0

Kundvagn

Just nu finns det inga artiklar i kundvagnen.

  Råd om amning

  Komma igång

   

  Bröstmjölk är det mest näringsrika för barn, och enligt rekommendationer bör barnet helammas i sex månader. Här hittar du användbara amningstips för att få en så bra start som möjligt.

  Amningskurser


  Innan barnet är fött kanske du vill veta hur amning fungerar genom att delta i en lokal kurs eller i ett seminarium med en barnmorska, så att du känner dig mer säker när det väl är dags. Du kan även prata med dina vänner och din familj som har erfarenhet av amning, och fråga din partner och din familj om de vill hjälpa till i början så att du även har deras stöd.

  Välj en bekväm ställning


  Amning är en färdighet som de flesta mödrar kan hantera ganska enkelt, men ibland kan det ta ett tag att hitta rätt position för barnet vid bröstet. Det blir enklare för både dig och barnet om du hittar en ställning som fungerar.

  Halvupprätt ställning

   

  Sitt upp i sängen, eller i en bekväm stol som ger stöd för ryggen. Håll knäna lite högre upp än höfterna – du kanske behöver en fotpall.

   

  • Använd kuddar för att hålla barnet i brösthöjd. Lägg sedan barnet på sidan med huvudet bekvämt vilande mot din böjda arm
  • När barnet ligger rätt håller du i bröstet underifrån med fyra fingrar och låter tummen vila lätt på ovansidan

  Underarms- eller rugbybollposition

   

  Underarmspositionen är ett bra val om dina bröst är mycket stora, om du har gjort kejsarsnitt eller om du har tvillingar.

   

  • Sitt upp och lägg en kudde vid sidan som ger stöd för armen
  • Lägg barnet längs din underarm och stöd barnets nacke med handen
  • Placera barnets fötter så att de är instoppade under din arm, med barnets knän direkt under din armhåla
  • Om ditt barn är väldigt litet kan du behöva använda en kudde för att få barnet närmare bröstet

  Placering på sidan

   

  Om du använder placering från sidan ligger du ned medan du ammar, och du kan vila i sängen under amningen.

   

  • Ligg bekvämt på sidan och placera en kudde som stöd bakom ryggen
  • Placera en till kudde mellan benen, och böj det övre benets knä så att det vilar mot kudden
  • Placera barnet bredvid dig, mage mot mage, så att barnets mun är i nivå med bröstvårtan
  • Stöd bröstet med den motsatta handen för att hjälpa barnet att få rätt tag

  Få tag


  När du har hittat en bekväm position för du barnet mot bröstet, inte bröstet mot barnet. Se också till att barnet kan luta huvudet bakåt något under amningen.

   

  Barnet greppar bröstvårtan, vårtgården (det mörkare partiet kring bröstvårtan) och lite av den omgivande vävnaden i munnen, beroende på vårtgårdens storlek. Du vet att ditt barn har lyckats få grepp om bröstvårtan om du kan se mer av vårtgården vid barnets näsa än vid hakan.

   

  När barnet har fått rätt tag börjar han/hon att suga snabbt för att stimulera utdrivningsreflexen och suger långsammare när mjölken börjar flöda.

  Färdiga matningar


  När du börjar producera mjölk (2 till 5 dagar efter förlossningen) bör du amma klart det första bröstet innan du erbjuder barnet det andra. Då får barnet i sig den näringsrika eftermjölken som gör att han eller hon blir mätt och belåten och går upp i vikt. Det är inte alla barn som fortsätter att amma från det andra bröstet, så låt barnet bestämma.

   

  Stimulera barnet om det blir sömnigt efter en kort stund så att han eller hon äter färdigt. Försök att byta position, ta av ett lager med kläder eller kittla barnet.

   

  Hur länge en matning pågår varierar beroende på mamma och barn. Det kan ta mellan 10 och 40 minuter. Det beror på barnets ålder, teknik och din utdrivningsreflex.

  Rätt grepp


  Om barnet inte tar tag om bröstet på rätt sätt flödar inte mjölken som den ska, och barnet kanske inte får i sig tillräckligt med mjölk. Det blir inte bekvämt för dig heller, eftersom brösten kan bli svullna om de är fulla av mjölk, och bröstvårtorna kan bli ömma.

   

  Ömma bröstvårtor kan orsakas av att bröstvårtan inte är tillräckligt långt inne i barnets mun. Rätt position är långt bak, nära den mjuka delen av gommen. Om problemen fortsätter kan du be vårdpersonalen om råd.

  Mätt och belåten


  Om barnet verkar mätt och belåtet mellan matningarna och går upp i vikt som det ska, kan du vara säker på att mjölken flödar bra och att amningen fungerar.

   

  Var medveten om att informationen i de här artiklarna endast är avsedda som allmän information och ska inte på något sätt ersätta råd från sjukvårdspersonal. Om du, din familj eller ditt barn har drabbats av symptom eller tillstånd som är allvarliga eller ihållande, eller om du behöver specifika medicinska råd ska du uppsöka sjukvården. Philips AVENT kan inte hållas ansvariga för eventuella skador som kan uppstå på grund av användningen av informationen på den här webbplatsen.

  You are about to visit a Philips global content page

  Continue

  You are about to visit a Philips global content page

  Continue

  Vår webbplats visas bäst i senaste versionen av Microsoft Edge, Google Chrome eller Firefox.