare eller barnsjuksköterska kan lugna dina orostankar eller hjälpa dig med särskilda svårigheter som att barnet ska få tag eller amningsställning. 

     

    Var medveten om att informationen i de här artiklarna endast är avsedda som allmän information och ska inte på något sätt ersätta råd från sjukvårdspersonal. Om du, din familj eller ditt barn har drabbats av symptom eller tillstånd som är allvarliga eller ihållande, eller om du behöver specifika medicinska råd ska du uppsöka sjukvården. Philips AVENT kan inte hållas ansvariga för eventuella skador som kan uppstå på grund av användningen av informationen på den här webbplatsen.

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.